Förintelsens minnesdag
Sedan 2001 är den 27 januari officiell minnesdag för Förintelsens offer. Det är en dag att minnas, reflektera över och manifestera avståndstagande från antisemitism, islamism, rasism, nazism, intolerans och främlingsfientlighet på. Linköpings kommun uppmärksammar årligen minnesdagen.
Program för Förintelsens minnesdag 2024
Mellan den 23 januari och 1 februari 2023 uppmärksammar Linköpings kommun tillsammans med flera olika organisationer och samhällsaktörer Förintelsens minnesdag genom ett flertal arrangemang, de flesta är gratis och öppna för allmänheten.
23 januari
Föreläsning om antisemitism i Sverige med journalisten och författaren Ulrika Knutson, som också är ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.
Antisemitism och rasism är latenta företeelser i samhället, och de präglas mycket av sin samtid. Den kristna kyrkans historiska roll för judehatet är central, men hatet har förvaltats av sekulära ideologier, som nazism, fascism och kommunism. Sedan den 7 oktober 2023, med Hamas terrorattack på civila israeler och det efterföljande kriget i Gaza, upplever välden ånyo en flodvåg av antisemitism, inte minst på sociala medier. Denna moderna våg bygger delvis på urgamla antisemitiska troper, som många användare inte är medvetna om.
Tid: 23 januari kl 18:30 - 19:30 med efterföljande fika i Domkyrkan för den som vill. kl 20.00 är det mässa i Domkyrkan.
Plats: Domkyrkan
Föreläsningen arrangeras av Svenska kyrkans Domkyrkopastorat som en del i seminarieserien Livsviktigt.
Föreläsning med Gitten Öholm, Nationell ledare för kristna ambassaden i Jerusalem.
Det hjälper inte bara att minnas, det bevisar den 7 oktobers massakrer. Ord måste som alltid visas i handling, säger Gitten Öholm som själv var i Israel då kriget bröt ut i höstas.
Tid: 23 januari kl:19.00
Plats: Pingstkyrkan (Cupolen), Majgatan 4, Linköping
Programpunkten arrangeras av Pingstkyrkan, Israels Vänner Linköping, Hjälpflyget MAF-S Region Östergötland.
27 januari
Under ledning av Margaretha Stenhammar, från Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Östergötland, hedrar och minns vi tillsammans Förintelsens offer. Tal av borgmästare Mikael Sanfridson och Paul Ludvig. Sång av May Heldal. Lotta Jansson läser El Male Rachamim över Förintelsernas offer.
Därefter fackeltåg till S:t Lars kyrka där minnesstunden fortsätter.
Tid: 15.30 - ca 16.00
Plats: Raoul Wallenberg plats, korsningen Vasavägen - Gråbrödragatan, Linköping
Programpunkten arrangeras av Linköpings kommun i samarbete med Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Östergötland, Svenska kyrkan Linköping och Sensus.
Talare Jörgen Sundeborn, ordförande i Linköpings kristna råd. Musikalisk medverkan genom solosång av Jennie Engback, orgel och piano Annelie Eriksson och liturg Petra Regnstrand. I kyrkorummet pågår utställningen ”Människosyn i Nazityskland”
Tid: 16:30-17:00. Kyrkan är öppen från kl 16:00.
Plats: S:t Lars kyrka
Programpunkten arrangeras av Svenska kyrkan Linköping samt Sensus
28 januari
Visning av filmen Boktjuven. Drama.
Det är Tyskland 1939. Nioåriga Liesel Meminger plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok och den första boken hon stjäl. Böckerna öppnar nya världar för henne och snart stjäl hon fler.
Filmen är 2 timmar och 10 minuter lång.
Tid: 28 januari 13.00
Plats: Huvudbiblioteket Hörsalen
Gratis entré men åldersgräns på 11 år.
Programpunkten arrangeras av Linköpings kommun
29 januari
Stig Dagermans skrev 1946 boken Tysk höst, där han skildrar efterkrigstidens Tyskland på ett personligt och berörande sätt. Han efterföljande projekt Fransk vår fullföljdes aldrig. Journalisten och författaren Anna Franklin följer Dagerman i spåren från 1947-1948. Hennes bok Fransk vår fortsätter där Stig Dagerman slutade genom att skildra livet i Frankrike 2023 där folk fortfarande brottas med höga priser på bröd, fattigdom och politisk oro. En skrämmande likhet där polariseringen idag mellan extremvänstern och Rassemblement National bidrar till en stor oro, terrorism och fortsatt antisemitism och rasism.
Tid: kl 18:30 - 19:30
Plats: Linköpings stadsbibliotek, Scenen, Östgötagatan 5, Linköping
Programpunkten arrangeras av Linköpings kommun
31 januari
VR-Utställningen Anne Frank house visar huset som Anne Frank gömde sig i. Du kan få en virtuell guidning eller utforska huset på egen hand. Utställningen är en virtuell utställning från Forum för levande historia och är på engelska.
Tid: kl.13:00-16:00
Plats: Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping, Scenen och lokalen Rågvakt, drop in 30 minuter.
Programpunkten arrangeras av Linköpings kommun
1 februari
Författaren berättar om sina böcker Leons Bok och Lydias liv.
Samtalsledare Brita Lodén.
Tid: kl.18.30-19.30
Plats: Linköpings stadsbibliotek, Scenen, Östgötagatan 5, Linköping
Programpunkten arrangeras av Linköpings kommun
I samband med Förintelsens minnesdag erbjuder Byrån mot diskriminering i Östergötland föreläsningen Rasism då och nu.
Mot bakgrund av Förintelsen under andra världskriget tar föreläsningen upp:
- Vilka mekanismer ledde till Förintelsen?
- Vilka paralleller kan vi se i dagens samhälle?
- Hur tar sig rasism och diskriminering uttryck i människors vardag, och vad kan vi göra för att motverka rasism?
Tid: kl. 16.30 - 18.00
Plats: ABFs lokaler, Skäggetorp Centrum 1, Linköping
Programpunkten arrangeras av Byrån mot diskriminering i Östergötland i samarbete med ABF- Linköping.
Program som pågår hela veckan
Utställningen Motstånd är en bildutställning om enskilda personer som stod emot och tog kampen mot den nazityska terrorn under Förintelsen. Den kommer att sitta upp mellan 22/1 - 2/2 på närbiblioteken Malmslätt, Linghem, Johannelund och Berga samt på barnavdelningen på huvudbiblioteket.
Program riktat mot gymnasieklasser
Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell organisation som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering på lokal och regional nivå. I samband med Internationella dagen för Förintelsens offer erbjuder Byrån mot diskriminering i Östergötland föreläsningen Rasism då och nu. Mot bakgrund av Förintelsen under andra världskriget tar vi upp:
- Vilka mekanismer ledde till Förintelsen?
- Hur kan vi känna igen dessa mekanismer?
- Hur tar sig rasism och diskriminering uttryck i människors vardag?
- Vad betyder civilkurage i arbetet mot rasism?
Vår föreläsning erbjuds kostnadsfritt till alla gymnasieskolor i Östergötland under vecka 4, 5 och 6. Föreläsningen har koppling till läroplanen och centralt innehåll i flera ämnen som historia, samhällskunskap och svenska. För att föreläsningen ska kunna hållas för gymnasieelever behöver eleverna ha förkunskap om Förintelsen.
Föreläsningen erbjuds även digitalt och kommer vara tillgänglig på Byråns youtube kanal under vecka 4 - 8
Programpunkten arrangeras av Byrån mot diskriminering i Östergötland
26 januari
I samband med Förintelsens minnesdag bjuder Östergötlands museum in
gymnasieklasser för en föreläsning om Förintelsen. Du som lärare/rektor med elever i årskurs 9 eller gymnasiet har möjlighet att boka en föreläsning med Björn Lilieblad, historiker och forskningsledare. Föreläsningen ges vid två tillfällen under fredagen den 26 januari.
Förintelsen är en lika delar makaber som unik händelse i mänsklighetens historia. Men de rashygieniska tankar som låg till grund för dessa människorättsbrott var inte unika och inte heller isolerade till Nazityskland utan hade en djup förankring i både Nordeuropa och USA. Vilken roll spelade Sverige i spridandet av rasbiologin och vilken roll hade den i formandet av det Sverige vi lever idag? Var kanske Sverige på väg åt samma håll som Nazityskland? Är likheterna i själva verket så stora att vi inte velat se dem? Detta är några av de frågor som kommer belysas under föredraget.
När: Fredag 26 januari 2024, kl. 10.00 och 14.00.
Var: Wallenbergsalen, Östergötlands museum.
Målgrupp: Årskurs 9 och gymnasiet.
Kostnad: 700 kr per klass.
Längd: Föreläsningen är cirka 1 timme.
Anmäl din skolklass till en av tiderna senast fredag 18 januari.
Programpunkten arrangeras av Östergötlands museum.