Linköping står värd för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige

Den 12-14 maj står Linköping värd för årets största studentpolitiska händelse, Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM). Under tre dagar samlas företrädare för nästan 300 000 studenter för att diskutera aktuella frågor som berör studenter.

SFSFUM kommer att sätta agendan för Sveriges förenade studentkårer (SFS) som är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har femtiotal medlemskårer, vilka tillsammans samlar nästan 300 000 studenter. SFS betraktas även som en viktig samtalspartner och remissinstans till beslutsfattarna som bestämmer över frågor som rör högre utbildning och studenter, till exempel riksdag och regering.

Tidigare har SFSFUM tagit ställning i frågor som berör studenters rätt till sjukskrivning och hur resurserna till den högre utbildningen ska fördelas. Vilken som blir årets största fråga återstår att se.

– En sak är säker. Vilken den än blir kommer den att påverka oss på sikt. Historiskt har nämligen svenska svenska studenter varit djupt involverade i den högre utbildningens utformning. Det gäller alltifrån att vi fick nationellt giltiga betyg över tillkomsten av studiemedel till vårt internationellt sett unika studentinflytande, säger docent Crister Skoglund som forskat på svensk studenthistoria.

Bästa sidan av Linköping

SFSFUM arrangeras av studentkårerna StuFF och Consensus med stort stöd från Linköpings kommun och Linköpings universitet. Arbetet leds av en heltidsarvoderad projektledare som har arbetat sedan december.

– Vi vill så klart visa upp den bästa sidan av Linköping som Årets studentstad för resten av studentsverige. Under helgen ska vi bland annat att besöka flygvapenmuseet där vi kommer att ha vår stora bankett, säger Joakim Ögren, projektledare för SFSFUM och som vanligtvis studerar till ämneslärare vid Linköpings universitet.

Linköping fick ta emot utmärkelsen Årets studentstad 2016/2017 och därför arrangeras SFSFUM just här. Det är andra gången Linköping får utmärkelsen och tredje gången som det tillföll Linköpings universitetet, vilket är unikt.

Utökat samarbete

– Linköping är Årets studentstad och det är målmedvetet arbete som ligger bakom det. För att säkerställa att vi fortsätter vara en bra studentstad har vi utökat samarbetet med studentkårerna och universitet och tagit fram ett avtal för strategisk samverkan. Samtidigt som vi i kommunen arbetar med en studentstrategi för att göra Linköping till en än mer attraktiv studentstad, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den 12-14 maj kommer bli en stor studenthelg som förutom SFSFUM även bjuder på underhållning i form av Studentorkesterfestivalen. Uppemot 40 svenska och utländska studentorkestrar kommer till Linköping för att delta i den traditionsenliga musikfestivalen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 6 april 2017