Hoppa till huvudinnehåll

Utbildar för framtidens behov


Både inom kök-, servering-, bageri- och konditorinäringen finns ett skriande behov av hög kompetens – men det är svårt att hitta personal. I nära samverkan med branschen lyfts de stora möjligheterna att utbilda sig på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium – som även ger möjlighet för elever att tävla i skol-SM.

Sett till marknadens behov är det alldeles för få som väljer att utbilda sig till exempelvis kock, servitör, bagare eller konditor. För tillfället läser totalt 87 elever fördelat i tre årskurser på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium. Men det jobbas för fullt i Linköping för att öka intresset och höja statusen att söka hit.

– Vi erbjuder en mycket bred ut­bildning med goda förutsättningar vad gäller lokaler, lärare och utrustning. Eleverna som pluggar här trivs väldigt bra och även om det är ett yrkes­program stängs inga dörrar att läsa vidare efteråt, framhåller rektor Madelene Arvendal Lindborg.

– Den stora fördelen är att det både är så gott som hundraprocentigt säkert att få ett jobb i branschen efteråt, samtidigt som man kan skaffa sig högskole­behörighet. Och det finns hur många vidareutbildningar som helst, tillägger arbetslagsledaren och försteläraren Marie Persson-Stopar.

Efter ett grundläggande år har programmet två inriktningsval; kök/servering och bageri/konditori.

– Något som är mycket positivt är också vårt nära samarbete med de olika branscherna. Eleverna blir väl omhändertagna när de är ute på sin praktik och gör alltid ett gott intryck på sin arbetsplats. Chansen att samtidigt som studierna få jobba extra på kvällar, helger och lov är god, menar Madelene.

Tävlar i SM

Genom åren är det flera elever som lyckats så pass bra att de kvalificerat sig för och deltagit i olika tävlingar inom Skol-SM. Fyra av dagens tredjeårselever som nått dit är klasskompisarna Gustaf Kullberg och Alicia Nord, som läser konditori och bageri – samt Oscar Harrström och Belinda Gidholt i kök och servering.
Alla trivs jättebra i skolan och är överens om att tävlandet sätter ännu mer krydda på vardagsstudierna.

– Det är spännande och roligt att mäta sig mot elever från andra skolor i Sverige. För vår del inom bageri och konditori inleds en tävling med att vi får 75 minuters förberedelser på sådant som inte ska bakas, berättar Gustaf.

– Nästa dag har vi 4,5 timmar på oss att baka fyra olika sorters matbröd, 60 bullar i fyra olika former, 60 wienerbröd i fyra former och två prinsess­tårtor. Med den tidspress som gäller är det viktigt att vi delar upp momenten och arbetar strukturerat. Efteråt betygsätter en jury och utser en vinnare, fortsätter Alicia.

Oscar och Belinda kvalificerade sig till Serverings-SM i traditionell och klassisk stil.

– Det gäller att vara väldigt noggrann och duka fint med bland annat fyra olika servettvikningar – samt att servera både mat och vin på bästa möjliga sätt. Även om det heter Serverings-SM innehåller det så mycket mer än så, säger Belinda.

– Ja, vi ska visa för juryn att vi klarar att både filea, flambera, tranchera och dekantera (avtappa vin ur ett kärl så att bottensatsen inte följer med), tillägger Oscar.

– Det var en av våra lärare som tyckte att vi jobbar så pass bra tillsammans att vi borde tävla ihop, berättar Belinda.

Skolans engagemang för tävlande elever är stort.

– Vi lägger en hel del extra tid för att stötta och hjälpa dem att prestera så bra som det bara går, säger Marie Persson- Stopar.

De fyra eleverna tycker att de valt helt rätt inriktning på sina studier.

– Ja, dels är det roligare att laga mat och servera – och så är jag heller inte så sugen att gå upp så okristligt tidigt på morgonen som det krävs för att vara bagare, skrattar Oscar.

– Haha, men det är skönt att komma upp på morgonen och få jobba när det lugnt och tyst. Samtidigt finns det ju flera olika möjligheter för oss inom bageri eller konditori, menar Alicia.

Text: Joakim Löwing