Hoppa till huvudinnehåll

Nämndmöten stängs för ökad trygghet

3 november 2023 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun har under den senaste tiden drabbats av flera våldsdåd kopplade till organiserad brottslighet som gängkriminalitet. Med anledning av det försämrade säkerhetsläget kommer social- och omsorgsförvaltningens nämnd att stänga sina möten för allmänheten.

Linköpings stadshus. Foto: Örjan Karlsson

Desinformationskampanjer kring socialtjänsten och organiserad brottslighet där kriminella bland annat markerar vid domstolsförhandlingar, är några av de perspektiv som socialtjänsten måste bemöta. Det rådande läget har lett till att kommundirektör Paul Håkansson rekommenderar social- och omsorgsförvaltningen att stänga sina nämndmöten för allmänheten.

– Rekommendationen baseras på en samlad bedömning av läget och beror inte på en enskild situation. Vi behöver höja vår allmänna säkerhetsmedvetenhet och tillämpar de rutiner vi har. Det finns hot riktade mot enskilda medarbetare och förtroendevalda men de hanteras enligt vanlig ordning, säger Paul Håkansson.

Svåra ärenden

Social- och omsorgsförvaltningen arbetar generellt med svåra och tunga ärenden. Medarbetarna inom förvaltningen befinner sig ofta i situationer som kan medföra potentiella risker. Tvångsplaceringar och omhändertagande av barn är frågor som socialtjänsten måste hantera och som kan ifrågasättas.

Socialtjänsten handlägger många sekretessärenden varpå en stor del av förvaltningens nämndmöten redan hålls stängda. Kommundirektörens rekommendation är att samtliga nämndmöten ska hållas stängda för allmänheten.

Måndagen den 6 november kommer Paul Håkansson att informera de ledande politikerna under kommunstyrelsens ärendeberedning om säkerhetsläget och påverkan på de politiska organen. Han kommer även presentera rutiner kring säkerheten i stadshuset samt personsäkerheten för medarbetare och förtroendevalda.

– Vårt proaktiva säkerhetsarbete är prioriterat. Att arbeta förebyggande och göra riskbedömningar sker hela tiden. Våra medarbetare måste få känna sig trygga i sitt arbete.

Senast ändrad den 3 november 2023

Senaste nytt

Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?
Vårdförbundet varslar om utökad blockad
Ändring av hantering av betalningspåminnelser