Fönsterbyte eller renovering
Fönstren i en byggnad är en viktig del av dess karaktär och arkitektur. Ett fönsterbyte kan ge energivinster, men också leda till att kulturvärden och kvaliteter går förlorade och att stadsbilden förändras.
Det finns anledning att vara försiktig med att byta fönster, särskilt i hus som är byggda före 1960-talet. Materialen och hantverket håller ofta hög kvalitet. Träfönster som tillverkats senare har betydligt sämre virkeskvalitet. Fönster av aluminium och plast är oftast inte möjliga att renovera och har en begränsad livslängd.
Att renovera och komplettera fönster är ett bra alternativ till att byta ut dem.
Förbättra din fönster
Det finns flera metoder att förbättra befintliga fönsters energivärden och bullerdämpande förmåga.
- Vanligt fönsterglas kan bytas mot energiglas.
- Fönstren kan kompletteras med en isolerruta som monteras på den befintliga fönsterbågen, så att fönstret blir av treglastyp.
- Ytter‐ och innerbåge kan skruvas och limmas ihop och ersättas med en isolerglaskassett.
Om du ska byta fönster så tänk på att:
- Välja fönster som i utseende, material och kulör stämmer med husets ålder, utseende och karaktär (även upphängningssättet är viktigt).
- Anpassa fönstret efter befintligt fönsterhål.
Behöver jag bygglov?
Ja, för alla byggnader krävs bygglov om ändringen avsevärt påverkar byggnadens utseende. Det kan till exempel handla om att flytta ett fönster, en dörr, sätta igen eller öppna nya fönster eller dörrar i fasaden. Om man byter fönster men låter den befintliga fönsterkarmen sitta kvar och monterar den nya karmen i den befintliga (så kallad karm-i-karm metod), förändrar man oftast byggnadens karaktär på ett väsentligt sätt som då behöver bygglov, då det bildas en bred ram runt fönsterglaset. Den metoden bidrar också till att minska dagsljusintaget i rummet.
Nej, för en- eller tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader behövs inte lov om förändringen inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Tänk på att i en detaljplan kan det finnas bestämmelser om färg eller material på fasader som ändå måste följas.
Ändringar som inte kräver bygglov kan ändå vara anmälningspliktiga. Det kan vara om fasadändringen innebär väsentliga ändringar i till exempel brandskydd eller om konstruktionen av bärande delar berörs. Om byggnaden har ett skydd i den gällande detaljplanen (Q, q eller k) så behövs anmälan göras för underhåll.