Summer camp för blivande kodare
För barn och unga är datorn på väg att bli mer än ett redskap för spel och skolarbeten. I Linköping kan de tidigt lära sig programmering och skapa fritt, vilket är viktigt för att locka fram lusten kring digitalt skapande hos framtidens talanger.
En mycket uppskattad aktivitet är Code Summer Camp, som hålls under två veckor i månadsskiftet juni-juli varje sommar, i Creactive, och leds av Linköping Science Park.
– Vi har 120 platser och 2019 fick vi 350 ansökningar, berättar projektledaren Anna Broeders.
Sommarcampen är öppen för barn och ungdomar mellan 7 och 17 år. Platserna fördelas lika mellan pojkar och flickor. Första veckan är för de yngre och vecka två ägnas de äldre. Ledare är studenter från universitetet som på samma gång får ett relevant sommarjobb i Linköping.
– Vi gör även studiebesök på spännande företag, berättar Anna och nämner några högteknologiska verksamheter i Linköping som Ericsson, Dataton, Sectra, Sick IVP och East Sweden Game.
Viktig kunskap för alla
En och annan förälder undrar nog om barn ska sitta inne med datorn under sommaren. Svaret är att det handlar om annat än spel. Istället blir det sådant som fler borde lära sig inför framtiden. Dessutom ingår utelek i programmet.
– Alla kommer inte att bli programmerare. Däremot behöver alla lära sig hur saker och ting hänger ihop, säger Anna.
Det är också skälet till att programmering introduceras under lekfulla former redan i förskolan. Med sommarlägret får barnen en extra skjuts i sin utveckling. Aktiviteterna är åldersanpassade. Sjuåringarna börjar med att göra enkla spel, tioåringarna skapar egna hemsidor och så vidare.
Code Summer Camp finansieras med deltagaravgifter och crowd funding. I nuläget bidrar ett 40-tal företag med 3 500 kronor per barn och om fler hjälper till kan verksamheten utvidgas. Med 350 sökande är det lotten som avgör vilka som kommer med.
Linköping erbjuder även andra möjligheter året runt. Bland annat driver den ideella föreningen Kodcentrum en kodstuga för barn och unga i kulturhuset Agora i Skäggetorp.
Foto: Crelle Photography.