Hoppa till huvudinnehåll

Allmän information om dagvatten

Vad är dagvatten?

Dagvatten är regn, snö och hagel som rinner av från till exempel vägar, parkeringsplatser och tak. Under naturliga förhållande tränger större delen av vattnet ner i marken innan det når våra vattendrag. I en tätbebyggd stad som Linköping med mycket asfalterade och andra hårdgjorda ytor rinner vattnet på marken via diken eller avloppsledningar till avloppsreningsverket eller direkt ut till närmaste vattendrag. Dagvatten kan också uppstå på andra ytor, exempelvis åkermark och skogsmark, men då kallas det ytavrinning.

Risker

Dagvattnet för med sig föroreningar från bland annat trafik och industri ut i våra vattendrag vilket kan påverka växt- och djurlivet. Översvämning är ett annat problem som kan uppstå vid kraftig nederbörd. Därför är det viktigt att vi har beredskap att ta emot tillfälligt stora mängder nederbörd och möjlighet att minska föroreningarna i dagvattnet innan det når våra vattendrag.

Åtgärder för att minska problem

En åtgärd för att minska föroreningarna och bromsa flödet till vattendragen är att bygga dagvattendammar eller fördröjningsmagasin under mark. I Linköping finns det exempelvis dagvattendammar vid Jakobsdal och Tornby. Dammarna både renar och fördröjer dagvatten innan dagvattnet leds ut i Stångån.

För att minska spridning av föroreningar till vattendragen bör dagvatten renas så nära föroreningskällan som möjligt. Kommunen har tillsammans med Tekniska verken tagit fram information om lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD).

Klimatanpassning

Linköping har vid några tillfällen utsatts för väldigt kraftiga regn, skyfall, som lett till översvämningar och skador på vägar och byggnader. Det framtida klimatet förväntas leda till fler och kraftigare skyfall. Risken för översvämningar i samband med skyfall och spridning av föroreningar med dagvattnet förväntas därför öka. Linköping arbetar därför med klimatanpassning.

För att kunna ta hand om dagvatten och skyfall i ett förändrat klimat, planerar Linköping för detta när nya hus och bostadsområden byggs. Kommunen har även tagit fram en Vattentjänstplan som underlättar detta arbete.

Senast uppdaterad den 16 maj 2024