Hoppa till huvudinnehåll

Linköpings musikklasser/ Folkungaskolans körprofil

Sång, gemenskap och konserter är tre ord som beskriver det viktiga i vår verksamhet.
Körsång är vårt primära arbetssätt och på konserter visar vi vad vi har lärt oss. Vi
framträder i större och mindre lokaler med musik från olika genrer - allt från klassiskt
till pop. Låter det här spännande så är du välkommen att söka till oss.

Som elev i en musikklass/körprofil har man i dagsläget minst fem musiklektioner i veckan och på de flesta av dessa sjunger man i kör. Varje år gör alla musikklasselever/körprofilelever tillsammans luciakonserter i Domkyrkan och Försommarkonserter i Crusellhallen i Konsert & Kongress såväl som Luciaframträdanden på företag. Mellan dessa framträdanden sjunger vi med varje årskurs-kör på egen hand och har olika typer av projekt med eller utan gästlärare.

Vi tycker också att det är viktigt att sjunga musik från många olika genrer så därför blir det både finstämda körsånger, svängiga poplåtar för kör och en hel del annat från olika genrer. En del av konserterna är eleverna själva med och utformar. När vi inte sjunger i kör jobbar vi med musikteori och gehörsträning. Förutom detta får man också naturligtvis göra allt sådant som man gör på musiken i en klass som inte har körprofil, till exempel spela instrument (ensemblespel), musikhistoria och att lära sig mer om digitalt och analogt musikskapande/komposition. All undervisning sker i våra fina och välutrustade lokaler.

Det är för oss också viktigt att visa på en successiv progression i utbildningen som sträcker sig från årskurs 4 till och med årskurs 9. I de tidigaste årskurserna jobbar vi med röstvård och tonbildning och sjunger sånger gehörsmässigt som bygger på en stämma (eller kanon) för att sakta över tid komma fram till flerstämmiga sånger med en hög svårighetsgrad. I högstadiet delar vi upp oss i fyra olika stämmor (som i sin tur kan delas) och jobbar hårt med att träna upp förmågan att läsa noter. Parallellt med detta jobbar vi med musikteori för att kunna bredda förståelsen om vad som musikaliskt händer i sångerna som vi sjunger.

Vad behöver man kunna göra för att bli antagen?

För att man ska klara av att lära sig sjunga i kör behöver man kunna sjunga rent och ha känsla för puls och rytm. Man behöver också ha förmåga att sjunga sin stämma samtidigt med andra stämmor. Det är ju så körsång fungerar. Därför träffar musiklärarna alla som söker till oss för att lyssna när de sjunger och härmar melodier och rytmer. Det enda man behöver förbereda är att lära sig en sång. Man behöver inte kunna något om noter eller kunna spela instrument. Testet som vi gör är praktiskt och man behöver inte skriva någonting.

Här får du veta lite mer om hur ett test går till: 

Hur gör man för att söka?

Till musikklassernas årskurs 4 söker man genom en intresseanmälan här på Folkungaskolans hemsida. Man söker alltså inte på samma sätt som till andra skolor/inriktningar och behöver inte vara orolig för att gå miste om en plats i någon annan klass eller skola om man inte skulle komma in. Intresseanmälan skickar man in under höstterminen när man går i trean. Sista dag för anmälan brukar vara i mitten av december. Därefter kommer alla som har anmält sig att kallas till test.

OBS! Länk till ansökningsformuläret publiceras här under höstterminen 2024.

Är du intresserad av att börja i körprofilen till årskurs 7 gör du ditt val av skola i Skolvalsportalen. Eftersom vi inte i förväg vet hur många elever som stannar kvar från årskurs 6, går det heller inte att säga exakt hur många lediga platser det finns i årskurs 7. Klasserna görs lite större från sexan till sjuan så det finns alltid några platser. Om det finns fler godkända sökande än antal platser tas eleverna in i resultatordning. 

Senast uppdaterad den 19 januari 2024