Hoppa till huvudinnehåll

Förskolan Lingonvägen 46

Välkommen till förskolan Lingonvägen 46. Förskolan Lingonvägen 46 är en mindre förskola som består av två avdelningar, Björngrottan med barn mellan 1-3 år och Vargklämman med barn mellan 3-5 år. Förskolan ligger i närheten till skogen där utforskande sker och motoriken utmanas.

Lingonvägens förskola och gård, med det röda huset, klätterställning och en koja

 

Avdelningar och kontaktuppgifter

På Lingonvägen finns två avdelningar uppdelade utifrån barnens ålder, Björngrottan och Vargklämman. 

Björngrottan 1
1-3 år
Telefon: 072-227 26 48

Vargklämman
3-5 år
Telefon: 072-230 96 09

Stimulerande lärmiljöer

Det pedagogiska arbetet grundar sig på Läroplanen för förskolan, Lpfö 18. Vi arbetar utifrån olika teman som utmanar barns nyfikenhet och förståelse för bland annat språk, matematik, naturvetenskap och hållbar utveckling.

Vi delar barnen i mindre grupper i olika aktiviteter för att möjliggöra varje barns enskilda lärande samt varje barns utrymme för lek, språk och kommunikation.

Tema

Gemensamt för området Sturefors, Bestorp och Brokind är att vi har ett temainriktat arbetssätt. Där vårt prioriterade område inom språkutveckling "förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap" - vävs in som en del i arbetet.

Avdelningarnas pedagogiska arbete

På Vargklämman delar vi barngruppen i mindre grupper under dagen för att varje barn ska få större lek- och talutrymme. Indelningen ska främja barnens lek och lärande samt stärka barnens grupptillhörighet. Temaarbetet på vår avdelning i år blev, utifrån barnens lek och intresse, ett arbete med sjö- och havsdjur.

Barnen har varit med och röstat fram våra olika gruppers namn utifrån olika sjö- och havsdjur och dessa blev - bläckfisk, rocka och groda. Barnen arbetar under hela året med sina gruppnamns djur och i detta arbete med våra djur inspireras vi tillsammans genom att

  • barnen ställer frågor och funderingar och vi söker fakta om djuret - vad äter de, hur ser de ut, hur bor de och så vidare - vi skickar brev och söker fakta och information på lärplatta och dator
  • skapa på olika vis och med olika material och tekniker utifrån barnens tankar och önskemål samt för att träna finmotortiken - måla, blanda färger för att få fram rätt nyans, klippa, limma, väva, sykort, skapa med naturmaterial
  • vi rimmar, ljudar och pratar bokstäver och sammansatta ord, några barn skriver
    • Vilken bokstav börjar rocka på och vilken bokstav börjar jag på?
    • Bläckfisk är ett sammansatt ord av bläck och fisk.
  • vi räknar och samtalar om siffror kopplat till djuret
    • Hur många ben har en groda? Hur lång kan vår bläckfisk bli? 
  • vi prövar, jämför och resonerar tillsammans
    • Likheter och skillnader mellan djuren
    • Vilket djur är störst av våra djur?
    • Att mäta sig och jämföra sig med djuren - är jag större eller mindre än mitt djur? Hur lång är rockan - hur lång är jag?

Bilden visar en momentmetod bild av en bläckfisk i ett hav och barnens frågor och skapande aktiviteter kring bläckfisken.

Bilden visar en momentmetod bild av grodor i en sjö och barnens frågor och skapande aktiviteter kring grodan.

Varje vecka får barnen utmanas och utvecklas genom vår undervisning i olika aktiviteter med fokus på rörelse, matematik, skapande och språk. Detta sker i olika lärmiljöer - ute på gården, på promenader i samhället, inomhus och med varierande material på olika vis.

Ekollon lagda i sandlådan formade till bokstaven S

Utemiljö

Odlingarna i våra odlingslådor är inte frodiga längre, men under hösten har barnen smakat, luktat, plockat, lekt och njutit av växterna vi odlat och planterat.

Tre odlingslådor med blomstrande växter i ett Y-format. Växterna stimulerar både smak och luktsinne med bland annat, luktärt, tomat, solros och citronmeliss.

Tre odlingslådor med blomstrande växter i ett Y-format. Växterna stimulerar både smak och luktsinne med bland annat, luktärt, tomat, solros och citronmeliss

Studiedagar på Lingonvägen 46

Förskolan har två utbildningsdagar per termin för personalen. Under dessa dagar kommer förskolan att hålla stängt.

Om ditt barn är i behov av barnomsorg dessa dagar ska detta meddelas till personal eller ansvarig chef senast 14 dagar innan. 

Våren 2025

  • Måndag 27 januari, 2025
  • Onsdag 21 maj, 2025

Föräldraforum på förskolan

Samverkan förskola-hem på förskolan sker bland annat genom föräldramöte, trivselaktiviteter, samt genom den dagliga kontakten vid lämning och hämtning.

Samverkan förskola-hem

Samverkan sker genom föräldramöten, utvecklingssamtal, trivselaktiviteter som jul/luciafirande och sommarfest. Samverkan förskola-hem sker också dagligen genom lämning och hämtning, där viktig och värdefull information om barnets tid i förskolan ges.

Infomentor

I den digitala plattformen, Infomentor, får du som vårdnadshavare information från ditt barns förskola, både om utbildning och undervisning. I Infomentor uppdaterar du som vårdnadshavare även ditt barns tillsynstider och anmäler frånvaro.

Maten på förskolan

Förskolan får sin mat levererad från Kost och Restaurang. Maten tillagas i Ekholmen. Nedan hittar du en länk till skolmatsedeln.

Introduktion

Introduktion

Förskolorna i Sturefors-Bestorp-Brokind har en introduktionsperiod på cirka två veckor, då barn och vårdnadshavare vistas tillsammans i förskolan. Vi tycker att det är viktigt att ge barnet en trygg start i förskolan och möta den nya miljön i samspel med vårdnadshavare. I introduktionen får även vårdnadshavare och personal en möjlighet att lära känna varandra och dela information för barnets bästa och skapa en grundtrygghet.

Information inför introduktionen

Vid första introduktionsdagen informerar personalen om utbildningens innehåll och aktiviteter.

Öppen kommunikation och trygghet

Vi arbetar för en förtroendefull och öppen kommunikation så att vårdnadshavare och barn ska känna sig trygga, med en bra start i förskoleutbildningen.

Introduktionen är en viktig del av utbildningen för barnets trygghet och anknytning. Det är viktigt att du som vårdnadshavare finns tillgänglig när barnet börjar att lämnas på förskolan. En tid efter introduktionen följer personalen upp den första tiden i förskolan med ett uppföljningssamtal tillsammans med vårdnadshavare för utbyte av viktig information.

Barnets lärande

De barn som kommer till förskolan är redan igång med sitt lärande och har olika mål för sin utveckling. Utbildningen och undervisningen i förskolan utgår från vår läroplan för förskolan, Lpfö 18. Den mest intensiva inlärningsperioden äger rum under just förskoleåldern. Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet.

Postadress: Förskolan Lingonvägen 46
581 81 LINKÖPING

Webbadress: https://www.linkoping.se/fsklingonvagen46 https://www.linkoping.se/fsklingonvagen46

Rektor: Marie Sturehed
Telefon:013-20 55 02

Rektor biträdande: Lotta Dahlqvist
Telefon:013-20 55 51

Rektor

Marie Sturehed 013-20 55 02

Biträdande rektor

Maria Bjerke 013-26 27 55

Biträdande rektor

Lotta Dahlqvist 013-20 55 51

Biträdande rektor

Glenn Löfström 013-20 75 62

Administrativ assistent

Christina Axén 013-29 47 77

Bemanningsadministratör

Amanda Segerberg 013-20 51 90

Specialpedagog

Marie Petersson 013-26 27 44

Vaktmästare

Micael Sandell 013-29 40 71

Senast uppdaterad den 12 december 2024