Hoppa till huvudinnehåll

Klimat och miljö


Linköpings kommun har en högt ställd ambition om att vara ledande i klimatarbetet. Redan 2012 antog kommunfullmäktige i Linköpings kommun målet om att kommunen som geografisk yta ska vara koldioxidneutral 2025 som ett led i att bidra till minskad global klimatpåverkan. Målet är högt prioriterat inom kommunkoncernen och har en bred politisk förankring.

Nettoutsläppen minskade med 35 procent per invånare mellan 2009-2020 i kommunen. Under samma period ökade invånarantalet med cirka 20 000 personer. Bedömningen är att vi inte kommer att kunna nå det högt uppsatta målet om koldioxidneutralitet 2025 men tack vare att vi tidigt satte ett så ambitiöst klimatmål har vi fått bättre utväxling av vårt klimatarbete.

Och arbetet fortsätter givetvis. Linköping är sedan oktober 2021, en av 23 städer som deltar i det nationella projektet Klimatneutrala Städer 2030. Det drivs av Viable Cities och är ett av Sveriges 17 strategiska innovationsprogram. Medlemmarna i Klimatneutrala Städer 2030 har tagit sig an att testa nya lösningar och metoder för att skapa framtidens klimatneutrala städer, där invånarna kan njuta av god livskvalitet - samtidigt som planetens resurser respekteras. Deltagandet gör att Linköping kan öka takten i klimatomställningen.

Linköpingsinitiativet

Linköpingsinitiativet är ett lokalt nätverk bestående av privata och offentliga aktörer som tillsammans vill arbeta för ett koldioxidneutralt Linköping. Medlemmarna är några av de största energianvändarna i området. Nätverket utgör en plattform för lärande och erfarenhetsutbyte där medlemmarna tillsammans deltar och utvecklar det lokala och globala klimatarbetet för att öka omställningstakten till ett hållbart samhälle.

Nätverket startade 2018 och bestod då av nio medlemmar. Idag består initiativet av 18 medlemmar för den pågående avtalsperioden 2022-2025. Varje organisation har skrivit under ett avtal som innebär att de fastställer tydliga och tidsatta energi- och klimatmål samt genomför aktiviteter för att nå dessa. De ska även årligen mäta och följa upp dessa mål, samt delta aktivt vid nätverkets olika aktiviteter och träffar.

Världens mest resurseffektiva region

I Linköping har det kommunägda bolaget Tekniska verken utvecklat ett av världens mest effektiva energisystem. Detta bygger på att ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade och se dem som tillgångar. Så mycket resurser som möjligt ska användas i samhällets kretslopp för att så lite som möjligt ska gå till spillo. Målsättningen är att avfall inte ska existera utan ses som en råvara i ett ekonomiskt system som är designat för att hålla produkter, komponenter och material i cirkulation och på så sätt skapa högsta möjliga värde, om och om igen.

Vi strävar efter att försöka använda avfall så effektivt som möjligt och flytta oss uppåt i avfallstrappan. Den första åtgärden är att försöka förebygga avfall eftersom det bästa avfallet är det som inte uppstår. Därefter återbruka avfallet, sedan materialåtervinna och skapa ett så högt värde av resursen som möjligt. Det avfall som inte går att materialåtervinna behöver energiåtervinnas och i sista hand deponeras. Idag deponeras endast en procent av allt avfall som kommer till Tekniska verken. Det är material som inte går att återvinna idag, till exempel gul isolering, klinker/kakel, asbest och flygaska, men vem vet vad framtidens innovationer kan göra även av dessa?