Wall of fame

Filmen Wall of fame visar nu levande personer med anknytning till Linköping, som genom sin gärning inom näringsliv, forskning, kultur, idrott eller media gjort Linköping känt i Sverige.

Urvalet görs av en jury som består av Linköpings borgmästare, kultur- och fritidsdirektör, kommunikationsdirektör, näringslivsdirektör samt VD Linköping & Co. Wall of fame uppdateras en gång om året. På så vis hålls filmen levande med nya och gamla kändisar från flera olika områden.

I juni 2017 finns följande personer med på Linköpings Wall of fame:

Sam Anlér *NY*

Entreprenör, grundare till Närcon

F 1986. Grundare av Närcon och VD i bolaget Närcon Eventbyrå AB. Närcon arrangerades för första gången 2002 i Örebro, och har sedan 2003 haft Linköping som hemort. 2017 räknar man med  10 000 besökare, och ca 700 funktionärer arbetar under dagarna som Närcon pågår. Närcon lockar deltagare från hela världen och Nordic Championship i Cos play har arrangerats samtidigt, en tävling som även har direktsänts i SVT Play.

Samir Badran *NY*

TV-profil, artist

F 1990 i Linköping. Tillsammans med Viktor Frisk är han en del av musikduon Samir & Viktor. I maj 2014 släppte de singeln Success. Låten blev etta på Itunes under sin första vecka. Samir & Viktor tävlade i Melodifestivalen 2015 med låten Groupie och 2016 med låten Bada nakna. I september 2016 medverkade Samir i Fångarna på Fortet. Han medverkade under våren 2017 i TV4:s program Let’s dance.

Michael Cocozza

Byggherre/ entreprenör

F 1959. Grundade Fastighetsbolaget Duvkullen HB år 1981. Från och med juli 2003 heter bolaget Botrygg AB. Idag sitter Mikael som styrelseordförande för bolaget, medan sonen Adam numera axlar rollen som VD. Bolaget har fastigheter i Linköping, Norrköping, Stockholm, Göteborg och Örebro.

Helene Dannetun

Rektor Linköpings universitet och forskare

F 1957. Professor och rektor vid Linköpings universitet och forskare i fysik. År 1987 disputerade hon i tillämpad fysik med en avhandling om katalytiska reaktioner på metallytor. Helene är sedan 2015 även ordförande för Sveriges universitets- och högskoleförbund.

Irena Forslind *NY*

Mångfaldsstipendiat 2016

F 1926. Bor och verkar i Linköping med omnejd. Hon fick Linköpings kommuns 2016 års stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete för sitt budskap om kärlek och allas lika värde. Irena Forslind från Polen var fånge nummer 7 043 i Ravensbrücks koncentrationsläger särskilt avsett för kvinnor. Irena överlevde och hon besöker nu skolor runt om i Sverige för att berätta om det som aldrig får hända igen.

Cecilia Frode  

Skådespelerska

Cecilia Frode (f. 1970 i Linköping) studerade på teaterlinjen på gymnasiet (Olympiaskolan) i Helsingborg (1986–1988) och efter det på Skara Skolscen (1989–1990). 1991 kom hon in på Teaterhögskolan i Malmö och tog examen därifrån 1994. Inom teatern fick hon sitt genombrott i Ronny Danielssons uppsättning av Shakespeares Som ni vill ha det 1996. Filmgenombrottet kom år 2000, som Tina i Måns Herngrens och Hannes Holms Det blir aldrig som man tänkt sig. 2001 belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i Klassfesten.De senaste åren har hon medverkat i filmer som När sugfiskar krockar och Stockholm Stories, samt i tv-serien Blå ögon.

Viiveke Fåk

Forskare inom IT-säkerhet

F 1948. Tidigare forskare inom it-säkerhet samt verksam inom Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI. Viiveke är en av grundarna av Linköpingsföretaget Sectra, specialiserat på säker digital kommunikation. Hon doktorerade 1978 med en avhandling om kryptografi som ett medel för dator- och nätverks¬säkerhet. Viiveke var ordförande för den internationella organisationen Ifips arbetsgrupp WG 11:4 om kryptografi 1985–1989. Hon är numera pensionerad.

Ghost  

Rockgrupp

Hårdrockgruppen Ghost bildades i Linköping år 2008 och slog igenom internationellt år 2010. Bandet är känt för att bandet uppträder maskerat och sina kontroversiella texter. Bilder från Linköping förekommer ofta i bandets videos och skivomslag. Bland Ghost fans finns bland annat Metallicas sångare James Hetfield och Dave Grohl från Foo Fighters. Gruppen vann Grammis för bästa hårdrockalbum 2014, 2015 och 2016.

Jan Gradvall *NY*

Nöjesjournalist och författare

F 1963 i Linköping. Han skriver främst om populärkultur. Under flera år under början och mitten av 1990-talet var han skribent på tidningen Pop. Jan har suttit i redaktionen för Sen kväll med Luuk och musikprogrammet Studio Pop. Han var också en av dem som låg även bakom den numera nedlagda musikwebbplatsen Feber (2000–2002). År 2005 sammanställde han CD-samlingen Mainstream, som en del i en serie med de andra Feber-skribenterna. Han är sedan 2014 ledamot i Musikverkets konstnärliga råd.

Marie Göranzon

Skådespelerska

Marie Göranzon (f. 1942 i Linköping) är skådespelerska och hon gick på Dramatens elevskola 1964–1967. Sedan dess har hon tillhört Dramatens ensemble. Bland hennes över fyrtio rolltolkningar kan nämnas Eleonora i Strindbergs Påsk, Nina i Tjechovs Måsen, titelrollen i Fröken Julie, Alice i Strindbergs Dödsdansen, Mary Tyrone i O’Neills Lång dags färd mot natt som gav henne O'Neill-stipendiet. Bland TV-produktioner kan nämnas Strindbergs Spöksonaten, samt Lars Noréns Löven i Vallombrosa och Ett sorts Hades. Utanför Dramaten har hon spelat bland annat på Scalateatern, Maxim och Vasan. På Vasan spelade hon i Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? och Lars Noréns Så enkel är kärleken.

Sofia Helin

Skådespelerska

Sofia Helin, (f. 1972) är skådespelerska. Hon växte upp i Linghem utanför Linköping. 1994–1996 gick Sofia Helin på Calle Flygare Teaterskola. Filmer och TV-serier (urval): Bron, Arn, Masdjävlar.

Louise Hoffsten

Musiker

Louise Hoffsten (f. 1965 i Linköping) är sångerska, kompositör, sångtextförfattare, munspelare och filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Niklas Hyland *NY*

Journalist

F 1964 i Linköping. Niklas Hyland har producerat ett flertal rese-, sport- och äventyrsprogram för TV. Bland annat har han jobbat som resande skidreporter för "Packat & Klart" och chef för Lilla Sportspegeln på SVT. Under 2000-talet har Niklas Hyland mest gjort sig känd genom sitt actionsportengagemang. Sedan 2009 driver Niklas Hyland film- och tv-produktionsbolaget Filmriding & Company AB. Som dyslektiker har Niklas Hyland intresserat sig för forskning och pedagogisk verksamhet inom detta område.

Anders Ankan Johansson 

Komiker

Anders Johansson, ibland kallad "Ankan" (f. 1974 i Linköping) är musiker, komiker och programledare med karakteristisk östgötsk dialekt som kännetecken. TV-program (urval): Anders & Måns, Parlamentet.

Fredrik Johnson *NY*

Professionell squashspelare

F 1963. Idrottsman verksam i Linköping som har bidragit till att göra Linköping känt i hela världen genom sin idrott squash och för sitt engagemang för staden.  Cirka 35 år i världseliten på olika nivåer, har resulterat i 51 SM-guld, 10 EM-guld, ett VM-guld samt sex British Open titlar. Driver idag företaget Actipro Event i Linköping. Är sedan 20 år tillbaka även försäljningsansvarig i Linköping Hockey Club.

Mons Kallentoft

Författare

Mons Kallentoft (f. 1968 i Linköping) är journalist och författare, mest känd för sina nio kriminalromaner om mordutredaren Malin Fors, som utspelar sig i Linköping. Han har också skrivit böcker och reportage om mat och gastronomi. Titlar (urval): Midvinterblod, Sommardöden. Hans böcker är översatta till 26 språk.

Ann-Christine Larsson *NY*

Sopran

F 1963. Sopran bördig från Linköping, bor idag i Vreta Kloster. Hon är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Sommaren 1993 blev hon inbjuden av Gian-Carlo Menotti och Steven Mecurio att sjunga Ann Trulove i Rucklarens väg vid Festival dei Due Mondi i Spoleto, Italien. Därpå följde engagemang vi bland annat Norrlandsoperan i titelrollen i Poppeas kröning och i Peter Grimes vid Monnaieoperan i Bryssel. 1995-97 sjöng hon på Folkoperan i Stockholm i rollerna Desdemona i Otello, Donna Anna i Don Giovanni och Micaëla i Carmen. 1997-2002 sjöng hon vid operahuset i Bonn lyriska sopranpartier såsom Micaëla i Carmen, Susanna i Figaros bröllop och Musetta i La Bohème. Bland hennes senaste uppdrag kan nämnas Donna Anna i Köpenhamn och nypremiären av Händels oratorium Saul i Bonn.

Björn Ola Linnér *NY*

Forskare och professor

F 1963. Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet. Han är även knuten som forskare till Institute for Science, Innovation and Society vid Oxford University. Som forskare har han varit aktivt involverad i FN:s klimatförhandlingar under en längre tid. Han har även suttit i flera svenska och utländska kommittéer.

Fredrik Löfgren

Robotexpert

F 1992. Verksam i Linköping, tidigare student och numera forskarassistent på Linköpings universitet. Slog igenom med sin robot i Genikampen 2014 och har gjort sig ett namn som robotinnovatör genom att visa på humoristiska men även nyttiga användningsområden för sina robotar. Under våren 2017 har han även tävlat i tv-programmet Talang med sina robotar.

Roshan Malalatunga *NY*

Näringslivsdiamant, hotelldirektör i Linköping.

F 1972. Hotelldirektör för Linköpings tre Scandic-hotell. Roshan prisades som näringslivsdiamant 2016 för sitt arbete med att utveckla Linköpings företagsklimat i allmänhet och besöksnäringen i synnerhet. I Linköping är han bland annat känd för sitt sociala engagemang och arbete med att integrera ny arbetskraft.

Lena Micko

Ordförande SKL

Lena Micko (f.1955) är en socialdemokratisk politiker från Linköping som sen 2015 är ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Lena Micko har haft kommunpolitiska uppdrag sen 1977 och var tidigare Kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Mats Paulson *NY*

Vissångare, poet och målare

F 1938 i Linköping. Han gav ut sin första LP-skiva, Tango i Hagalund, 1964. År 1966 slog han igenom med låten Visa vid vindens ängar på albumet En stad, en morgon. Sedan dess har han gett ut flera skivor och skrivit hundratals visor, däribland Barfotavisan och Baggenslåten. Han har även gjort samarbeten med bland annat Håkan Hellström, Alexander Rybak och Linda Pira. Han har fått flera priser och utmärkelser, bland dem: Tidningen Hennes årliga stipendium Lyckogaloschen, Fred Winters minnesfond, Tidningen Vi:s Evert Taube-stipendium, Årets Bellman på Gröna Lund samt Nils Ferlinsällskapets Trubadurpris.

Joanne Posluszny-Hoffsten *NY*

Konstnär

F 1954. Verksam i Linköping, ställer ut i såväl Sverige som i övriga Europa, USA och Sydafrika. Hon är född i Buffalo och har studerat konst vid State Univesity of New York och engelsk litteratur vid Boston College. Har även producerat dokumentärfilmer om exempelvis Torgny Lindgren, Gunnar Hoffsten och konstnären Leif Elggren. Joanne är även en av grundarna till och medlem av Jr. Konsthall i Linköping.

Hanna Rydman *NY*

Körledare

F 1985 i Linköping. VD, körledare och sångcoach. År 2014 startade hon popkören Joyvoice tillsammans med sin sambo. Idag har Joyvoice över 130 körer över hela Sverige. Hanna sjöng även med Louise Hoffsten i tv-programmet Körslaget 2012.

Jessica Samuelsson *NY*

Fotbollsspelare LFC

F 1992. Jessica har spelat i Linköpings FC sedan 2010. I LFC har hon spelat fler än 113 allsvenska matcher. Hon har även deltagit i 46 A-landskamper. Jessica var med och tog silvermedalj med svenska landslaget i OS i Rio 2016 och SM-guld med LFC samma år.

Irene Slättengren *NY*

Ryttare/ handikappidrott, OS-guldmedaljör

F 1952. I september 2004 skrev Iréne Slättengren in sig i den svenska idrottshistorien då hon blev den första svenska ryttaren som vunnit guld i Paralympics Hon lämnade Aten med totalt två guld. Irene utsågs till årets idrottskvinna och årets handikappidrottare 2004. Hon har även varit involverad i att göra Smedstad Ridsportcenter tillgängligt för alla.

Fredrik Strage

Journalist DN, Nyhetsmorgon

Fredrik Strage, (f. 1972 i Linköping) är musikjournalist och författare. Strage debuterade som skribent i början av 1990-talet då han medverkade i New Life, ett svenskt synthmusikfanzine Böcker (urval): Mikrofonkåt (2001), Fans (2005), Strage text (2009).

Martin Widmark

Barnboksförfattare

Martin Widmark (f.1961 i Linköping) är barn- och ungdomsförfattare som bland annat har skrivit böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Vid sidan av sitt författarskap arbetar Martin Widmark som lärare i svenska för invandrare. Widmark tilldelades hedersmedaljen "Illis quorum meruere labores" av regeringen år 2014 för sina insatser för att främja läsning i skolan.

Lars Winnerbäck

Musiker, producent

Lars Winnerbäck (f.1975) är uppvuxen i Linköping och idag verksam som musiker och musikproducent. Han debuterade med skivan ”Dans med svåra steg” 1996 och har släppt tio studioalbum. Lars Winnerbäck har också producerat artister som Elin Sigvardsson och Lisa Ekdahl samt arbetat som fotograf och illustratör.

Karin Wårdell *NY*

Forskare och professor

F 1959 i Finspång och nu verksam i Linköping. Professor vid Institutionen för medicinsk teknik (IMT) på Linköpings universitet. Forskar inom medicinsk teknik med inriktning mot neuroteknik och biooptik. Är en av grundarna till Lisca AB, ett företag som utvecklade laser Doppler perfusion imagers. Fick ett bidrag från Barncancerfonden år 2013 för att utveckla teknik för säkrare och effektivare operationer av hjärntumörer hos barn.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 20 juni 2017