Elevhälsa
På Fridtunaskolan är Elevhälsans främsta uppdrag att arbeta hälsofrämjande, förebyggande för att stödja elevers utveckling mot målen. Detta arbete börjar i elevens lärmiljö. Vårt arbete utgår från ett salutogent perspektiv och ett nyfiket förhållningssätt till elevers upplevelse.
Hälsofrämjande
Hälsofrämjande arbete innebär att arbeta salutogent d.v.s. att fokusera på det som är friskt och fungerar. I detta arbete har alla som arbetar inom skolan en viktig roll i elevhälsan. Det kan t.ex. vara handledning av pedagoger, skolsköterskans hälsosamtal eller föreläsningar om stresshantering av skolpsykolog.
Förebyggande
Att arbeta förebyggande innebär att utvärdera, se samband och analysera mönster i vardagen för att kunna genomföra relevanta utbildnings- och fortbildningsinsatser. En insats för att utveckla det förebyggande arbetet är att införa reflektionssamtal i arbetslagen.
Specialkost
Kost som avviker från ordinarie matsedel kan beviljas av olika skäl:
- Specialkost av medicinska skäl såsom födoämnesallergi. Ansökan skrivs på av skolsköterska för att gälla.
- Anpassad måltid utan medicinska skäl som till exempel vegankost och laktosreducerad kost. Detta kräver ansökan och/eller intyg men behöver ingen påskrift av skolsköterska. Lämna ansökan/intyget till elevens klasslärare som vidarebefordrar till kökspersonalen.
Vårdnadshavare ansvarar för att meddela köket om barnet är frånvarande eller inte längre behöver specialkost eller anpassad kost. Frånvaro anmäls via mail till köket, se länk.
Om måltiden inte hämtas ut under två kalenderveckor kommer den beviljade ansökan att avslutas av köket. Detta för att minska svinnet. Barnet/eleven får göra en ny ansökan om måltiden fortfarande behövs.
För er som har barn med specialkost eller allergi gäller att ni även måste anmäla frånvaro till köket. Se länk.
Mer information hittar du på Leanlinks sida, se länk.