Förintelsens minnesdag 2018

Här hittar du årets program som arrangeras i samband med Förintelsens minnesdag.

Den 27 januari 1945 var den dag som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades. År 1999 proklamerade dåvarande regering den 27 januari som officiell minnesdag för Förintelsens offer. Det är en dag att minnas, reflektera och manifestera avståndstagande från intolerans, rasism, nazism och främlingsfientlighet.

Program

Måndag 22 januari kl 17.30-19.30
Pingstkyrkans lokaler, Cupolen, Majgatan 4 i Linköping
Kaffe finns till försäljning

Film
Förintelsens beska efterbörd

Fred och glädjeyra i Europa den 8 maj 1945. M/S Homberg anländer Malmö den 11 maj med över 1 300 före detta koncentrationsläger- fångar och det grymma allvaret syns igen. Vi får följa en Röda Kors- soldat som anmält sig till uppdraget att på plats i Tyskland välja ut de människor Sverige ska ta emot. En av dem var Hédi Fried, känd svensk författare, psykolog och överlevare.

Kom gärna tidigare och drick lite kaffe och titta på utställningen ”För mig finns inget annat”, en berättelse om Linköpingsbördige Raoul Wallenberg. Caféet öppnar kl 17.00 och filmvisningen börjar kl 18.00.
Tisdag 23 januari kl 18.00-20.00
Linköpings stadsbibliotek, Hörsalen, Östgötagatan 5

Föreläsning
Varifrån kommer all denna ondska?

Efterkrigstidens bärande ideologi var antinazismen, alla var vi anti- nazister. Men idag har denna hegemoni upphört och nazismen anses återigen vara en legitim tanke om samhället.

Historikern och författaren Henrik Arnstad föreläser utifrån nutida forskning om fascism, ultranationalism och rasism. Men också om kämpande demokrati, optimismens ideologi och människans inneboende godhet. Efter föreläsningen bjuds på kaffe och samtal.

 

Onsdag 24 januari kl 17.30-19.30
Linköpings stadsbibliotek, Hörsalen, Östgötagatan 5

Föreläsning
Nazismen och motståndet i Norrköping

Skildringar av det nationella perspektivet under andra världskriget är många. För att lyfta det lokalhistoriska perspektivet i Sverige under andra världskriget, är denna studie viktig. Johan Perwe skildrar hur världskriget och beredskapstiden speglades i en större svensk stad - Norrköping. Han fokuserar på lokala händelser, på de ”små” personliga erfarenheterna. Perwe lyfter fram en tidigare okänd lokalhistoria, följer personer och familjer. Johan Perwe är journalist, historiker och forskare. Efter föreläsningen bjuds på kaffe och samtal.
22 januari - 22 februari

Utställning
För mig finns inget annat

Utställningen ”För mig finns inget annat” berättar om Linköpingsbördige Raoul Wallenberg.

Finns att se hos Pingstkyrkan i Cupolen och på Linköpings stadsbibliotek under respektive organisations öppettider.Vecka 4, 5 och 6

Föreläsning
Rasism då och nu

Byrån mot diskriminering erbjuder gratis föreläsningar till gymnasieskolor i hela Östergötland. Föreläsningen ”Rasism då och nu” belyser dåtidens rasism och kopplar den till rasismen idag.

 

Lördag 27 januari
Raoul Wallenbergs monument vid Östergötlands museum
Korsningen Vasavägen/Gråbrödragatan Linköping

Minnesstund av Förintelsen

Kl 17.30
Inledning och tal av kommunalråd Jakob Björneke, Kulturskolans musikgrupp medverkar. Tal av Ulf Cahn, generalsekreterare Förenade Israelinsamlingen. Kaddish läses.

Kl 17.45
Fackeltåg avgår mot Domkyrkan.

Kl 18.00
Konsert med operasångare Daniel Viklund, pianist Nicolaj Vollburg, sångerska Maria Gustin Bergström, sångare Emelie Hallman och Per Ekryd samt stråktrio.

En unik konsert med bland annat sånger av kompositörer från koncentrationslägret Theresienstadt, där många judiska musiker, kompositörer och konstnärer miste livet under kriget.

Under kvällen får vi också lyssna till sånger med anknytning till landet Israel. Ulf Cahn medverkar.

Efter konserten bjuds på kaffe och samkväm för den som så önskar.Förintelsens minnesdag arrangeras av: Linköpings kommun, Handikappförbundens samarbetsorganisation, RFSL, Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Frälsningsarmén, Vänskapsförbundet Sverige – Israel, Byrån mot Diskriminering

För mer information kontakta Marie Daun, Linköpings kommun:

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 19 januari 2018