Rekord för vårlökar i Linköping

Det är inte bara hus som växer fram i vår stad – nu pryder vi den i massor av vårblommor. I höstas planterades 250 000 vårlökar, en tredubbling jämfört med året innan. Nu tittar de fram. Sammanlagt en kilometer nya planteringar har tillkommit.

Vårlökar

Så här ser alla rabatterna i Linköping ut. Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Sammanlagt 3,9 km rabatter är planterade med årets (2016) och tidigare års löksättning. Årets 250 000 lökar ska jämföras med de 77 590 lökar, som planterades hösten 2015.

Tulpaner, påskliljor, krokus och scilla är exempel på blommor som spirar just nu i Linköping - och inte bara i de centrala delarna. Spana lite extra i år för det finns sammanlagt en kilometer nya planteringar i Ryd, Skäggetorp samt längs en del av Vistvägen.

– Vårplanteringen i centrala Linköping är verkligen populär. I år vill vi satsa extra på planteringar i några bostadsområden också. Linköpingsbornas livsmiljö är viktig och det här är ett sätt att visa att hela Linköping ska vara blomstrande och vackert, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

Mer belysning

– Just nu satsar vi på trygghetsskapande insatser som exempelvis mer belysning, men vi vill också lysa upp Linköping genom fler blommor än någonsin, fortsätter Elias Aguirre (S).

Stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson menar att det här blir något att bygga på även nästa år:

– Delar av löken som sätts på hösten i gräsytorna kommer upp år efter år. I våra sommarblomsrabatter är det gott om variation, där poppar nya färgglada kombinationer upp på våren, säger stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson och tillägger att löksättningen i höst bland annat kommer att ske i Berga.

Senast uppdaterad den 18 april 2017