Hoppa till huvudinnehåll

Annas forskning visualiseras


Anna Eklöf ville visualisera sin forskning om ekologiska nätverk – och kombinera nytta med nöje. Efter hjälp och stöttning från East Sweden Game har hennes företag Lutra Interactive både levererat sin Ecoweb till Universeum i Göteborg – och landat en miljon-affär på ett samhällsnyttigt spel.

Anna Eklöf arbetar sedan flera år till­baka som forskare, lärare och biträ­dande professor inom teoretisk biologi på Linköpings Universitet.

– Jag hade en tid funderat över att visualisera ekologiska nätverk, vilket är vad min forskning handlar om, för att sprida till skolor i form av applikationer. Då skulle de kunna komma till nytta för många barn och ungdomar – och förena nytta med nöje, berättar Anna.

Det var då, för drygt två år sedan, som hon tog kontakt med East Sweden Game (ESG).

– Jag presenterade min idé, som de tyckte var spännande och förde samman mig med programmeraren Måns Gezelius och grafikern Magdalena Annell – som höll till på ESG på sin fritid. Så föddes företaget Lutra Inter­active. Namnet kommer från att vår första prototyp handlade om en näringsväv med utter i huvudrollen – utter heter just Lutra på latin. Dess­utom är det söta och häftiga djur.

Vad händer om en djurart försvinner?

Baserat på Annas forskning skapades Ecoweb – som digitalt visar hur olika djurarter hänger samman med varandra på olika sätt. Till exempel vem som äter vem.

– Simuleringen visar att om en djur­art försvinner eller minskar kraftigt i antal av någon anledning, påverkar det även andra arter. Också sådana som ligger många steg bort. Med Ecoweb visar vi vad som kan hända i eko­systemen i olika situationer – till exempel vid klimatförändringar.

Resultatet blev så pass lyckat att både Universeum i Göteborg och Visuali­seringscenter i Norrköping nu har den i sina utställningar.

– På en stor touchskärm bygger användaren upp en näringsväv baserad på data från Serengetis nationalpark i Tanzania. I slutändan har närings­väven ungefär 150 djurarter. I en annan installation kan besökaren undersöka hur cirka 500 olika arter på Antarktis hänger ihop.

Med enkla fingertryckningar går det exempelvis att få svar på frågan om vad som händer med övriga arter om lejonet försvinner. Man får också fakta om både de djur och växter som finns i nätverket.

Utvecklar nytt spel

Anna tycker att det är både häftigt och roligt att så stora besöksmål som Universeum och Visualiseringscenter använder sig av hennes forskning. Företaget har även nyligen fått i uppdrag att utveckla ett samhällsnyttigt datorspel – vilket är en affär i miljonklassen.

– Vi har blivit anlitade att skapa ett mobilspel som handlar om återvinning och riktar sig till yngre barn. Det är viktigt att det blir interagerande på ett roligt sätt. I allt vi gör finns ändå ett utbildningssyfte i grunden.

Anna lyfter fram all kompetens inom East Sweden Game – och alla möjlig­heter som finns där.

– För mig som kommer från forskningen och inte hade någon företags­vana är det guld värt. Det är ovärderligt att ha ett bollplank och en stor fördel att kunna nätverka på nära håll med övriga medlemsföretag och besökare, säger hon.

Text: Joakim Löwing