Hoppa till huvudinnehåll

Låna böcker och handla mat samtidigt

30 april 2024 | Uppleva & göra
Bor du på landet och gillar att läsa? Nu blir det enklare när fem matbutiker på Linköpings landsbygd blir biblioteksombud. En bra sak, då ungefär en tredjedel av invånarna i kommunen bor utanför Linköpings tätort.
Lotta Bäckman (S) klipper bandet.

Nykils lanthandel blir Linköpings kommuns första biblioteksombud. Till vänster syns butiksägaren Patrik Johansson, Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, klipper bandet och Lovisa Rydberg, verksamhetschef på biblioteket, assisterar. Foto: Ranko Simic.

Nu blir det enklare att ta del av Linköpings stadsbibliotekets utbud och tjänster även för de som bor på landet. Fem lokala livsmedelsbutiker, i Nykil, Ulrika, Brokind, Bestorp samt Skeda Udde blir biblioteksombud.

Det innebär att man kan hämta och lämna tillbaka de böcker man lånat samtidigt som man handlar mat. Även ljudböcker, tidningar, CD-skivor, TV-spel samt filmer finns att låna.

– Biblioteket har tidigare testat tjänsten i ett pilotprojekt och nu realiseras det i flera butiker. Syftet är att främja en livskraftig landsbygd samt göra det enkelt att bo på landet. Ett sätt att uppnå det är att stärka de lokala livsmedelsbutikernas funktion och utbud av tjänster. Sedan är det förstås väldigt trevligt, avkopplande och allmänbildande att läsa, säger Ann-Charlott Bäckman, kultur- och fritidsnämndens ordförande och själv utbildad lärare.

Leverans en gång i veckan

De fem matbutiker som nu blir biblioteksombud är väl förberedda. Personalen har gått kurs och kan hjälpa till med enklare ärenden, som att ansöka om lånekort via bibliotekets webbplats www.gotabiblioteken.se eller förinställa till vilken butik böckerna ska skickas.

All transport av dina böcker sker med redan inplanerade turer via Linköpings kommuns internservice för att belasta miljön så lite som möjligt. När böckerna är på plats får låntagaren ett sms eller mejl om att de går att hämta i butiken. Efter fyra veckor lämnas de tillbaka i butik, på bokbussen eller valfritt bibliotek i Östergötland.

Nykils lanthandel först ut

Först ut som biblioteksombud var Nykils lanthandel. Måndag eftermiddag den 29 april klippte Ann-Charlott Bäckman (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, invigningsbandet, personal från Linköpings Stadsbibliotek berättade om hur den nya tjänsten fungerar och butiken bjöd på kaffe och fika. Det var också möjligt att skaffa lånekort och låna böcker med hjälp av personalen i Nykils lanthandel.

Kommande invigningar är på följande platser och datum:

  • Ulrika butik & café i Ulrika den 16 maj klockan 16.00-18.00
  • Brokinds affär i Brokind den 17 maj klockan 16.00-18.00
  • ICA Nära Bestorp i Bestorp den 30 maj klockan 16.00-18.00
  • Skeda Udde lanthandel i Skeda Udde den 1 juni klockan 11.00-14.00

Välkomna!

Senast ändrad den 30 april 2024

Senaste nytt

Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?
Vårdförbundet varslar om utökad blockad
Ändring av hantering av betalningspåminnelser