Smarta Resan

I projektet Smarta resan arbetar kommunen med att öka intresset kring hållbart resande och få fler att cykla, gå och åka kollektivtrafik i vardagen. Genom detta bidrar vi till det globala klimatmålet och arbetar aktivt för att bli en koldioxidneutral kommun till år 2025.

 

År 2014 genomfördes pilotprojektet Smarta resan i Lambohov, Malmslätt och Tallboda med lyckat resultat. Nu rullar projektet vidare till fler stadsdelar; Under 2016 pågår projektet i Ekängen, Ullstämma, Harvestad, Ljungsbro och Berg.

Genom följande metoder vill vi få fler att reflektera över sitt sätt att färdas. Ett medvetet val kallar vi en smart resa.

Alltid medvind – testa elcykel till och från jobbet!

Elcyklen är ett bra alternativ till bilen. Även om du fortfarande måste trampa så har du alltid medvind. Du kan pendla till jobbet utan att bli svettig och du får draghjälp i uppförsbackar och när blåsten på östgötaslätten ligger på som värst.

Vissa har redan upptäckt fördelarna med denna typ av fordon, andra är nyfikna men har ännu inte testat. Eftersom en elcykel är en relativt stor investering så erbjuder kommunen vardagsbilister i de utvalda staddelarna att bli testresenärer under två veckor med syfte att få fler att börja cykla till arbetet.

Just nu kan vardagsbilister i Ljungsbro och Berg ansöka om att bli testresenärer.

Gå och cykla till skolan

Att gå eller cykla till skolan ökar koncentrationsförmågan och därigenom barnens prestationer i skolan. Samtidigt är det såklart bra för hälsan och ger viktiga kunskaper om att vistas i trafiken. Trots det skjutsar fler än någonsin sina barn till skolan varje morgon, vilket gör både luften och säkerheten runt skolorna sämre. Genom att arbeta med bland annat kampanjen Bilgymnastik vill vi inspirera fler till att ta steget och börja gå eller cykla med sina barn till skolan. 

Testresenärer med kollektivtrafiken

I vår stad finns en av världens största produktionsanläggningar för biogas. Genom att slänga våra matrester i gröna påsen och åka med kollektivtrafiken blir vi själva en del av en modern kretsloppslösning och bidrar till en mer hållbar stad. Under vintern kommer vardagsbilister erbjudas att bli testresenärer med kollektivtrafiken i samarbete med ÖstgötaTrafiken.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 30 september 2016