Miljöanpassat byggande
Här följer några råd om hur du kan bygga mer miljöanpassat.
Välj material med lång hållbarhet
Att bygga ett hus är ofta den största investeringen som du gör i ditt liv. Kvalitet och driftskostnader har ofta ett samband. Därför ska du använda material med lång hållbarhet som går att reparera och underhålla, och som kan återgå till kretsloppet när de är uttjänta.
Välj gärna naturliga material som exempelvis:
- Trä
- Sten
- Tegel
- Kakel
- Klinker
- Papperstapeter
- Lim-, slam- eller linoljefärger.
Tänk på att begära bygg- eller miljövarudeklaration innan du bestämmer dig. Där framgår det vilka ämnen materialet innehåller och hur det ska underhållas.
Skydda huset från fukt
Bygg huset fuktsäkert med välisolerade väggar, vinds- och golvbjälklag och med god ventilation. Installera energieffektiva fönster (lågt U-värde). Se till att byggmaterial och konstruktioner inte utsätts för regn eller snö under byggtiden. För att bäst använda den passiva solvärmen bör du tänka på husets läge och fönstrens storlek och placering.
Välj ett bra uppvärmningssystem
Olika uppvärmningssystem har olika fördelar och nackdelar, och kan dessutom skilja sig väldigt mycket åt när det gäller kostnaden. Om du bor i ett område där fjärrvärme är tillgängligt är det oftast både effektivt, miljövänligt och prisvärt. Annars finns det en rad andra alternativ att välja på. Hos Energi- och klimatrådgivningen hittar du information och många bra tips.