Hoppa till huvudinnehåll

En åldrande befolkning


Under kommande decennier förväntas antalet personer i behov av välfärdstjänster öka snabbare än antalet invånare i arbetsför ålder. Utvecklingen innebär att fler kommer att behöva vård och omsorg. Prognoser visar att andelen av Sveriges befolkning som är över 80 år kommer att ha ökat med 40 procent om tio år jämfört med i dag. Samtidigt är kompetensförsörjningen redan svår att lösa. Mot den här bakgrunden är det särskilt viktigt att verka för att fler ska behålla sin hälsa högt upp i åldrarna men också att se till att de i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden kommer vidare till utbildning och jobb.

Tryggt och enkelt hemma

I samarbete med bostadsbolaget Stångåstaden, Utsikt bredband, Kinda kommun och forskningsinstitutet RISE, har Linköpings kommun drivit ett projekt som syftar till att öka möjligheterna för äldre att bo kvar i sin egen bostad och leva ett självständigt och hälsosamt liv, långt upp i åren. Därmed kan behovet av vård och omsorgstjänster flyttas fram, alternativt minskas. Projektet har drivits under 2021-2022 och utgått från målgruppens behov. Träffar har genomförts med Linköpingsbor 70+ där samtal och berättelser formade insikter om deras problem och behov. Under en marknadsdialog kontaktades 130 företag vilket resulterade i att nio IoT-lösningar valdes ut. Två visningslägenheter skapades där tekniken kunde testas och utvärderas.

Projektet har gått in i nästa steg och efter utvärdering, enkäter och metod för urval av brukare erbjuds nu en testgrupp på cirka 100 Linköpingsbor en paketerad trygghetslösning. Tryggt och enkelt hemma innebär ett proaktivt och helt nytt arbetssätt och erbjudande.

Evikomp

Evikomp är en modell för kompetensutveckling för personal inom vård och omsorg med arbetsplatslärande som metod. Syftet är att öka lärandet hos individ, grupp och organisation parallellt. Evikomp utvecklades och bedrevs med EU-stöd, Europeiska socialfonden, under 2018-2022. Deltagande parter var först Östergötlands alla 13 kommuner samt Region Östergötland. Partnerskapet utökades sedan med flera kommuner i Sverige och Linköpings kommun var projektägare.

Evikomp är från och med år 2023 en implementerad modell för kompetensutveckling som finansieras av samtliga kommuner i länet och Region Östergötland. Linköpings kommun är huvudman. Evikomp har drygt 13 000 användare och omfattar närmare 600 arbetsplatser. Evikomps lärmaterial utgår från vardagliga arbetssituationer och dilemman. Ett stort fokus ligger på att skapa lärande genom fördjupad reflektion, utifrån läromaterialet, med syftet att utveckla och förbättra arbetssätt och rutiner på den egna arbetsplatsen.