2017 blev ett rekordår i bostadsbyggande

Inte sedan miljonprogramsåren har byggtakten i Linköping varit så hög. Förra året färdigställdes 1 850 bostäder. Så mycket har det inte byggts i kommunen på 45 år.

Bostadsbyggandet är uppe i miljonprogramsnivå. Endast under åren 1969, 1970, 1971 och 1972 färdigställdes fler bostäder än under 2017.

Linköping är en av kommunerna där det byggs mest i Sverige. Att få fram fler bostäder har varit ett prioriterat område från politiskt håll under hela den nuvarande mandatperioden.

– Med fler bostäder underlättar vi för det lokala näringslivet att rekrytera, vilket i sin tur skapar fler jobb i kommunen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

De nya bostäderna omfattar både bostadsrätter, hyresrätter, radhus och småhus. Med färdigställd bostad menas antal hushåll som blev inflyttningsklara under 2017.

– Liksom övriga Sverige har även Linköping dragits med en stor bostadsbrist. Att vi bygger ikapp den är positivt för många Linköpingsbor, säger Elias Aguirre (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Senast uppdaterad den 10 januari 2018