Hoppa till huvudinnehåll

Ansök till förskola, ändra uppgifter eller säg upp plats

Här hittar du information om hur du ansöker om barnomsorgsplats, ser aktuella placeringar, säger upp plats för dina barn, anmäler inkomst, ändrar grund för placering och meddelar inkomstförändringar.

Ansökan

I Linköpings kommun är du garanterad en förskoleplats inom fyra månader efter ansökningsdagen. För att detta ska gälla behöver du ha med minst ett kommunalt alternativ i din ansökan. Förskolan skolar in barn kontinuerligt under året med undantag under semesterperioder. Förskoleverksamheter slås då samman och i allmänhet görs ingen introduktion under dessa perioder.

Har du ändå behov av introduktion ta kontakt med din placeringshandläggare via Kontakt Linköping 013-20 60 00.

Ansökan om barnomsorg via e-tjänsten:

  1. När du ansökt om plats får du ett mail om att din ansökan är mottagen.
  2. När din ansökan har godkänts får du en bekräftelse via e-tjänsten.
  3. Du får sedan ett meddelande när erbjudande om plats finns i e-tjänsten.
  4. Du måste besvara platserbjudandet inom 7 dagar.

Innan ditt barn börjar i förskola blir du inbjuden till en introduktion. Introduktionen pågår i cirka två veckor och kan påbörjas tidigast på inskrivningsdagen.

Om barnet redan har en barnomsorgsplats

Om barnet redan har en barnomsorgsplats sker en överlåtelse av platsen till familjehemmet. Socialsekreterare på Socialförvaltningen skickar in en överenskommelseblanketten, ifylld av familjehemmet, tillsammans med ett underlag som visar att barnet är kopplat till familjehemmet. Underlaget ska vara underskrivet av socialsekreterare.

Om barnet inte har en barnomsorgsplats än

Har barnet ingen pågående barnomsorgsplacering fyller familjehemmet i blanketten "Ansökan om barnomsorg" (blankett beställer du genom Kontakt Linköping). Socialsekreterare på Socialförvaltningen skickar sedan in ansökan tillsammans med ett underlag som visar att barnet är kopplat till familjehemmet. Underlaget ska vara underskrivet av socialsekreterare.

I båda fallen skickas blankett med bilaga till följande adress:

Linköpings kommun
Utbildningsförvaltningen
Barnomsorgsgruppen
581 81 Linköping

Ring Kontakt Linköping och beskriv vad du vill ha hjälp med, telefon 013-20 60 00

Ansökan vid olika folkbokföringsadresser

Om du inte bor på samma adress som den andra vårdnadshavaren, ansöker du om en plats i e-tjänsten för barnet och den andra vårdnadshavaren får vid behov göra en egen ansökan. Ni blir då båda räkningsmottagare, med var sin faktura.

Från sammanboende till olika folkbokföringsadresser

Om vårdnadshavare separerar och flyttar till olika folkbokföringsadresser, ska du som vårdnadshavare som har behov av barnomsorg, ha en egen placering. Den vårdnadshavare som inte är räkningsmottagare för den gemensamma placeringen ansöker därför om en ny placering på den enhet där barnet redan går. Ni båda blir då räkningsmottagare, med var sin faktura.

Du som är folkbokförd i annan kommun

Ansökan om barnomsorg ska göras via e-tjänsten även om barnet inte är folkbokfört i Linköpings kommun. Om ni kommer att folkbokföra barnet i Linköpings kommun, måste ni skicka in en kvittens på folkbokföringsanmälan från Skattemyndigheten, för att kunna erbjudas en plats enligt köreglerna, till följande adress:

Linköpings kommun
Utbildningsförvaltningen
Barnomsorgsgruppen
581 81 Linköping

Om barnet inte ska folkbokföras i Linköpings kommun ska ansökan göras via e-tjänsten och på blankett ”Förskoleplats i Linköpings kommun för barn folkbokförda i annan kommun; ansökan enligt skollagen 8 kap, 13§” (LK2455)". Först när en beviljad ansökan från hemkommunen har skickats in till Linköpings kommun, kan barnomsorg erbjudas i mån av plats.

Vilken grund för placering ska jag välja?

När du ska söka förskoleplats finns olika typer att söka beroende på din sysselsättning.

När du är föräldraledig har syskonen rätt till barnomsorg 4 timmar/dag på en av Linköpings kommunal förskolor. Förskolans rektor beslutar om vilka timmar under dagen som det gäller.

Anledningen till att syskon erbjuds 4 timmar per dag även om du är föräldraledig, är för att barnet ska få möjlighet till utveckling genom att vara med i den dagliga pedagogiska verksamheten.

När din sysselsättning förändras behöver du ansöka om annan grund för placering senast 2 månader före förändringen slår igenom.

Platsen är till en avgift, här hittar du all information om avgifterna för barnomsorg. 

Fristående förskolor

Alla förskolor i Sverige erbjuder lagstadgat 15 h/veckan, men det är upp till varje enskild huvudman hur många timmar i veckan som de erbjuder utöver det. Kontakta den aktuella fristående förskolan som du är intresserad av för att veta mer. 

När du jobbar eller studerar har ditt barn rätt till barnomsorg. Ditt barn får vara på förskolan under den tid som du jobbar, studerar och vid eventuell transport fram och tillbaka mellan jobb och förskola.

Om du är i behov av vila i anslutning till nattarbete har ditt barn rätt till barnomsorg även under den tiden.

Platsen är till en avgift, här hittar du all information om avgifterna för barnomsorg. 

Under tiden som du söker jobb har ditt barn rätt till barnomsorg 4 timmar per dag på en av Linköpings kommunala förskolor. Förskolans rektor beslutar om vilka timmar under dagen som det gäller.

Anledningen till att ditt barn erbjuds 4 timmar per dag när du söker arbete, beror på att barnet ska få möjlighet till utveckling genom att vara med i den dagliga pedagogiska verksamheten. 

När din sysselsättning förändras behöver du ansöka om annan grund för placering så snart som möjligt från det att du får veta om förändringen. 

Platsen är till en avgift, här hittar du all information om avgifterna för barnomsorg.

Fristående förskolor

Alla förskolor i Sverige erbjuder lagstadgat 15 h/veckan, men det är upp till varje enskild huvudman hur många timmar i veckan som de erbjuder utöver det. Kontakta den aktuella fristående förskolan som du är intresserad av för att veta mer. 

Du kan besöka ett av Kontakt Linköpings kontaktcenter för att ansöka om förskola. Du får hjälp med ansökan som skickas in via blankett.

Vänd dig till en processtödjare

En processtödjare erbjuder stöd till dig som är nyanländ eller flerspråkig vårdnadshavare i kontakt med förskolor. Du möter oss på familjecentralen. Vi finns som stöd vid ansökan, introduktion och den första tiden i förskolan.

Om du är nyfiken på öppna förskolan eller föräldragrupper kan vi också hjälpa dig att hitta rätt plats och grupp.

Hör gärna av dig för att samtala kring hur vi kan göra ditt barns start på förskolan så bra som möjligt. Vänd dig till familjecentralen eller mejla till oss:

Från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år, erbjuds ditt barn barnomsorg 4 timmar per dag, avgiftsfritt.

Platsen får endast nyttjas på skoldagar, inte under lov- och studiedagar. 

Förskolans rektor beslutar om vilka timmar under dagen som det gäller. Anledningen till detta är att ditt barn ska erbjudas förskola för sin egen utvecklings skull.

Anledningen till att allmän förskola är kostnadsfri från 3 års ålder under dessa förutsättningar, är för att öka tillgängligheten till förskolan för fler barn. 

För övriga former av förskoleplatser reduceras kostnaden av samma anledning, för att barnet från 3 års ålder ska öka deltagandet vid förskolan.

 

När din sysselsättning förändras

När din situation förändras, oavsett om det gäller föräldraledighet, jobb eller studier behöver du ansöka om ändring av grund för placering. 

För dig som arbetar eller studerar, är föräldraledig eller har allmän förskola behöver du ansöka om ändring av plats senast 2 månader före ändringen behöver slå igenom.

Om du är arbetssökande och din sysselsättning förändras så gäller inte 2 månader utan ändringen ska ske så snart som möjligt.

Senast uppdaterad den 15 februari 2024