Hoppa till huvudinnehåll

Orosanmälan vid misstanke eller kännedom om att barn far illa

Här kan du göra en orosanmälan via en e-tjänst om du misstänker att ett barn far illa. Du behöver inte veta säkert om något är fel, det räcker med att du misstänker eller känner oro för barnet.

Linköpings kommun handlägger orosanmälan för barn som vistas eller är folkbokförda i kommunen. Om du vill göra en orosanmälan för barn som vistas eller är folkbokförda i en annan kommun ska du vända dig till den aktuella kommunen.

Denna e-tjänst kan du använda både som privatperson och i tjänsten med anmälningsskyldighet. Om du gör din anmälan som privatperson kan du vara anonym. I så fall bör du inte uppge ditt namn när du kontaktar oss. Om ditt namn blir känt för socialtjänsten kan vi endast i undantagsfall undanhålla det för den som berörs av anmälan. Du kan inte vara anonym om du har anmälningsskyldighet. 

Den här e-tjänsten kräver inte att du loggar in med BankID eller Telia e-legitimation.

Vad händer med min anmälan?

En orosanmälan via den här e-tjänsten kommer till Socialförvaltningens mottagning för barn och unga. Det du skickar in här hanteras enbart under kontorstid. Om du gör en orosanmälan vid en annan tidpunkt än kontorstid kommer vi inte att handlägga den förrän nästkommande arbetsdag.

Våra kontorstider är:

  • Måndag–fredag klockan 8.00-17.00 (juni, juli och augusti, klockan 8.00-16.00)
  • Dag före röd dag klockan 8.00-16.00
  • Klämdagar och helgdagar: Stängt

Vid akut oro

Vid akut oro ska du alltid göra en muntlig orosanmälan genom att ringa Mottagning barn och unga på Socialförvaltningen. Kvällar och helger kan du kontakta Socialjouren. Kontaktuppgifter finns längst ner på denna sida.

Vad händer med de uppgifter jag lämnar i anmälan?

Lämnade uppgifter registreras i Socialförvaltningens verksamhetssystem för att din orosanmälan ska kunna behandlas och för att social- och omsorgsnämnden ska kunna fullgöra sina åtaganden. Orosanmälan gallras ur Abou (e-tjänstprogrammet) efter 14 dagar.

Som privatperson har du rätt att vara anonym i denna e-tjänst, men du kan lämna ditt namn och kontaktuppgifter. Om du gör det har du ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen:

  • Du har rätt att kontakta oss om du vill ha ut information om de uppgifter vi behandlar om dig.
  • Du kan även kontakta oss för att begära rättelse, för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningar eller begära radering av dina personuppgifter. 

Social- och omsorgsnämnden är personuppgiftsansvarig nämnd. Vid frågor kontakta Social- och omsorgsnämnden enligt följande:

Om du lämnat en e-postadress i din orosanmälan skickas en bekräftelse via e-post till dig om att din orosanmälan har kommit in. Bekräftelsen innehåller inga av de uppgifter som du har lämnat i din orosanmälan i enlighet med offentlighets- och sekretesslagen.

Om du inte kan använda e-tjänsten eller har frågor om orosanmälan kan du kontakta Mottagning barn och unga på Socialförvaltningen. Kvällar och helger kan du kontakta Socialjouren. Kontaktuppgifter finns längst ner på denna sida.

Upplever du problem med e-tjänsten eller har frågor om den är du välkommen att höra av dig till Kontakt Linköping.

Mottagning - Barn och unga (0-20 år)

Till e-postformulär för Mottagning - Barn och unga

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 61 88
Telefontid: Vardagar klockan 9.00–11.30, 13.00–16.00.
För LSS-frågor är telefontiden tisdagar klockan 9.00-11.30 samt torsdagar klockan 13.00-16.00.

Besöksadress: Barnhemsgatan 2 (se karta) Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Besöksadress : Barnhemsgatan 2 Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Postadress: Socialförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping

Du kan också kontakta oss via Kontakt Linköping.

Har du handlingar som ska lämnas in kan du göra det hos Kontakt Linköping eller i postlådan som finns hos Socialförvaltningen på Barnhemsgatan 2. Närmaste parkering finns i Akilles parkeringshus. Det finns två parkeringsplatser utanför receptionen för dig som är rörelsehindrad och har parkeringstillstånd för det

Socialjouren

Telefon: 013-20 75 26
Telefontid: Måndag-torsdag klockan 17.00-24.00, fredag klockan 17.00-01.00, lördag klockan 13.30-01.00, söndag klockan 13.30-24.00

Midsommarafton, julafton och nyårsafton är Socialjouren öppen klockan 13.30-17.00.

Senast uppdaterad den 16 januari 2024