- Företagande
- Nio tips för att starta eget
Nio tips för att starta eget
-
Hobbyverksamhet?
Det första du ska fundera på är i vilken utsträckning du vill driva din verksamhet. I vissa fall kan det räcka med en hobbyverksamhet, till exempel om du bara räknar med att få enstaka uppdrag.
Hobbyverksamhet eller företag? på Verksamts webbplats
Hobbyverksamhet på Skatteverkets webbplats -
Från idé till affärsplan
Du har en affärsidé – utmärkt – men hur går du vidare? Ett bra första steg är att bolla din idé med någon som kan hjälpa dig avgöra om idén är genomförbar och, inte minst, kommersiellt gångbar. Är det till exempel tänkbart att du kan få ihop din finansiering?
Vårt tips är att kontakta NyföretagarCentrum Mellersta Östergötland. Där får du hjälp, tips och värdefulla råd direkt från diplomerade rådgivare som själva är experter på företagande, med erfarenhet av att driva egna bolag. Ett första mål: att skriva en affärsplan. Det är något som NyföretagarCentrum kan hjälpa dig med.
-
Finansiering
Alla affärer innebär en risk, och tumregeln när du startar företag är att du bör ha eget kapital som täcker huvuddelen av den investering som affärsidén kräver. Ytterligare medel kan du ansöka om via exempelvis bank eller ALMI Företagspartner. I vissa fall kan det också vara möjligt att ta in riskkapital eller att låta crowdfunding stå för en del av finansieringen.
-
Registrering, med mera
På Verksamt.se finns en bra tjänst där du kan skapa en egen checklista genom att besvara några enkla frågor. Du får då anpassad information utifrån din nuvarande situation, till exempel hur du gör för att registrera ditt företag eller registrera dig som arbetsgivare. Speciella checklistor finns även för vissa specifika branscher, som till exempel restaurangbranschen.
-
Lokal
Behöver du en lokal för din verksamhet? I Lokal- och markdatabasen på Linköpings kommuns hemsida hittar du information om lediga lokaler för kontor, butiker och industri från både offentliga och privata fastighetsägare.
Det finns också flera kontorshotell och co-working spaces i Linköping. Ett utmärkt alternativ om du vill sitta i anslutning till andra. Tänk också på att alla lokaler inte passar för alla ändamål. Kontakta gärna oss på Företagsservice så berättar vi mer.
-
Tillstånd och regler
Använder du checklistan på Verksamt.se hittar du även information om tillstånd och regler. På Linköpings kommuns ordinarie webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för just din verksamhet och söka vissa tillstånd. Bland annat genom e-tjänster. Är du osäker på vilka tillstånd som gäller för din verksamhet eller vilken ordning de ska sökas i? Hör av dig till Företagsservice så guidar vi dig rätt.
-
Marknadsföring
Det råder ingen tvekan om att marknadsföring är en viktig och ibland till och med avgörande framgångsfaktor för alla företag. Men det är också något du måste arbeta med aktivt – både inför starten och när företaget har kommit igång på riktigt. Grunden är att förstå dina kunder, så att du kan erbjuda en lösning utifrån deras behov. Nästa steg är att nå ut med ditt erbjudande och kommunicera så att du attraherar dina tänkbara kunder.
Läs mer här:
www.verksamt.se/starta/marknadsfor-ditt-foretag -
Nätverk och inspiration
Att nätverka och samverka med andra är också en form av marknadsföring, och är din marknadsföringsbudget begränsad kan det vara ett utmärkt alternativ till mer kostsamma insatser. Men nätverkande ger dig inte bara möjlighet att träffa nya kunder utan kan också leda till att du hittar samarbetspartners, leverantörer och andra företagare att utbyta erfarenheter med. I Linköping finns det flera bra och återkommande tillfällen att nätverka med andra – ofta i samband med ett intressant seminarium där du kan hämta ny inspiration och kunskap.
Tips: i Näringslivskalendern hittar du många aktuella evenemang i Linköping.
-
Personlig mentor
Att ha en personlig mentor som bollplank kan vara ovärderligt. I Linköping finns det flera organisationer som erbjuder just mentorskap. Det ger dig en kontinuerlig kontakt med en erfaren företagare som delar med sig av sina bästa råd och som kan bolla frågeställningar eller utmaningar med dig. Ett sådant program för nya företag finns hos NyföretagarCentrum.