Hoppa till huvudinnehåll

Grundskolan årskurs 4-6

Välkommen till Linköpings musikklasser. På Folkungaskolan är årskurs 4-6 musikinriktad. Det innebär att alla eleverna utöver vanliga lektioner, har extra musiklektioner varje vecka. Om du är sång- och musikintresserad kan Folkungaskolans musikklasser vara något för dig. Musikklasserna finns för dig som går i årskurs 4-6. Vill du sen fortsätta i körprofilen årskurs 7 har du en garanterad plats där.

Musikklasselever

I utkanten av Linköpings hjärta ligger Folkungaskolan med Linköpings musikklasser, årskurserna 4, 5 och 6. Här sjungs det mycket! Vi finns i den lilla skolbyggnaden kallad "Flygeln", som är en del av den större Folkungaskolan. Skolgården är stor och inspirerande med olika rastaktiviteter för de sex klasserna, och i närheten finns naturen i Lektorshagen. På promenadavstånd har vi ett utbud av kultur, historiska miljöer, fritidsliv och olika naturområden.

Utbildning, körsång och konserter

Under din skolgång får du utöver ordinarie skolundervisning även ta del av och utvecklas genom sång, gemenskap och delta på konserter. När du går i en musikklass har du flera musiklektioner i veckan.

Körsång är vårt arbetssätt och vid konserterna som skolan anordnar, visar vi vad vi lärt oss. Vi framträder både i stora och mindre lokaler med musik från olika genrer - allt från pop till klassiskt.

Tillsammans skapar elever och lärare en strukturerad och kreativ skoldag. Man får utvecklas utifrån sin egen förmåga och känna trygghet samt engagemang.

Läs här hur vi arbetar med elevernas ...

I Flygeln arbetar 16 behöriga lärare inom skola och fritids. På skolan finns också ett elevhälsoteam. Varje klass har sitt eget hemklassrum. På Folkungaskolan finns även lektionssalar för hemkunskap, idrott, textilslöjd, trä- och metallslöjd samt musik och kör. 

De totalt 168 eleverna, som är uppdelade på två klasser i årskurserna 4, 5 och 6 (28  elever per klass), har olika förutsättningar och behov. För att möta eleverna på bästa sätt samarbetar utbildad och engagerad personal inom skola och fritids, och på många lektioner undervisar två lärare. Vi håller ett gemensamt förhållningssätt med en tydlig struktur av planering för varje lektion. Undervisningsmaterial, planeringar och bedömningar får eleverna digitalt, vilket gör att de kan utveckla sitt eget ansvar för lärandet. Läxhjälp ges av utbildad personal i den så kallade Lilla Akademien.

Varje läsår har vi gemensamma konserter. Dessutom framträder varje årskurs med ett eget program inom ett speciellt tema. Lärarna samarbetar ämnesintegrerat till exempel i NO-ämnen, musik, bild och svenska. Då kan en inbjuden dramapedagog, musiker eller konstnär undervisa eleverna. Kanske kommer en författare när det är "BOKtober" och alla klasser har läsmånad? På Folkungaskolan har vi tillgång till en stor aula där eleverna ibland uppträder för varandra. Elevrådet ordnar aktiviteter till bland annat utklädningsdagen "Sunedagen", och där avgörs vår egen talangjakt "Gårdsfesten" i slutet av läsåret.

För att skapa trygghet börjar vi läsåret med ett gemensamt välkomnande av de nya eleverna i årskurs 4. Under de två första skolveckorna läggs mycket tid på att eleverna ska lära känna varandra, skapa trygghet och få upp en gruppgemenskap.Vi fortsätter sedan med fadderverksamhet inom hela årskurs 4-6. Vårt Trygghetsteam, med personal från fritids och skola, planerar och utvärderar regelbundet den gemensamma verksamheten under skoldagen. Vi genomför enkäter om hur eleverna upplever trivsel, kamrater och trygghet inomhus såväl som utomhus. Vuxna finns under hela skoldagen nära eleverna, eftersom de flesta pedagogerna inom både skola och fritids årskurs 4-6 har sina arbetsrum i Flygeln.

Söka till musikklass

Om du känner att detta skulle passa dig, ska du naturligtvis söka till oss på Folkungaskolan. Intag sker till såväl musikklasserna i årskurs 4 som körprofilens årskurs 7.

Hur gör jag för att söka till musikklass?

Till musikklassernas årskurs 4 söker du genom en intresseanmälan här på Folkungaskolans hemsida.

Du söker alltså inte på samma sätt som till andra skolor/inriktningar och behöver inte vara orolig för att gå miste om en plats i någon annan klass eller skola om du inte skulle komma in.

Intresseanmälan skickar du in under höstterminen när du går i trean.

Sista dag för anmälan brukar vara i mitten av december. Därefter kommer alla som har anmält sig att kallas till test.

QR-kod till formulär för intresseanmälan:

Hur går antagningen till?

För att man ska klara av att lära sig sjunga i kör behöver man kunna sjunga rent och ha känsla för puls och rytm. Man behöver också ha förmåga att sjunga sin stämma samtidigt med andra stämmor. Det är ju så körsång fungerar.

Därför träffar musiklärarna alla som söker till oss för att lyssna när de sjunger och härmar melodier och rytmer. Det enda man behöver förbereda är att lära sig en sång. Man behöver inte kunna något om noter eller kunna spela instrument. Testet som vi gör är praktiskt och man behöver inte skriva någonting. 

Hur ansöker jag till körprofil i årskurs 7?

Är du intresserad av att börja i körprofilen till årskurs 7 gör du ditt val av skola i Skolvalsportalen. 

Eftersom vi inte i förväg vet hur många elever som stannar kvar från årskurs 6, går det heller inte att säga exakt hur många lediga platser det kommer att finnas i årskurs 7.

Klasserna görs lite större från sexan till sjuan så att det alltid finns några platser. Om det finns fler godkända sökande än antal platser tas eleverna in i resultatordning. 

Om du gått i musikklass under årskurserna 4-6, och vill fortsätta i körprofil i sjuan, har du en garanterad plats.

Att fortsätta med musikintresset under skoltid

I musikklasserna under årskurs 4-6  har du som elev all undervisning tillsammans med din egen klass. Därefter kan du välja att söka till Körprofil under årskurs 7-9. Skillnaden där blir att Körprofilens elever i årskurserna 7 - 9 går i blandade klasser tillsammans med elever som valt annan profil eller inriktning. Går du i musikklass 4-6 har du efter årskurs 6 garanterad plats i körprofilens årskurs 7.

Folkungaskolans Fritidshem

Folkungaskolans fritids har sin hemvist i lilla matsalen. På fritidshemmet arbetar Adam Ek, Helena Fahlén, Evelina Granberg och Beatrice Vickman.

Postadress: Folkungaskolans grundskola
581 81 Linköping

Webbadress: https://www.linkoping.se/folkungagru https://www.linkoping.se/folkungagru

Områdeschef: Christer Helmersson
Telefon: 013 - 20 76 84

Rektor: Anders Wänström (grundskolan årskurs 4 - 6 + Fritids)
Telefon: 013 - 20 68 65

Rektor: Anna Dahlström (grundskolan årskurs 7 - 9)
Telefon: 013 - 20 51 12

Biträdande rektor: Björn Bergman (grundskolan årskurs 7 - 9)
Telefon: 013-20 50 70 

Biträdande rektor: Oskar Blomfeldt (grundskolan årskurs 7 - 9)
Telefon: 013 - 26 21 27

Senast uppdaterad den 13 november 2024