Kinda kanal firar 150 år
När Kinda kanal färdigställdes 1871 användes kanalen framför allt till att frakta timmer och jordbruksprodukter. Numera är 150-åringen ett åtta mil långt rekreationsområde mellan Linköping och Kinda kommuner.
Det är ofta lätt att bli hemmablind på olika sätt. Kinda kanal är ett exempel på en ganska okänd pärla hos Linköpingsborna – som finns i vår direkta närhet.
När de flesta av oss firade hemester – semester på hemmaplan – då pandemin slog till 2020 var det många som upptäckte att det finns en hel del att göra längs det åtta mil långa stråket mellan Linköping och Kinda kommuner.
– Det är ett fantastiskt rekreationsområde med stora möjligheter till aktiviteter som vandring, cykling, paddling, fritidsbåt, bad, fiske, vattenskidåkning och äventyrsgolf. Dessutom finns passagerarbåtsturer, samt flera restauranger och kaféer längs med Stångån Kinda kanal, framhåller Karin Nybrolin, VD för AB Kinda Kanal.
Vad många inte känner till är att kanalen byggdes för att frakta timmer och jordbruksprodukter från Kindabygden till Linköping. 1871 stod den klar – och öppnade även upp för invånarna att smidigt transportera sig längs vattnet ända från Roxen och centrala Linköping i norr genom stora sjösystem i söder.
Linköpings hamn växte sig till en av Sveriges största insjöhamnar med tusentals fartyg. Den här tidiga industrialiseringen har säkerligen bidragit till stadens storlek i dag. Kanalen har 15 handmanövrerade slussar – med samma teknik som vid starten vilket har ett stort historiskt värde.
– Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag att bevara ursprungstekniken. Det är med andra ord muskelkraft i stället för hydraulik som gäller, ler Karin.
Så här 150 år senare är kanalen redo att möta framtiden och i Linköping har den dessutom fått en central roll i stadsbyggnaden.
– Jag är väldigt glad att innerstaden i större omfattning har börjat växa över kanalen med många nybyggnationer – som gör att Stångån på sikt intar en mer central position i centrum. Samtidigt pågår ju renovering av kajer längs med, vilket också kommer att lyfta området ytterligare.
Det stora jubileet kommer framför allt att firas under sommaren och hösten – med olika former av aktiviteter och erbjudanden.
– Restauranger och kaféer kommer att ha specialmenyer och så ges en historisk bok ut om Kinda kanal. Vilka restriktioner som gäller i pandemins spår får styra vilka planerade evenemang som kan genomföras och dessa går att hitta på hemsidan (www.kindakanal.se).
Arrangörernas förhoppning är att fler Linköpingsbor ska upptäcka kanalen och de många olika verksamheter, upplevelser och natursköna platser som finns längs kanalen. Förhoppningen är också att en ny turistbåt kommer att trafikera sträckan Berg–centrala Linköping redan i sommar.
Text: Joakim Löwing