Hoppa till huvudinnehåll

Så fick hon eftertraktat jobb i Linköping direkt efter studierna

2 maj 2024 | Arbete
Jobba under studierna och få fast anställning sedan? Som studentmedarbetare i Linköpings kommun är det möjligt. Catrin Bartold är en av dem som lyckats.
Catrin Bartold började som studentmedarbetare i Linköpings kommun

Det gick raka vägen från studentmedarbetarskap till fast anställning efter studierna för Catrin Bartold.

Studentmedarbetarskap stod med i ansökan till iCapital Awards och är en del i att Linköping vann priset som Europas mest innovativa stad 2023. Tillsammans med Linköpings universitet kan sistaårsstudenter arbeta i kommunen under studietiden med både lön, handledare och chans att få jobb efter det. Catrin Bartold lyckades med det, och jobbar idag som verksamhetsutvecklare på förvaltningen Verksamhetsstöd och service i Linköpings kommun.

– Jag tror inte jag hade fått jobbet om jag inte varit studentmedarbetare först. Jag fick en arbetslivserfarenhet som många andra nyutexaminerade inte har, säger hon.

Studierna först

Catrin läste HR-programmet på Linköpings universitet och tog sedan en masterexamen i IT-management. När tjänsten som studentmedarbetare inom digitalisering dök upp var hon först tveksam, den verkade för teknisk. Men hon sökte, och fick den.

– Min utbildning kändes lite “spretig” och jag tänkte nervöst – vad kan jag bidra med? När du pluggar kan arbetslivet kännas lite abstrakt. Men jag hade nytta av utbildningen, och fick höra att jag bidrog med flera nya perspektiv.

Samtidigt fick hon möjlighet att inse vad hon kunde jobba med efter studierna. Tillsammans med en handledare planerades arbetet från vecka till vecka, och de formade tjänsten utifrån vad hon ville lära sig.

– Min handledare var väldigt lyhörd. Jag blev en i gänget och var alltid medbjuden på möten och aktiviteter. Förväntningarna var ställda utifrån att jag var studentmedarbetare. Studierna gick alltid först, säger hon.

Rustad för arbetslivet

Catrin deltog i ett projekt som handlade om att uppmana kommunanställda och Linköpingsbor att använda kommunens digitala tjänster. Hon arbetade med alla förvaltningar, och fick en helhetsbild av hur kommunen fungerar. Efter två terminer som studentmedarbetare och avklarade studier såg hon att kommunen sökte verksamhetsutvecklare. Nu hade hon både utbildning och erfarenhet. Det räckte hela vägen, och hon började strax efter examen. I sin roll arbetar hon med olika förändringsprojekt, som att införa nya system eller arbetssätt för kommunens medarbetare.

– Hade jag varit helt ny i rollen hade jag nog haft det tufft i början. Jag är alltid lite “nygammal” på jobbet eftersom jag ofta går in i nya projekt eller uppdrag, säger hon och skrattar.

Någon som håller med om att studentmedarbetarskap ger mer i ryggen är studenten Viktoria Martinsson. Hon är studentmedarbetare just nu, och arbetar inom HR på Kommunledningsförvaltningen under våren.

Studentmedarbetaren Viktoria Martinsson står framför Stadshuset i Linköping

Viktoria Martinsson arbetar som studentmedarbetare i stadshuset för Kommunledningsförvaltningen

– Det är så viktigt att lära känna det sociala och vardagliga efter studietiden. Som studentmedarbetare är det lagom utmanande och inte så mycket press.

Viktoria har genomfört ett projekt som påminner om en forskningsstudie, där flera av förvaltningens anställda intervjuats om fördelarna med sitt jobb, istället för att fokusera på problemområden. Hon fortsätter.

– Studien kan användas framöver och även på andra förvaltningar. Jag känner att jag bidragit till utvecklingen framåt och till att lyfta medarbetarna, samtidigt som jag fått förberedelse inför arbetslivet.

Tar till vara på kompetensen

Pilotprojektet Studentmedarbetare startades 2014 i Linköpings kommun för att förenkla för universitetsstudenter att få jobb. I dag är det ett regionalt samarbete mellan Linköpings universitet, alla kommuner i Östergötland och flera kommunala bolag. Faiz Jaber, utvecklingsstrateg i Linköpings kommun, har ansvarat för studentmedarbetare sedan starten.

Utvecklingsstrateg Faiz Jaber sitter framför sin dator. Han arbetar med studentmedarbetare sedan starten 2014

Faiz Jaber, utvecklingsstrateg på Linköpings kommun, har arbetat med studentmedarbetare sedan starten 2014.

– Via studentmedarbetare kan viktig kompetens både tas tillvara och behållas i regionen. Arbetsgivaren får också en möjlighet att "fräscha upp” äldre kompetens, det är inte ovanligt att en handledare för en studentmedarbetare motiveras att bli en chef sedan. Det blir en win-win, säger han.

Hur många får arbete efter att ha varit studentmedarbetare?

–Det varierar, men Linköpings kommun tar emot cirka 10-20 studentmedarbetare varje år, varav 2-8 stannar kvar i kommunen.

Läs mer om Studentmedarbetarskap här:

Text och foto: Lhina Hansson

Senast ändrad den 2 maj 2024

Senaste nytt

Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?
Vårdförbundet varslar om utökad blockad
Ändring av hantering av betalningspåminnelser