Hoppa till huvudinnehåll

Diskutera mera UF till SM – med ett kortspel som gör skillnad


Diskutera mera UF

Med ett kortspel om sexualitet, samtycke och relationer har Diskutera mera UF från Katedralskolan tagit sig hela vägen till SM i Ung Företagsamhet. Tillsammans med sin lärare Emma Kelly Johansson, som dessutom utsetts till Årets UF-lärare i Östergötland, kommer de stolt presentera sitt företag på den nationella scenen.

Diskutera mera UF består av de fem eleverna Filippa Lewin, Molly Svahnberg, Axel Sjöstrand, Damian Muresan och Ludvig Saindon från ekonomiprogrammet på Katedralskolan. Deras produktidé växte fram på en lektion om sexualitet, samtycke och relationer (SSR) som på enklaste sättet beskrevs som – stel.

– Vi insåg att det saknades bra lärmaterial för att prata om de här ämnena på ett mer naturligt och inkluderande sätt. Det kan vara obekvämt att prata om inför hela sin klass eller med en lärare som kanske är mycket äldre än en själv. Därför tog vi fram ett kortspel där unga får prata med unga, förklarar Filippa Lewin.

Prisbelönt affärsidé

Spelet innehåller både frågor och dilemman inom SSR som är menade att diskutera kring. Innehållet har tagits fram i samarbete med Novahuset för att säkerställa att det följer läroplanens krav så att det kan användas i skolan.

Det råder ingen tvekan om att kortspelet fyller ett behov. Nära 200 kortlekar har sålts till framförallt skolor och gymnasier över hela landet. På den regionala UF-mässan i Norrköping belönades företaget även som vinnare i kategorin Årets socialt hållbara UF-företag. Något som gör att de kommer få tävla i SM i Ung Företagsamhet.

– Det känns superkul att vi vann. Det är en bekräftelse på att hårt arbete lönar sig, men framförallt att vår produkt är viktig och gör skillnad, säger Molly Svahnberg.

Inte en helt rak väg

Vägen dit har förstås inte varit utan utmaningar. Gruppen hade en annan affärsidé till en början, insåg att alla inte passade i sina företagsroller och jämförde många leverantörer innan de till slut hittade en. Att sedan få till precis rätt formulering på kortspelen för att klara kraven men ändå behålla en ungdomlig ton var en utmaning i sig. Men utmaningarna har också lärt dem mycket.

– Vi har verkligen utvecklat vår förmåga att samarbeta och jobba i grupp. Det är erfarenheter vi kommer ha nytta av oavsett vad vi gör i framtiden, säger Axel Sjöstrand.

Årets UF-lärare som stöd

Bakom framgångsrika UF-företag står ofta engagerade lärare. För Diskutera mera UF har det varit Emma Kelly Johansson.

– Emma har verkligen stöttat oss så mycket. Hon slutade aldrig tro på oss och kämpade för vår framgång, förklarar eleverna i UF-företaget.

På den regionala mässan blev även hon prisad, som Årets UF-lärare.

– Det ger mig jättemycket energi. Det bästa med att vara UF-lärare är att få jobba med så engagerade elever som dessa. Det är en resa som jag har äran att få följa med på tillsammans med eleverna, säger Emma med ett leende på läpparna.

Hon tillägger varför entreprenörskap är så viktigt i skolan.

– Kursen ger så mycket mer än att lära sig att driva företag. Det handlar om att våga prova, ta ansvar och att tro på sina idéer. Mitt jobb är inte att komma med lösningar när eleverna stöter på utmaningar, jag är där som bollplank och trygg punkt så att eleverna själva känner mod att ta beslut, tänka annorlunda och tänka stort.

En framtid som entreprenörer?

För Diskutera Mera blir SM i Stockholm den 26-27 maj bland det sista de gör innan det är dags att avveckla UF-företaget efter nästan ett helt läsår. Men med en stark tro på sin produkt diskuterar gruppen om de istället ska omvandla företaget till ett aktiebolag.

– Det är inte bestämt än, men vi ska ta ett möte med Nyföretagarcentrum och diskutera möjligheten. Vi har insett hur roligt det är, förklarar Filippa.

Minnen för livet

Genom att samarbeta med Ung Företagsamhet vill Linköpings kommun öka intresset för entreprenörskap hos unga. Att få prova på företagande i skolan är ett sätt att utveckla både kreativitet, ansvarstagande och problemlösning. Det är kompetenser som är viktiga, både på arbetsmarknaden och i samhället.

– Oavsett hur det går på SM eller om Diskutera Mera blir ett AB är jag tacksam över att få göra det här. Jag har lärt mig så mycket och fått minnen för livet, avslutar Damian Muresan.

 

 

Vinster, nomineringar och motiveringar

På regionala UF-mässan 2025.

Årets Socialt hållbara UF-företag

Vinnare: Diskutera mera UF, Katedralskolan, Linköping.
Motivering: Genialisk idé i sin enkelhet! Med ett engagerande kortspel gör de ett svårt men viktigt ämne lätt att prata om. Genom att bryta tystnaden kring samtycke och relationer tar de sig an ett stort samhällsproblem och skapar en tryggare framtid för unga! Årets socialt hållbara UF-företag 2025 är Diskutera mera UF.

Årets UF-lärare

Vinnare: Emma Kelly-Johansson, Katedralskolan, Linköping.
Motivering: Med ett starkt driv och ett brinnande engagemang guidar årets vinnare varje UF-kull mot framgång. Genom att skapa en trygg och utvecklande miljö ger hon sina elever verktygen att växa som entreprenörer. Hennes arbete resulterar i en hög andel intygsberättigade UF-företagare, och genom att väva in det lokala näringslivet stärker hon kopplingen mellan skola och världen utanför skolan.

Årets Affärsplan

Vinnare: RESCUED UF, Klara Teoretiska Gymnasium, Linköping.
Motivering: “Årets vinnande affärsplan har ett kärnfullt innehåll där produkten står i fokus och är visuellt tilltalande. Från något som skapar stora mängder svinn varje år har de förädlat och breddat det svenska utbudet med en internationell touch. Produkten har en stor potential framåt och nu har n nått ett av era delmål. Vinnaren är Rescued UF.”

Årets UF-företag

Andra pris: Roliga Rader UF, Katedralskolan, Linköping.

Årets Tjänst

Andra pris: SkyBrand UF, Katedralskolan, Linköping.