Hoppa till huvudinnehåll

Matchmaking för internationellt utbyte


Att främja och skapa goda förutsättningar för näringslivsutveckling mellan regioner och städer i andra länder är en viktig del av Linköpings tillväxtstrategi. Nyligen tog kommunen emot en delegation från Litauen, där syftet var att skapa intresse för nya affärssamarbeten. Ett lyckat evenemang, där en arrangerad matchmaking var särskilt uppskattad.

Linköping har förutsättningar som är intressanta för utländska investerare. Här finns bland annat högutbildad arbetskraft, flera globala bolag, spetsteknik i världsklass, ett välrenommerat universitet och framgångsrik forskning. Ett land som visar intresse för Sverige är Litauen och redan idag finns ett etablerat utbyte mellan länderna. Sverige är en av de största utländska investerarna i landet med bland annat Saab, Ikea, Telia och flertalet svenska banker representerade. I Litauen ser man Linköping som en stad med potential för ett ökat affärsutbyte, och har därför inrättat ett konsulat här.

– Det handlar om affärer i båda riktningarna, säger Ulrik Lindblad, Litauens honorärkonsul i Linköping och företagare inom IT-branschen i Mjärdevi. Det många inte tänker på är att Litauen är ett grannland till oss, med bra kommunikationer genom flyg och dagliga färjor. Andra fördelar är kostnadsläget med billig och många gånger högt utbildad arbetskraft. Dessutom är affärskulturen och mentaliteten ganska lik vår.

Ulrik Lindblad ser flera branscher som möjliga för svensk-litauiska samarbeten. Byggindustrin och stålindustrin är exempel på starka aktörer, likaså möbeltillverkare och andra inredningsföretag. Det finns även goda förutsättningar för samverkan inom IT-sektorn.

Svenska och Litauiska företag matchades ihop

Linköpings kommun deltog tidigare i år vid Scandinavian Days i Litauen, ett arrangemang som syftar till att öka samverkan mellan de nordiska länderna. Som en uppföljning var det nu dags för en Litauisk delegation att se vad Linköping har att erbjuda. Besöket arrangerades i samarbete med Svenska Handelskammaren i Litauen och förutom besök på regionens större företag, arrangerades en session med matchmaking där litauiska företag mötte lokala företagare från bland annat Linköping, Motala och Finspång. Här fick de tillfälle att under trettio minuter utbyta erfarenheter från sina respektive verksamheter.

­– Vi har genomfört liknande arrangemang tidigare, men då i mindre omfattning, berättar Kerstin Reimstad, näringslivsutvecklare på Linköpings kommun med inriktning internationalisering. Den här gången var det betydligt fler deltagare, och vi hade gjort ett omfattande förarbete med att matcha de branscher vi bedömde kunde ha störst nytta av varandra.  

En av dem som deltog i matchmakingen var David Magnusson, vd på RP Recycling.

– Ett riktigt bra initiativ att låta oss få ta del av affärsnätverk och få inblick i en annan affärskultur. Jag hade fyra möten, vilket var intensivt men också väldigt kul. Av de företag jag träffade är det två som vi har fortsatt kontakt med, så det var en mycket bra matchmaking för oss. Vi planerar att åka ner till Litauen i december för att se om de kan hjälpa oss att producera vissa säljdelar.

Erik Jacobsson från Energifabriken hade också fyra intensiva möten.

– Vi fick i förväg ange vilka deltagare som kunde matcha våra intressen, och ett par av dem är det värt att titta mer på. Inte ur ett säljperspektiv utan som leverantörer. Än så länge är det ett långskott, men när vi börjar lägga ihop pusselbitarna är det inte omöjligt.

Ulrik Lindblad menar att besöket från Litauen gick över förväntan.

– Alla dem jag har pratat med, från båda länderna, har varit mycket positiva. Flera har sagt att de kommer att gå vidare med sina kontakter, några har till och med bokat uppföljningsmöten.

”I mitt jobb får jag höra många uppskattande ord om Linköping”

För enheten Näringsliv och tillväxt inom Linköpings kommun är det internationella utbytet mellan Linköping och olika städer runt om i världen viktigt. Enligt Kerstin Reimstad är det globala perspektivet ett måste för en stads framtida tillväxtmöjligheter.

– Idag är det svårt att inte jobba internationellt eftersom alla är beroende av varandra på olika sätt. Kanske främst vad gäller export och import och för att attrahera investeringar och etableringar. Men också för att omvärldsbevaka och byta erfarenheter och kunskap. I mitt jobb får jag höra många uppskattande ord om Linköping och många ser oss som en framtidsstad. Vi är i ständig tillväxt, har stor branschbredd i vårt näringsliv, vi är framgångsrika inom innovationsutveckling och har goda karriärmöjligheter för de som vill arbeta här. Inte minst är vi också en residensstad, har ett stort sjukhus och en internationell flygplats. Här finns alla förutsättningar, avslutar Kerstin.