Hoppa till huvudinnehåll

Nedtagning av träd

I Linköpings kommun arbetar vi för och värnar om biologisk mångfald i naturen. Kommunen är restriktiva med att ta ned träd och det måste finnas goda skäl för att ett träd ska tas ned.

Vi får varje år ansökningar från invånare som vill att träd tas ned på mark som förvaltas av kommunen. För att vi ska kunna hantera förfrågningarna och göra en enhetlig bedömning i varje enskilt fall behöver vi en ansökan. I ansökan beskriver du vilka träd som du önskar få nedtagna och ditt skäl.

Ansök innan den 15 september

Vi ser över alla inkomna ansökningar en gång per år och därför behöver vi din ansökan innan den 15 september. Under höstmånaderna samma år hanterar vi ansökningarna och alla som ansökt får ett beslut.

Medgivande från grannar

Du ska prata med berörda grannar och intyga att de inte har något emot att träd/träden tas ner.

Berörda grannar kan vara personer som från sin fastighet kan se träden eller som berörs av en eventuell nedtagning som till exempel att marken där träden växer används som barnens lekplats.

Bedömning av ansökan

Stadsmiljöavdelningen är ansvarig förvaltare för mark i Linköpings kommun och behandlar din ansökan.

Bedömningen gör vi bland annat enligt följande kriterier:

  • Trädets ekologiska värden.
  • Trädets kondition.
  • Trädets betydelse för landskapsbilden.

Att löv från kommunens träd blåser in på privat tomtmark, att träd står i vägen solen, för parabolantenner eller annan teknisk utrustning anses inte som tillräckliga skäl. Det gäller även störning av solceller, förutom anläggningar större än för vanliga hushåll. I dessa fall genomförs en individuell bedömning.

Träd som utgör fara

Flera års förändrat väderläge med långa perioder av torka gör träd mottagliga för angrepp av skadedjur och svampar. Det gör att fler träd mår dåligt och tyvärr också dör. Om du har ett akut ärende där träd skapar en uppenbar fara för liv eller egendom är vi tacksamma att du anmäler det via Kontakt Linköping direkt via länken Frågor och synpunkter - natur. Det gäller även träd som är helt eller delvis dött.

Till akuta fall och riskträd räknas:

  • Nedfallna träd som utgör direkt fara eller hinder.
  • Avbrutna grenar som riskerar att falla där människor och fordon rör sig.
  • Tydliga skador, spjälkning eller sprickor på träden som inte kan invänta bedömning.

Dessa ärenden prioriteras och hanteras av handläggare och entreprenör regelbundet.

Senast uppdaterad den 8 oktober 2024