En växande stad
I Linköping utvecklas staden i takt med, och för framtiden. Linköping är en förebild inom hållbar och nytänkande stadsutveckling och är med och bidrar till utvecklingen av framtidens samhällsbyggande i flera dimensioner, där flera aktörer är involverade.
Ett av Linköpings kommuns strategiska utvecklingsområden är att tillvarata digitaliseringens möjligheter. I stadens styrande strategiska dokument, Program för digital transformation, lyfts principen digitalt först. Linköping är en stad som aktivt satsar på att använda IoT-teknologier och smarta lösningar för att accelerera den gröna omställningen, samt förbättra stadens infrastruktur och livskvalitet för invånarna.
En uppkopplad stad
Under 2016 påbörjades planeringen för att etablera LoRa-nätverket i staden, och det var sedan operativt och redo för användning 2017. Sedan dess har nätverket utökats och förbättrats. Idag har det täckning i hela staden och möjliggör kommunikation över långa avstånd med låg strömförbrukning, vilket gör det möjligt för IoT-enheter att samla in data. Nätverket används för att övervaka och utveckla vår smarta stad genom exempelvis belysning, parkering, sophantering samt övervaka vatten- och energiförbrukning, luftkvalitet och annan infrastruktur.
Vallastaden
I september 2017 var Vallastaden platsen för Sveriges största bo- och samhällsexpo. Då var första etappen av Vallastaden helt nybyggd. Idag är Vallastaden ett bebott och alltmer komplett bostadsområde som fortsätter att växa och utvecklas genom nya etapper. När området Vallastaden är färdigt kommer det att innehålla cirka 4 000 bostäder. Stadsdelen har utvecklats i samverkan mellan kommunen, Linköpings universitet, arkitekter, näringslivet och ett stort antal engagerade Linköpingsbor.
Visionen är att skapa en varierad boendemiljö med människan i fokus. På fem år byggdes de första 1 000 bostäderna av 40 olika aktörer. Det är ett nationellt rekord i både snabbhet och mångfald. Genom att dela upp stadsdelen i mindre delar fick fler aktörer möjlighet att bygga.
Utvecklingen av Vallastaden fortsätter och ett nytt idéprogram har tagits fram som beslutades i februari 2023. Vallastaden har och fortsätter att lära oss om hur det är att leva mer hållbart i en stadsdel, utan egen bil, genom att tillhandahålla andra mobilitetslösningar. Vallastaden är även efter Expot 2017 välbesökt av andra kommuner och aktörer inom samhällsbyggnad. Kommunen tar årligen emot över 1 500 besökare, både nationella och internationella, för att dela lärdomar och erfarenheter.