Babettes skapar en mer inkluderande kulturstad
En mötesplats för alla, med hög mysfaktor och mycket kultur. Det är Babettes Kafferi & Bageri i Linköping, skapat med återvunna möbler och massor av passion.
Vännerna Lydia Halldorf, Erika Wessbo och Christina Eveborn sökte efter en lokal i centrala Linköping där de kunde förverkliga drömmen om en mötesplats för alla.
Det mesta var för dyrt, men så dök möjligheten upp: Baptistkyrkan hade en lokal med en tillhörande liten uteplats, mitt i stan vid Stora Badstugatan. De använde den oftast bara på söndagarna för kyrkkaffe och hyrde gärna ut resten av veckan.
Lokalen uppfyllde alla krav men behövde renoveras. Inte minst köket, som var från 1970-talet. Men efter en ordentlig renovering öppnades kafferiet 2011.
– Möblerna köpte vi på loppis och second hand. Det gick åt mycket målarfärg, berättar Lydia.
Hemkänsla och kultur
Målet var att skapa ett andra hem, en plats där människor kan känna sig välkomna långt från kedjornas strömlinjeformade inredningar. Samtidigt kunde man i den stora lokalen möta den nya tidens förväntningar om att kunna hålla möten och jobba på kafé.
– Vi har naturligtvis wifi och flera kunder sitter gärna här och jobbar några timmar, säger Erika.
En del av drömmen var att också erbjuda kultur. Därför startades en kulturförening som regelbundet ordnar olika evenemang. Det är musikföreställningar och författaraftnar av sådan klass att Babettes år 2016 belönades med kulturpriset Nyponet, instiftat av Lars Winnerbäck. Motiveringen var att de tre grundarna gjort Linköping till en bättre, roligare och mer inkluderande kulturstad.
Skulle kafferiet vara för litet finns Baptistkyrkans lokal vägg i vägg. Den har plats för ett par hundra åhörare och hyrs ibland för större arrangemang.
Fler kunder ger nya satsningar
Den senaste satsningen är eget bageri i källarvåningen. Det var en stor satsning, men nödvändig eftersom Babettes lockade allt fler gäster och produktionen växte.
– Vår fantastiska bagare Jesper Wilson hade börjat baka surdegsbröd i vårt lilla kök och fler och fler frågade efter att få köpa hem vårt bröd. Vi behövde en riktig ugn och ett stort bakbord för att möta upp efterfrågan.
– Dessutom lyckades vi anställa en duktig bagare från Frankrike, Serge Le Normand. Idag är vi drygt ett 20-tal personer som arbetar i bageriet och kafferiet, berättar Christina.
Namnet Babettes kommer från Karen Blixens bok Babettes Gästabud, som blev en Oscarsbelönad film 1988. Filmens sensmoral är att gästfrihet och omtanke gör vår värld så mycket bättre. Det har Babettes lyckats med i Linköping.