Grannars rätt att lämna synpunkter
Som granne kan du i vissa fall ha rätt att lämna synpunkter när någon söker bygglov.
Grannehörande
Reglerna för när en granne kan lämna synpunkter är lite snåriga och bedömningen görs oftast från fall till fall. Normalt har en granne rätt att yttra sig i följande fall:
- Om byggnaden ska placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
- När förslaget avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser.
- Om du uppför ny huvudbyggnad eller gör en större tillbyggnad i ett område där det inte finns detaljplan eller områdesbestämmelser.
Vem beslutar?
I slutänden är det alltid bygg- och miljönämnden som tar beslut om bygglov. De tittar på om byggnaden kan orsaka störningar för grannarna, exempelvis skuggning, brandspridning, ökad insyn eller liknande, och hur området är bebyggt i övrigt. Grundprincipen är att möjligheten att bestämma över sin egen fastighet ska komma i första hand.
Vad gäller om kommunen är granne?
Om din fastighet gränsar till en väg, park- eller naturmark kan det vara kommunen som är granne, och som i så fall har rätt att yttra sig i ditt bygglovsärende. Här gäller följande:
- För bygglovsbefriade åtgärder som attefallshus och friggebodar måste avståndet till allmän plats alltid vara minst 4,5 meter inom detaljplanerat område. Är avståndet mindre kan kommunen inte ge något grannemedgivande.
- Gränsar din tomt mot ett naturområde som inte är detaljplanerat kan en placering närmare än 4,5 meter från tomtgräns godkännas. Detta bedöms från fall till fall.
Ansökan ska innehålla en ritning över fastigheten med den planerade byggnationen skalenligt inritad med mått. Om avståndet till tomtgränsen understiger 4,5 meter ska detta skrivas ut i text. Ange också om byggnaden är ett Attefallshus eller Friggebod. För Attefallshus ska även fasadritningar bifogas.
Skicka ansökan tillsammans med era adress- och kontaktuppgifter till:
Till e-postformulär för Grannemedgivande
E-post: [email protected]
Postadress: Linköpings kommun, Miljö- och samhällsbygggnadsförvaltningen, Grannemedgivande, 581 81 Linköping
Att överklaga ett beslut
Om du anser att ett grannehörande har lett till ett felaktigt beslut i ditt bygglovsärende, finns det möjlighet att överklaga. Det ska då ske inom tre veckor efter att beslutet delgivits. Detsamma gäller om du själv är granne och vill överklaga ett bygglov som beviljats.