Hoppa till huvudinnehåll

Trafikbuller

Buller från trafiken är ett hälsoproblem. Många människor bor i fastigheter som påverkas av trafikbuller som överstiger gällande riktvärden för god ljudmiljö.

Åtgärdsprogram

Linköpings kommun har tagit fram ett åtgärdsprogram för buller. Åtgärdsprogrammet gäller år 2019-2023 och syftet med programmets åtgärder är att minska bullrets skadliga effekter på människors hälsa. Det gör vi genom att begränsa trafikbullret med kostnadseffektiva åtgärder.

Planerade åtgärder genomförs inom fyra olika områden:

  • Åtgärder i befintliga bostäder
  • Begränsa bullret vid källan
  • Bevara och utveckla områden med god ljudmiljö
  • Kunskapsuppbyggnad och dialog

Fokus under denna programperiod ligger på att genomföra skyddsåtgärder vid de mest bullerut­satta befintliga bostäderna där kommunen är ansvarig väghållare samt åtgärda buller vid källan.

Nytt åtgärdsprogram för buller 2024

Linköpings kommun planerar att besluta om ett nytt åtgärdsprogram för buller 2024. Det nya åtgärdsprogrammet sträcker sig över perioden 2024-2029. Mellan 26 oktober 2023 och 9 januari 2024 pågick samråd för ett föreslag på nytt åtgärdsprogram. Kommunen går nu igenom de synpunkter som inkom från medborgare och andra berörda aktörer. Det nya åtgärdsprogrammet planeras antas i kommunfullmäktige i juni 2024.

Hälsoeffekter

Buller påverkar vår möjlighet till en god livskvalitet. Samhällsbuller kan leda till sömnstörningar, stress och försämrad koncentrations- och inlärningsförmåga. Långvarig exponering för trafikbuller kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Bullerskyddsbidrag

För att minska antalet invånare som exponeras för buller har Linköpings kommun tidigare erbjudit fastighetsägare bidrag för att genomföra bullerdämpande fönster- och ventilationsåtgärder. Bidraget togs fram som en del av kommunens Åtgärdsprogram för buller år 2021-2023.

Det planeras bli möjligt att söka bullerskyddsbidrag igen från och med 2025, när nästa åtgärdsprogram för buller är antaget.

Trafikbullerkarta

Linköpings kommun har kartlagt buller från vägfordon och järnväg inom kommunens gränser, för både statligt och kommunalt vägnät. I Sverige används enheten decibel A (dBA) för samhällsbuller. 

Bullerberäkningen har gjorts över ett väldigt stort område och ger en översiktlig bild över trafikbullrets utbredning. Den kommunövergripande bullerkartläggningen ersätter inte detaljerade bullerutredningar över mindre områden. 

Teckenförklaring till bullerkartorna hittar du under Trafik och resor i kartans meny.

Bullerstörning

Har du klagomål på trafikbuller ska du vända dig till den som ansvarar för bullerkällan. När det gäller trafikbuller är det väghållaren. För statliga vägar är Trafikverket väghållare och för kommunala vägar är kommunen väghållare.

Hör av dig till Kontakt Linköping om du har frågor om buller.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 15 april 2024