Anders Ljungstedts Gymnasium och Volvo Car Sverige inleder samarbete

Anders Ljungstedts Gymnasium blir den fjärde skolan i landet som inleder ett särskilt samarbete med Volvo Car Sverige och dess återförsäljare. På onsdagen skrev parterna under ett avtal om samarbeta i utbildningen av framtidens fordonstekniker.

Från vänster Henrik Jedberger, VD Rejmes, Linda Tengel, rektor Anders Ljungstedts Gymnasium och Håkan Johansson, servicechef, Rejmes. Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

– Det här är ett viktigt steg för att lyfta utbildningens och yrkets status. Vi utbildar inte längre bilmekaniker, utan fordonstekniker. Den som ska jobba på en märkesverkstad måste behärska både elektronik och att ge kunder rätt service, säger rektor Linda Tengel.

Avtalet är skrivet mellan Volvo Cars Sverige AB, återförsäljaren Tage Rejmes i Linköping Bil AB och Anders Ljungstedts Gymnasium, som ingår i Linköpings kommuns skolor.

Inom ramen för fordons- och transportprogrammet ska eleverna få fördjupade kunskaper om kundvård, moderna verkstadsprocesser och verkstadssystem motsvarande vad som gäller och tillämpas i en modern verkstad. Elevernas utbildningsmiljö ska utformas som en Volvoverkstad och kraven ska vara som på en sådan.


Rohollah Haidari, elev på fordons- och transportprogrammet,
och Björn Arvidsson, lärare på Anders Ljungstedts Gymnasium.

Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun


Utbildningen har tagits fram i samråd med även andra återförsäljare av bilmärken i Linköping, som även i fortsättningen kommer att ta emot elever för så kallad APL, arbetsplatsförlagt lärande. Skolans lärare kommer att få möjlighet att ta del av Volvos interna fortbildningar.

 – Alla våra program går ut på att göra eleverna anställningsbara och att ge dem en realistisk bild av arbetslivet. Därför vill vi komma bort från den otidsenliga bilden av en bilverkstad som oljig och smutsig. Istället vill vi visa eleverna hur en modern verkstad ser ut, säger Linda Tengel.

Anders Ljungstedts Gymnasium har idag cirka 75 elever på fordons- och transportprogrammet, som inkluderar både gymnasium och vuxenutbildning.

Utbildningens nya lokaler ska byggas om och invigas senare i vår.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 31 januari 2018