Hoppa till huvudinnehåll

Riktlinjer vid byggnation på mark som markanvisas av kommunen

Vid markanvisning eller överlåtelse av mark som ägs av kommunen ska dagvattenåtgärder som medför lokalt omhändertagande innan förbindelsepunkten inrättas. Målsättningen är att de första 10 millimetrarna (reducerad area) nederbörd ska fördröjas innan förbindelsepunkten.

Linköpings kommun ställer krav på fördröjning av dagvatten när kvartersmark markanvisas och överlåts. Detta i enlighet med kommunens “Vägledning om hantering av dagvatten från kvartersmark”.

Du som byggaktör ska redovisa vilken dagvattenlösning som föreslås och få den godkänd innan bygglov söks. Om dagvattnet innehåller föroreningar som riskerar påverka mottagande sjö eller vattendrag negativt behöver även föreslagna reningsåtgärder godkännas av tillsynsmyndigheten, i detta fall Miljöavdelningen på Linköpings kommun.

  • Beräkna vilken volym dagvatten som ska hanteras på fastigheten.
  • Ta fram rimlig lösning för beräknad mängd dagvatten.
  • Vid behov av rening: ta fram förslag på reningsåtgärd.
  • Ta fram VA-situationsplan (se förklaring nedan).
  • Ta fram markplaneringsritning i skala 1:400 eller 1:500.
  • Ta fram PM för dagvattenredovisning (se förklaring nedan).
  • Skicka in dagvattenlösning (VA-situationsplan, markplaneringsritning och PM (dagvattenredovisning) till ansvarig exploateringsingenjör via [email protected] - tänk på att skicka in ansökan i god tid. När föreslagen dagvattenlösning godkänts av Tekniska verken och eventuellt även Miljöavdelningen, meddelas detta av ansvarig exploateringsingenjör. Detta gäller även om komplettering behöver lämnas in.
  • Vid det tekniska samrådet redovisas godkänd dagvattenlösning. Då ska du som byggaktör informera bygginspektören om att Tekniska verken (och vid reningsbehov även Miljöavdelningen) godkänt dagvattenlösningen.
  • När byggnationen av dagvattenanläggningen är klar kontrollerar ansvarig exploateringsingenjör att den anlagts i enlighet med de handlingar som lämnats in och godkänts av Tekniska verken (och vid reningsbehov även Miljöavdelningen). Detta sker genom att intyg från entreprenören som anlagt dagvattenanläggningen lämnas in. Det kan till exempel vara en kombination av foton från anläggningsprocessen och en ritning över den färdiga anläggningen. 

Ovanstående punkter ska så långt som möjligt avtalas i samband med markanvisning eller motsvarande.

VA-situationsplan

En VA-situationsplan är en ritning som visar fastigheten ovanifrån med alla vatten- och avloppsledningar (dricksvatten, spillvatten och dagvatten) under mark. Samtliga byggnader på fastigheten vid tidpunkten för anslutningen till VA-nätet ska finnas med.

Markplaneringsritning

En markplaneringsritning är en ritning som visar hur marken omkring byggnaden är tänkt att planeras. Ritningen ska till exempel redovisa byggnadens placering, markhöjder, uppfyllnader, murar, slänter, infart och parkering.

PM Dagvattenredovisning

En dagvattenredovisning är kommunens egen benämning på ett kort PM där exploatören förklarar hur man kommit fram till den dagvattenlösning som redovisas i VA-situationsplanen och markplaneringsritningen. I redovisningen ska det även framgå hur lösningen planeras fungera och skötas. En dagvattenredovisning är inte samma sak som en dagvattenutredning som tas fram vid en detaljplan. 

Syftet med dagvattenredovisningen är att, inför ansökan om bygglov och tecknande av marköverlåtelseavtal, visa hur kravet på fördröjning av regnets första 10 mm (reducerad area) ska uppfyllas.

Dagvattenredovisningens innehåll

  • Beräknad volym dagvatten som ska hanteras på fastigheten.
  • En kort beskrivning av föreslagna dagvattenlösningar.
  • En kort beskrivning av hur föreslagna dagvattenlösningar ska driftas och underhållas.

Om reningskrav ställs ska dagvattenredovisningen även innehålla: 

  • Kort beskrivning av vilken ytvattenförekomst som är mottagare av dagvattnet samt dess statusklassning och miljökvalitetsnorm. 
  • Uppgift om att fastigheten ligger inom ett vattenskyddsområde.
  • Beräkning av föroreningsbelastning efter exploatering, både med och utan reningsåtgärder. Det som ska presenteras är koncentration av föroreningar (mikrogram/l) och årlig mängd föroreningar (kg/år). Beräknade värden jämförs sedan med kommunens riktvärden för utsläpp av förorenat vatten samt miljökvalitetsnormen för den ytvattenförekomst som är mottagare av dagvattnet.

 

Senast uppdaterad den 26 mars 2024