Linköpings etableringspolicy ger näringslivet plats att växa
Det ska vara enkelt för företag och verksamheter att växa och etablera sig i Linköping. Det understryks av den etableringspolicy som kommunfullmäktige antog i början av 2020. – Den ger oss tydliga riktlinjer för hur vi ska agera, med näringslivet i fokus, säger Marianne Lindh som arbetar med etableringsfrågor på kommunledningsförvaltningen.
Policyn har arbetats fram av kommunledningens enhet näringsliv och tillväxt samt miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
– För att näringslivet ska utvecklas och stärkas behöver Linköpings kommun fokusera på och öka förståelsen för näringslivet i planerings- och etableringsprocessen, säger Andreas Hellström, avdelningschef för mark och exploatering.
Näringslivets behov har hela tiden beaktats när kommunen har reviderat översiktsplanerna för den växande staden Linköping. I dessa planer finns större markområden utpekade för företag och verksamheter, men under en rad år har bostadsbyggandet prioriterats när det gäller detaljplanearbete.
Mark för näringslivet finns alltså utpekad men nu behöver kommunen prioritera detaljplanearbetet så att marken i praktiken blir tillgänglig för näringslivet. Det är bland annat syftet med etableringspolicyn.
– Vi ska hela tiden ha en beredskap för etableringar och i vår planering hjälpa företag att hamna rätt, underlätta framtida expansion och främja bildandet av kluster, säger Marianne.
Hon understryker att näringslivet bara behöver en ingång till kommunen. Det är näringsliv och tillväxt där hon själv är en av de ansvariga. Att kommunen består av olika förvaltningar och bolag är en intern fråga, som företagen inte behöver fördjupa sig i.
Snabbare besked och ökad tillgång till mark
I etableringspolicyn beskrivs 16 verksamhetsområden inom stadens gränser och tre tätorter, vilka är Vikingstad, Linghem och Ljungsbro.
– Det är ett levande dokument som ska följas upp minst en gång varje mandatperiod, så att den är i takt med utvecklingen, säger Marianne.
En viktig del av policyn är att det finns en fastslagen arbetsgång för etableringsärenden. Det rättsliga aspekterna finns inbakade från början och kommunens olika delar samarbetar för snabbare besked och ökad tillgång till mark.
Det praktiska arbetet i enlighet med policyn har påbörjats.
– Vi håller i dagsläget på med detaljplaneläggning i Mjärdevi och detaljplaneläggning av fler områden kommer att ske under de närmaste åren. Vi ser också att kommunen behöver köpa mer mark, berättar Andreas.
Sammanfattningen av etableringspolicyn är att det finns mark för företag och verksamheter som vill etablera sig och växa i Linköping. Nu och i framtiden.
Foto: Örjan Karlsson.