Konsten i våra hjärtan
Linköpings kommun är utan tvekan en av landets främsta vad gäller att främja och satsa på offentlig konst. Väggmålningar, skulpturer och olika former av installationer har getts möjlighet att pryda gator och torg.
– Konsten är viktigt för människan då den ger utlopp för känslor, tankar och idéer. Den främjar dessutom kreativitet och bidrar till utvecklingen i samhället. Mitt uppdrag som konstchef är att se till att konsten finns med i stadsutvecklingen, säger kommunens konstchef Lars-Ove Östensson.
Linköping ligger i topp i Sverige vad gäller kommunala uppdrag att utsmycka staden med konst. Ett hundratal offentliga konstverk har uppförts under den senaste tioårsperioden. En viktig parameter för att kunna smycka en stad med konst är den så kallade enprocent-regeln, som antogs på riksnivå i Sverige redan under 1930-talet.
– Det innebär att en procent av byggkostnaden vid kommunala nybyggnationer – exempelvis skolor, förskolor och arenor - ska ges till någon sorts konstnärlig gestaltning. Under den senaste tioårsperioden har det uppförts mer än hundra konstverk.
Under 2013 och 2014 uppstod en riktigt byggboom i Linköping.
– Då tog vi fram en modell för hur vi kan fånga in alla pågående projekt. Vi samarbetar framför allt med stadsmiljökontoret och olika kommunala fastighetsbolag. Det har blivit ett väldig positivt samarbete och tillsammans har vi utvecklat konsten i staden.
Två uppmärksammade verk som kommit till på senare tid är bland annat trafikskyltskulpturen ”Trafic” (av Gunilla Klingberg och Peter Geschwind) i parkeringshuset Detektiven och ”Spegelportal” (av Ebba Matz) på Stångåns strand.
Den sistnämnda kommer senare i år att få sällskap av ”Målarmusslan” av duon Bigert & Bergström.
För tillfället pågår den största satsningen hittills – i nya Simhallen, som invigs i centrala Linköping hösten 2022. Med fem miljoner kronor har kommunen handplockat de fyra framgångsrika konstnärerna Kristoffer Zetterstrand, Carin Ellberg, Clay Ketter och Cecilia Aaro & Matilda Fahlsten.
– Zetterstrands ”Vågform” är ett verk i mosaik som pryder väggarna vid en bubbelpool och anslutande våtutrymme. Ellbergs hängskulptur ”Vattenväxt” placeras vid äventyrsbadet. Ketters konstverk ”Porlet” uppförs på innerväggen i passagen mellan huvudentrén och publikentrén. Aaros och Fahlstens ”Vågsvall” är tänkt vid simhallens sommarentré. Sedan tillkommer även verk från fyra lokala konstnärer.
Något som är trendigt inom offentlig konst är väggmålningar/muralmålningar – som efter Artscapes gatukonstprojekt 2020 pryder tio olika byggnader både centralt i Linköping, samt i ytterområden som Berga och Skäggetorp. Ett antal av målningarna kan även upplevas med AR-funktion (Augmented Reality), vilket skapar nya häftiga upplevelser av konstverket genom din mobil.
– Tidigare var kommunen väldigt restriktiv gentemot den här konstformen, men dessa skapelser under kontrollerade former och av duktiga konstnärer höjer ju miljön massor. Urban konst är något som är väldigt inne.
När konstnären Ernst Billgren besökte landets femte största kommun nyligen blev han imponerad.
– Han tyckte att Linköping är glödhett ur ett konstperspektiv och kallade oss nya Mallorca, ler Lars-Ove Östensson.
Text: Joakim Löwing
Foto: Örjan Karlsson