Sanering vid Sjöbacka såg
Undersökningarna vid före detta Sjöbacka såg är inte klara än och därför är det för tidigt att säga när en sanering kan bli aktuell.
Området där Sjöbacka såg låg finns en bit utanför Ljung.
Vad ska hända?
Sågverksamheten startade 1907 och bedrevs fram till 1957. Sedan 2007 har marken undersökts. Under 2018-2020 genomfördes åtgärdsförberedande undersökningar i syfte att utreda föroreningssituationen och bedöma omfattningen av efterbehandlingsåtgärder inom det före detta sågverksområdet.
Resultaten visar att det finns ett åtgärdsbehov inom vissa delar av området. En bidragsansökan om sanering kommer därför att skickas in till Naturvårdsverket.
När gör vi detta?
Bidragsansökan om sanering kommer att skickas till Naturvårdsverket så fort en fastighetsvärdering är gjord.
Kommunens projektledare
Malin Johansson är kommunens projektledare. Om du har frågor om projektet skickar du in de till Kontakt Linköping.
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)
Historik
Sågverksamheten startade 1907 och bedrevs fram till 1957. Virket behandlades med blånadsskyddsmedel under senare delen av verksamhetsperioden. Virket transporterades från Göta Kanal eller med timmersläp över sjön och lagrades i Norrbysjön. Obehandlat och rent timmer lagrades i sjön.
Transport av timmer till såghuset skedde från sjön väster om udden och behandlingen mot blånad och svampangrepp skedde i såghuset, efter att virket tagits in i såghuset passerade det genom en sprutanordning inne i såghuset innan det gick ut till brädgården. När virket kom ut ur såghuset var det, enligt uppgift, fortfarande vått.
Från såghusets övervåning kördes virket på trallor som gick på en upphöjd räls ut till brädgården, där det lades i travar. Det fanns ingen speciell anvisad plats för behandlat virke, utan det lades där det fanns plats. Transport av virke har därefter skett med trallor till lagringsområdet. Från lagringsområdet tros virket ha transporterats vidare via en utlastningsplats vid kanalen.