Arkitekturprogram för Linköping
En instruktion för dig som vill bygga i Linköping.
Om du vill bygga i Linköping behöver du ta hänsyn till riktlinjerna i Arkitekturprogrammet för Linköpings innerstad, ett program som har tagits fram för att bidra till att Linköping som stad växer hållbart och med kvalitet. Du behöver också vara insatt i de utvecklingsplaner som finns för inner- och ytterstaden.
På den här sidan får du en kortfattad sammanfattning av innehållet i Arkitekturprogrammet.
Tre strategier
Det finns tre strategier som är bärande i Arkitekturprogrammet. Tillsammans innebär de att bygglovsansökan ska beskriva hur projektet bidrar till Arkitekturprogrammets vision, ”mer och bättre innerstad”. Den bakomliggande idén kring strategierna är att höja medvetenheten kring form och funktion i tidigt skede.
De tre strategierna är:
Exempel på elevation där topografi och befintliga byggnader visas sida vid sida med det föreslagna nya projektet. Brunnberg och Forshed.
När används strategierna?
Strategierna används inte bara i innerstaden. De fungerar som kvalitetsverktyg för byggnation i hela Linköpings kommun när det gäller:
- nybyggnad som ligger i exponerat läge så att silhuett eller infartsväg/entré till område eller stad påverkas. Generellt omfattas inte industrilokaler om de inte är exponerade eller framträdande.
- nybyggnad eller större ombyggnad som uppförs i närhet av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
- offentliga byggnader som till exempel skolor, stadshus, medborgarhus, bibliotek, polishus, stationer och religiösa byggnader.
- markanvisningstävlingar som följer punkt ett.
Exempel på hur strategierna kan redovisas
Dokumentet Ormtjusaren visar exempel på hur de tre strategierna enkelt kan redovisas i ett samlat dokument som vi önskar få in som en bilaga till bygglovsansökan enligt Arkitekturprogrammet för Linköping.
Dokumentet Ellipsen visar exempel på en sådan längdelevation som vi önskar ska ingå i den bilaga som bifogas till bygglovsansökan enligt Arkitekturprogrammet för Linköping. Den visar hur den tänkta byggnationen kommer att upplevas i sin omgivande stadsmiljö.
Tio stadsbyggnadsprinciper
De tio stadsbyggnadsprinciperna som presenteras i programmet hanteras huvudsakligen i detaljplan, men vid de tillfällen då gällande plan är gammal kan de bli relevanta även för bygglov.
De tio stadsbyggnadsprinciperna:
- Byggnader placeras i gatuliv.
- Entréer vänds mot gatan.
- Gårdar utformas för socialt liv.
- Lokaler för verksamhet i bottenvåningarna.
- Husens höjd i relation till gatans bredd.
- Särskilt viktiga byggnader kan placeras fristående.
- Torg, parker vegetation och vatten får variation och hållbarhet.
- Flera fastigheter/arkitektinsatser inom varje kvarter.
- Gatans linjedragning med hänsyn till upplevelsen.
- Platsens historia är en resurs.
Du kan läsa mer om stadsbyggnadsprinciperna på sidan 31 i Arkitekturprogrammet.
Arkitekturens tre grundläggande egenskaper
En av de större stadsbyggnadsteoretikerna under antiken, Vitruvius, identifierade arkitekturens tre grundläggande egenskaper - firmitas, utilitas och venustas - det vill säga hållfast, funktionellt och vackert.
Idag lever dessa grundkrav vidare i form av begreppen:
Vill du veta mer? På sidorna 39-43 i Arkitekturprogrammet får du en fördjupning i hur bygglovet bedöms.