Hoppa till huvudinnehåll

Distorp-Gärstad - Distorp 2:1 med flera

Norr om E4:an, i anslutning till Gärstadverken planeras ett nytt verksamhetsområde. Arbete pågår med att ta fram en detaljplan för del av området.

Plangräns_beskuren.jpg

Röd markering visar planområdet.

I Linköping finns det en stor efterfrågan på verksamhetsmark, både för nyetableringar men framför allt för omlokaliseringar med anledning av Ostlänkens planerade sträckning genom staden. Planområdet som utreds omfattar bland annat fastigheten Distorp 2:1. Området är utpekat som verksamhetsmark både i Översiktsplan för staden från år 2010 och i Fördjupad översiktsplan för Ekängen-Roxtuna och Distorp-Gärstad från år 2012.

Ett startbeslut har tagits för start av hela det markerade området, men eftersom det är ett mycket stort område kommer området att delas upp i flera mindre detaljplaner under processens gång.

Aktuellt

Tack till alla som deltog på informationsmötet som hölls den 24 maj 2023. På mötet informerade projektledaren för detaljplanen om den strukturplan som ligger till grund för kommande detaljplaner, om rådande förutsättningar på platsen samt det fortsatta planarbetet.

Under sommaren 2023 har en fågel- och fladdermusinventering genomförts. Under perioden maj–september genomfördes vid några tillfällen arbete i fält för att på plats registrera fågel- och fladdermusarter i området. Autoboxar sattes upp på några platser, framför allt i anslutning till Distorp och Staby säterier. Autoboxarna samlade in ljud från fladdermössen som därefter analyserats.

Under september och oktober 2023 har det genomförts en kompletterande naturinventering där en ekolog var ute i fält för att dokumentera naturvärden inom delar av området, framför allt i anslutning till fastigheten Staby. Det har även varit ute en mätingenjör som mätt in höjder inom området med särskilt fokus på dikesbotten i Mörtlösadiket.

En arkeologisk utredning har påbörjats. Arkeologerna har varit ute i fält 2023 från oktober till december. Undersökningarna återupptas under våren 2024 när väder- och markförhållanden tillåter. Arkeologerna gräver ut schakt i olika delar av området för att undersöka och avgränsa fornlämningar.

I början av februari 2024 inleddes fältarbete för geoteknik och markmiljö vilket innebär att geoteknikerna är ute i fält och tar borrhålsprover i marken. Dessa kommer senare att analyseras.   

Under våren 2024 genomförs en inventering i fält av de mindre dammarna i området. Detta för att undersöka förekomsten av groddjur så som större vattensalamander, mindre vattensalamander, åkergroda, vanlig groda, vanlig padda. Undersökningen utförs med eDNA-metodik och proverna analyseras därefter. 

Frågor och svar

I Linköpings översiktsplan från 2010 pekas denna plats ut som verksamhetsmark. I arbetet med översiktsplanen gjordes många utredningar och en så kallad lokaliseringsutredning för att se vilka funktioner som ska placeras var i kommunen. Denna plats anses lämplig för verksamheter av flera anledningar. Den viktigaste anledningen är att området ligger vid  E4an. Det kommer att byggas en ny av- och påfart till E4an norrut vid trafikplats Staby som ger direkt anslutning till den. Det är en stor fördel att den tunga trafiken som ska till verksamhetsområdet inte behöver köra genom staden. Verksamhetsmark i ett attraktivt läge och i anslutning till E4an är en förutsättning för att Linköping ska fortsätta att vara en tillväxtkommun. Kommunen behöver attrahera fler företag och därmed skapa fler arbetstillfällen. Läget ger mycket goda möjligheter för logistiketableringar och är också lämpligt för de verksamheter som behöver flytta på grund av Ostlänkens dragning genom staden. Verksamhetsmark i lägen nära men utanför staden behövs för företag som påverkar sin omgivning på olika sätt, tex genom buller, lukt eller transporter och som därför inte kan ligga i anslutning till bostäder. Att Gärstadverken ligger nära kan också ge möjligheter att skapa synergier mellan verksamheter. Denna plats är sammantaget den mest lämpliga för ett större verksamhetsområde i Linköping, det finns inget annat mer lämpligt alternativ.

Linköpings kommun har som ambition att fortsätta att utvecklas och växa genom att skapa fler bostäder och arbetstillfällen så att fler människor som vill kan flytta till Linköping. Strategin för stadsutvecklingen är att planera för en rundare, tätare och mer sammanhållen stad och därmed begränsa att staden sprider ut sig för mycket på jordbruksmarken som omger Linköping. Bebyggelseutvecklingen sker i strategiska lägen för att stärka befintlig ortsstruktur, samtidigt som kommunen värnar om värdefull sammanhängande jordbruksmark. Inom tätorten Linköping kan behovet av fler bostäder till stor del klaras inom stadens utbredning genom så kallad förtätning. Behovet av ny verksamhetsmark däremot, kan inte lösas genom förtätning. Verksamhetsmark i lägen nära men utanför staden behövs för företag som påverkar sin omgivning på olika sätt, tex genom buller, lukt eller transporter och som därför inte kan ligga i anslutning till bostäder. I samband med planering och byggande av Ostlänken kommer flera företag att behöva flytta för att ge plats åt järnvägen.  Verksamhetsmarken behövs också för nya företag som vill etablera sig i Linköping.


Miljöbalken är den lagstiftning som reglerar hur jordbruksmark får tas i anspråk för byggnation eller anläggningar i den fysiska planeringen. Enligt lagstiftningen får jordbruksmark endast tas i anspråk för att tillgodose väsentliga samhällsintressen. Några exempel på väsentliga samhällsintressen är bostadsförsörjning och verksamheter som genererar många arbetstillfällen. 

Linköpings kommun följer Miljöbalken, och tar därför endast jordbruksmark i anspråk för stadsutvecklingen i Distorp-Gärstad för att det inte finns några bra alternativ.  Flera bedömningar och avvägningar ligger till grund för den föreslagna markanvändningen i Distorp-Gärstad, och en avgörande faktor för lämplighetsbedömningen är det mycket goda logistiska läget som området har och kommer att få, det finns ingen annan mark i kommunen med detta goda läge, varken annan jordbruksmark eller annan mark.

Ställningstagandet att behovet av ny verksamhetsmark i aktuellt läge överstiger intresset av att bevara jordbruksmarken gjordes i översiktsplanen 2010 och utreddes sedan vidare och fastslogs även i en fördjupning av översiktsplanen 2012. Inriktningarna i översiktsplanen har aktualitetsförklarats både 2016 och 2020, och är därmed fortsatt kommunens aktuella ställningstagande.

Översiktsplanen innehåller kommunens långsiktiga vision för utvecklingen av Linköping och är det planeringsverktyg som kommunen utgår från gällande när, var och vilka detaljplaner som ska startas och när förfrågningar kommer in för etableringar. En aktualitetsprövning av översiktsplanens inriktningar ska göras senast 24 månader efter ordinarie val. Från och med 2022 ska detta göras som en del av kommunens planeringsstrategi Det innebär att inriktningarna om till exempel jordbruksmark som finns i översiktsplanen värderas utifrån eventuella ändrade förutsättningar. När det gäller området Distorp-Gärstad har dessa avvägningar inte förändrats sedan de antogs 2010. Området är fortfarande det område med bäst förutsättningar för etablering av ett verksamhetsområde, och alternativa lokaliseringsmöjligeter med samma goda logistiska läget saknas.

Det beror bland annat på vilka företag som vill etablera sig här och vilka verksamheter som behöver flytta på grund av Ostlänken. Det kan till exempel bli verksamheter inom tillverkning eller återvinning. Verksamheter som på olika sätt riskerar att störa omgivningen kan placeras inom området, främst i de centrala delarna. De verksamheter som vill etablera sig här och som kan vara störande för omgivningen kommer att behöva miljötillstånd. Det är en separat process som hanteras av respektive berörd verksamhet.

Nej, inom planområdet kommer ingen kunna bo. Kommunen kommer inte att planlägga för bostäder utan för verksamheter. De som bor inom planområdet idag kommer alltså behöva flytta. Mer information om detta kommer via respektive hyresvärd. Linköpings kommun och Tekniska Verken har under flera år köpt fastigheter inom området och äger idag de flesta fastigheterna. Utanför planområdet kommer man att kunna bo kvar. I planen kommer vi göra anpassningar för att möjliggöra det genom att till exempel inte lägga störande verksamhet i direkt närhet till befintliga bostäder.

Alla byggnader inom planområdet ägs idag av Tekniska verken eller Linköpings kommun utöver de inom Stabyfastigheten. Kommunen och Tekniska verken hyr idag ut dessa. Alla byggnader kommer att inventeras och en bedömning kommer att göras av vad som ska hända med dem. Ingen kommer kunna bo i planområdet men kanske kan vissa byggnader användas av verksamheterna eller till något annat. Rivning eller flytt kan bli aktuellt.

En kulturmiljöutredning har gjorts som klassar Distorps säteri som kulturhistoriskt värdefull. Inriktningen är därför att den ska bevaras. Även delar av Staby gård kan komma att bevaras.

Linköpings kommun har påbörjat arbetet med att ta fram en detaljplan för en del av verksamhetsområdet. Flera utredningar kommer att genomföras för att utreda förutsättningarna och lägga fast en struktur i området. Ett samråd planeras under hösten 2024. I samband med samrådet har ni möjlighet att lämna skriftliga synpunkter och träffa oss vid ett samrådsmöte. Under arbetet det kommande året kommer en del av er som bor eller arrenderar mark inom planområdet bli kontaktade av oss då vi behöver tillträde till er mark för att genomföra vissa utredningar, till exempel geoteknik och markmiljö.

Alla är välkomna att framföra sina synpunkter till Linköpings kommun, de blir viktiga medskick i arbetet. Under planarbetet är det många olika intressen som ställs mot varandra och avvägningar behöver göras mellan dem. För kommunen är det högsta prioritet att skapa ett nytt verksamhetsområde och nu utreds omfattningen och utformning. Sakägare har möjlighet att överklaga detaljplanen när den har antagits. Sakägare är den som beslutet angår och som senast under granskningstiden har inkommit med skriftliga synpunkter på detaljplanen.

Planeringen kommer ta ett par år innan det finns en antagen detaljplan. Den preliminära tidplanen är att de första delarna kan börja byggas cirka år 2027. Då startar utbyggnaden av infrastrukturen så som ledningar och gator. Det är ännu inte klart vilken etapp som börjar planläggas först, eller vilken del som byggs ut först. Byggnationen kommer att pågå under en lång tid och hela området beräknas vara utbyggt omkring år 2045. En förutsättning för att verksamhetsområdet ska kunna byggas ut och fungera är att trafikplats Staby byggs ut med en på- och avfart från E4an norrut. Trafikverket ska ta fram en vägplan som möjliggör det och ansvarar för byggnationen.

 Det är viktigt att den första detaljplanen blir klar så snabbt som möjligt för att verksamheter som måste flytta på grund av Ostlänken ska kunna flytta hit. Vi tror att det är lämpligast att ta fram en detaljplan för den södra och den östra delen först men det är ännu inte helt bestämt. när detaljplanen är klar kommer utbyggnaden ske i etapper, vi vet inte än vilken del vi ska börja bygga ut.

Vi har ännu inte svar på det men dessa frågor kommer att utredas under arbetet och ett förslag med till exempel högsta tillåtna höjder på byggnader kommer att presenteras till samrådet. Vilka verksamheter som kommer att etablera sig i området vet vi inte ännu, utan vi kommer att planlägga så att de eventuellt störande verksamheterna placeras så att störningarna minimeras för till exempel närboende. En miljökonsekvensbeskrivning kommer att tas fram till detaljplanen som beskriver olika miljökonsekvenser och hur de hanteras.

Process

Detaljplanechefen har på delegation fattat beslut om att starta ett detaljplanearbete i Distorp-Gärstad för Distorp 2:1 med flera. 

Startbeslut och framtagande

Startbeslut innebär att kommunen får i uppdrag att börja arbeta med att ta fram ett förslag på en ny detaljplan. När kommunen påbörjar arbetet med att ta fram ett förslag på ny detaljplan är första steget att genomföra utredningar. Utredningarna ligger till grund för de avvägningar som kommunen gör inom ramen för detaljplanearbetet. Det kan till exempel handla om tidig dialog med personer eller verksamheter som berörs av förslaget. Det kan även handla om att undersöka viktiga värden som naturmiljö och kulturmiljö i området eller utreda trafiksituationen i området.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Kommunens projektledare

Kommunens planarkitekt för projektet är Filippa Blomberg. Exploateringsingenjör är David Kelly. Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 17 april 2024