Framtidens vårdboende byggs i Vallastaden

Nu tas spadtaget för framtidens vårdboende i Vallastaden där individen står i centrum. Ny välfärdsteknik och en bra planlösning bidrar till en mer individanpassad omsorg och underlättar arbetet för personalen.

Vallastaden vårdboende

Det nya vårdboendet i Vallastaden. Bild: Lejonfastigheter

Det nya vårdboendet som ska byggas i Vallastaden ger förutsättningar att driva en modern äldreomsorg utifrån individens behov. Nya tekniska lösningar och moderna utrymmen underlättar arbetet för personalen och skapar ett tryggt och individanpassat boende.

– Vi är väldigt glada att äntligen kunna ta spadtaget för det nya vårdboendet i Vallastaden. Ny välfärdsteknik ger oss möjlighet att driva en trygg äldreomsorg där de äldre kan ha stort inflytande över sin vardag utifrån sina förutsättningar, säger äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson (S).

Tre plan

Det nya vårdboendet kommer att ha 60 platser fördelat på tre plan samt en dagverksamhet för 8-10 personer. Varje boende har en egen liten lägenhet och nära till gemensamma ytor för umgänge och gemensamma måltider. I boendet finns även ett litet spa och ett orangeri.

– Här bygger vi ett modernt vårdboende med en genomtänkt interiör och anpassad utemiljö, som ger en trygg och harmonisk omgivning för de boende, kommenterar Ann de Jonge, vd för Lejonfastigheter. Byggnaden får ett spännande utseende och vi bygger in teknisk infrastruktur som ska stödja framtidens verktyg. Det här projektet är ett gott exempel på hur vi bygger hållbart för livets alla skeden.

Det nya vårdboendet kommer att vara till för demenssjuka som inte längre klarar av att bo hemma. Dagverksamheten riktar sig i sin tur till demenssjuka som fortfarande bor hemma.

Avlastning för närstående

– Vi planerar för ett vårdkedjetänk. Dagverksamheten är inte bara stimulans för den sjuke, utan även en avlastning för närstående. När man inte längre kan bo hemma kan man sedan flytta till vårdboendet, säger omsorgschef Linda Ljungqvist.

Det kommer också att finnas wifi på äldreboendet. Ett fungerande nätverk är en tillgång för personalen, men också för de äldre och deras anhöriga. Under hösten lanserar kommunen till exempel en ny app som gör det möjligt att samla personliga levnadsberättelser för varje enskild individ inom äldreomsorgen.

Vårdboendet beräknas vara färdigt vid årsskiftet 2018/2019.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 30 augusti 2017