Ungas intresse för företagande växer
Rekordmånga ungdomar driver UF-företag under läsåret 2021/2022 - både nationellt, i Östergötland och i Linköping.
UF-företagandet ökar i Linköping och är uppe på rekordnivå. Erfarenheterna som eleverna får gör stor skillnad både för dem som enskilda personer men även för samhället i stort. Forskning visar nämligen att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och är mer benägna att starta eget i framtiden.
Linköpings kommun och Ung Företagsamhet har haft ett tätt samarbete under många år, med syfte att så många som möjligt ska kunna och vilja prova på entreprenörskap i skolan.
Ett gemensamt mål är att alla elever ska erbjudas möjlighet att driva UF-företag, oavsett skola, program eller lärare.
Statistik från Ung Företagsamhet visar att det i likhet med tidigare år är mest populärt att starta UF-företag på ekonomiprogrammet - men en ökande trend på yrkesprogrammen håller i sig. Där finns elever som läser exempelvis Bygg och anläggning, El och energi samt Fordon och transport.
– Det är roligt att se intresset för företagande sprida sig och det visar också att det strategiska och långsiktiga samarbetet med Ung Företagsamhet ger resultat. Nu tar vi gemensamt nästa steg för att nå vårt mål att erbjuda alla elever denna möjlighet, säger Karin Nyman, utvecklingsstrateg på utbildningsförvltaningen, Linköpings kommun.
Ökat stöd för att främja utvecklingen
Just nu, läsåret 2021/2022, driver 1828 gymnasieelever UF-företag i Östergötland, vilket är en ökning med 8,3 procent sen läsåret innan. Av dessa är 794 elever från Linköping.
Under 2022 förstärker kommunen sitt finansiella stöd till Ung Företagsamhet för att fortsätta möta och uppmuntra det ökade intresset, samt främja utvecklingen av ett företagsamt Linköping.
Linköpings näringsliv ligger i framkant på många sätt, med en stark samverkanskultur och en branschbalans som är nära idealet för en modern storstadskommun. Här finns många framgångsrika entreprenörer och de företag som startas finns i stor grad kvar efter fem år. Linköping har länge legat lågt i förhållande till kommunens storlek när det gäller nystartade företag per år, men de senaste två åren har trenden starkt vänt uppåt.
– Det återstår att se om det är en effekt av pandemin eller om nyföretagande fortsätter öka. Oavsett så är vi glada att intresset för företagande ökar bland ungdomar. Det är där det börjar - morgondagens entreprenörer finns i dagens skola, säger Malin Ljung, utvecklingsstrateg på kommunledningsförvaltningen, Linköpings kommun.
Text: Malin Wictorén