Niklas brinner för sin stad
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) är född och uppvuxen i Linköping – och kan inte tänka sig att flytta från staden. – Linköping är tillräckligt stort för att kunna erbjuda det mesta och tillräckligt litet för att slippa långa avstånd och köer, framhåller han.
Staden Niklas Borg tog sina första steg i och där han bor med sin familj är i dag en av Sveriges mest expansiva – med snart 170 000 invånare.
– Att vi ökar med ungefär 2 000 personer per år är ett starkt tecken på hur attraktivt det är att bo i Linköping, säger moderatledaren och kommunstyrelsens ordförande.
Han anser att staden är livsvänlig på många olika sätt.
– Här finns allt man behöver – det är som en storstad i ett mindre format, stort utbud – men korta restider. En sak som verkligen sticker ut är att man nästan oavsett var man bor i kommunen på bara runt en halvtimme kan ta sig till flygplatsen, checka in och sedan vara på väg ut i Europa. Lika smidigt och snabbt kommer man hem igen, ler Niklas.
Den 45-årige politikern lyfter också fram allt från ett universitet och universitetssjukhus i världsklass – till ett stort och varierat arbetsliv, samt ett rikt utbud vad gäller handel, nöjen och idrott – både på bredd- och elitnivå.
Utmärkande är också Linköpings starka ekonomi.
– Vi har lägst kommunalskatt av alla kommuner i Östergötland och dessutom den lägsta med jämförbara kommuner storleksmässigt, utanför Stockholmsområdet i hela Sverige. Förklaringarna till det är att vi oavsett styre haft ansvarsfulla politiker och en långsiktighet i vårt växande.
Något Niklas brinner mycket för är utvecklandet av framtidens stadskärna.
– Med den pågående omstruktureringen av handeln, där allt fler gör många inköp på nätet, är det viktigt att skapa en ännu mer attraktiv mötesplats i city. Genom att bygga fler bostäder i centrum ökar konsumtionsbehovet – då behövs fler restauranger och kaféer, vilket handeln också kan dra nytta av. Sedan behöver vi anpassa torg och stråk mer efter hur invånarna vill mötas och vistas i dag.
Byggboomen fortsätter i Linköping – med många nya bostads- och hyresrätter.
– Men det finns även en stor efterfrågan på småhus, vilket är något som skulle behöva prioriteras mer – exempelvis i områden som Linghem, Ljungsbro och Vikingstad.
Niklas är övertygad om att pandemin kommer att få många positiva effekter när den går över.
– Det finns ett uppdämt behov av socialt umgänge – att gå ut och äta, fika eller göra andra aktiviteter tillsammans med andra personer. Något jag är säker på kommer märkas. Andra effekter av covid-19 tror jag blir exempelvis att vi fortsätter jobba en del hemifrån och att det ökar kraven för mer flexibla arbetsplatser – som kan ändras om beroende på vem som är där för dagen.
Tittar man 10-20 år framåt i tiden hoppas han att Linköping fortsätter utvecklas i rätt riktning.
– Med den här takten är vi en bit över 200 000 invånare om 20 år – och då är utmaningen att fortfarande behålla känslan av att vara en liten storstad med allt vad det innebär. Bygger vi Linköping på ett smart och hållbart sätt kan vi behålla närheten till allt och att snabbt kunna förflytta sig i staden, säger Niklas Borg.
Text: Joakim Löwing
Foto: Örjan Karlsson