Linköping kan bli Årets superkommun

För andra året i rad är Linköpings kommun nominerad till titeln Årets superkommun.

 

Det är tidningen Dagens samhälle som mäter, jämför och rankar kommunerna.

”Linköping utgör navet i en snabbt växande arbetsmarknadsregion.” Så inleder Dagens samhälle nomineringen Årets superkommun, kategorin Täta kommuner.

Det är tredje året i rad som Dagens Samhälle samlar data från vitt skilda områden, som sammantaget visar vilka kommuner som har haft en utveckling i särklass de senaste åren och står särskilt väl rustade inför framtiden.

Förändringar i modellen

Jämfört med tidigare har vissa förändringar gjorts i modellen. Kommunernas ekonomi bedöms efter två mått i stället för ett. Det betyder att den kommunala ekonomin ges något större vikt i sammanvägningen.

Måttet för företagande har bytts ut. I år tittar tidningen på kvoten mellan daglönebefolkningen och nattlönebefolkningen. I korthet innebär det att kommuner premieras där människor arbetar och skapar värde, snarare än dit högavlönade flyttar för att sova om nätterna. Linköping är en kommun med hög inpendling, cirka 20 000 personer per dygn.

Nomineringen till Årets superkommun, kategorin Täta kommuner:

”Linköping utgör navet i en snabbt växande arbetsmarknadsregion. Universitetet bedriver forskning i världsklass inom exempelvis IT, nya material och handikappvetenskap. Kommunen har en välutbildad befolkning, stark företagsamhet och många av invånarna i arbetsför ålder. Uppskattningsvis en tredjedel av näringslivet har fortfarande någon anknytning till flygning.”

Andra finalister i kategorin är Luleå och Umeå. Vinnaren koras på Stora samhällsgalan den 10 maj.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 27 april 2017