Fler restauranger och kaféer i city än någonsin
2021 var det tredje bästa året någonsin när det gäller antalet gästnätter i Linköping – då över en halv miljon passerades. – Ett stort handelsutbud har kompletterats med fler restauranger och upplevelser. Vi har aldrig haft så många restauranger och kaféer i city, säger David Nilsson, VD för Linköping Innersta.
Trots pandemins envisa härjande i vårt samhälle genomfördes inte mindre än 509 659 gästnätter på hotell, vandrarhem och i stugor i Linköping under 2021 – en ökning med 35 procent jämför med 2020.
Hösten var väldigt stark och visade på ett uppdämt behov hos privatresenärer att resa – med Östergötlands största stad som en attraktiv destination för allt fler.
– Tidigare har Linköping varit känt för vår cityhandel med många populära butiker. På senare tid kan man även lägga till ett ökande utbud av restauranger i alla dess former. Det urbana besöket i dag handlar mer om en upplevelse – som att gå på en konsert, gå ut och äta på restaurang och kanske även stanna kvar på hotell, framhåller David Nilsson.
Faktum är att antalet restauranger och kaféer i city är fler än någonsin – och detta trots covid-19.
– Det finns ungefär 130 restauranger och kaféer i de centrala delarna av staden och flera av dem håller riktigt hög gastronomisk klass. Något jag tycker är en väldigt stor fördel är också den stora mixen, med kök från en stor del av världens hörn.
Han fortsätter:
– Vi har också börjat få fler nischade restauranger och barer i stället för sådana som ska passa alla. Vill man exempelvis dricka portugisiskt vin finns en vinbar för det och antalet sportbarer med olika former av aktiviteter har också blivit fler. Du kan ta en sväng ut med familjen, polarna eller arbetskompisarna för att kombinera mat med att spela bowling, shuffleboard, bangolf inomhus, biljard eller sjunga karaoke.
Folk drar folk
Tittar man 15–20 år tillbaka var det ytterst få restauranger och kaféer som kunde erbjuda uteservering. I dag är det ett härligt folkmyller på stadens gator och torg under framför allt sommarhalvåret.
– Det är verkligen så att folk drar folk. Pulsen fortsätter att öka i Linköping och att vi tre gånger har utsetts till årets stadskärna i Sverige (senast 2018) säger ju ganska mycket också om trivseln. Vårt projekt Framtidens stadskärna – med kommunen, näringsliv och fastighetsägare – sätter också ribban för den plats vi vill dela, underhålla och förädla.
Även stråket längs Stångån har fått ett uppsving – då promenadstråken fått en påkostad renovering, nya verksamheter och aktiviteter dyker upp och vi kan äntligen se Stångån som en del av stadskärnan i stället för en gräns av den.
– Genom beskedet om Ostlänkskorridoren kan Linköping bygga för fler arbetsplatser och Linköpingsbor i innerstaden, en viktig förutsättning för en levande stadskärna. Det ska bli väldigt spännande att följa den framtida utvecklingen där, säger David Nilsson.
Text: Joakim Löwing