Hoppa till huvudinnehåll

Handlingsplaner

Här kan du ta del av hur vi arbetar mot kränkande behandling i skolan.

 

Kränkningar och likabehandling

Varje barn och elev har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö som är fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Skollagen och diskrimineringslagen ger skolhuvudmännen ett tydligt ansvar för att förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Om någon ur personalen får reda på att ett barn eller en elev känner sig utsatt för trakasserier eller kränkande behandling så ska förskolan eller skolan omedelbart utreda vad som hänt och vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar.

Kontakta förskolan eller skolan

Om du som vårdnadshavare känner dig orolig för ditt barns trygghet så ska du omgående vända dig till personalen på ditt barns förskola eller till ditt barns lärare. Som vårdnadshavare ska du kontakta även rektor om du inte upplever att kränkningarna mot ditt barn upphör efter att du varit i kontakt med personal på förskolan eller skolan.

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Varje förskola och skola måste enligt lag arbeta förebyggande och främjande för att motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling. De måste också ha en årlig plan där det bland annat framgår vilka riktlinjer och rutiner som finns på förskolan eller skolan, det vill säga hur alla i verksamheten ska agera när man får kännedom om att barn känner sig utsatt.

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Linköpings kommun har beslutat att alla förskolor och grundskolor ska ha sin aktuella Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling tillgänglig för vårdnadshavare på digital plattform. För förskolan gäller InfoMentor. För grundskolan gäller Unikum.  

Vad är kränkande diskriminering, trakasserier och kränkande behandling?

Diskriminering

Diskriminering är när barnet eller eleven blir orättvist behandlad och det har koppling till diskrimineringsgrunderna:

  • kön
  • könsöverskridande identitet eller uttryck
  • sexuell läggning
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning
  • ålder

Trakasserier

Trakasserier är när barnet eller eleven blir illa behandlad av någon annan (barn, elev eller vuxen) på förskolan, skolan eller fritidshemmet, och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna.

Kränkande behandling

Kränkande behandling är när barnet eller eleven blir illa behandlad av någon annan (barn, elev eller vuxen) på förskolan, skolan eller fritidshemmet, men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund.

Det kan till exempel handla om nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjligande eller slag och sparkar. Även utfrysning, hot, elaka kommentarer i sociala medier, via mail eller sms är exempel på kränkande behandling. Kränkningar kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. Om kränkningarna upprepas brukar det kallas mobbning. 

HANDLINGSPLAN

För omyndiga elever

  • Vid misstanke om drogmissbruk hos elev kontaktas rektor.
  • Vårdnadshavaren informeras.
  • Rektor och representant från elevvården samtalar med eleven och vårdnadshavaren om misstanken om drogmissbruk.
  • Kurator eller rektor hänvisar till Mini Maria innan anmälan till socialkontoret p g a att man vill kolla relativt fort. Rektor gör en skriftlig anmälan enligt socialtjänstlagen 14 kap 1 § till socialkontoret.
  • Socialkontoret bekräftar skriftligt att anmälan är mottagen och handlägger anmälan enligt socialtjänstlagen. 
  • Socialkontoret uppmanar och motiverar vårdnadshavaren att lämna sitt samtycke till informationsutbyte mellan socialtjänst och skola.
  • Rektor/elevvårdspersonal informerar eleven och vårdnadshavaren om utbud av stöd, råd och behandling. Information finns på www.linkoping.se
  • Eleven och vårdnadshavaren informeras om möjligheten att lämna urinprov vid Beroendekliniken S:t Larsmottagningen (Brigadgatan: 013-206899, US ingång 46: 013-22 54 80). Elevvårdspersonal skall vara ett stöd i kontakten med Beroendekliniken om så önskas.
  • Utsedd kontaktperson inom skolans elevvård och ansvarig handläggare på socialkontoret håller varandra fortlöpande informerad om ärendet om vårdnadshavaren samtyckt till detta.
  • Skolan och socialkontoret och/eller utförare inom socialtjänsten upprättar i de fall när så är möjligt och motiverat en gemensam åtgärds- och behandlingsplan. Planen upprättas i samförstånd med vårdnadshavaren. 
  • Om en elev är drogpåverkad under skoltid kontaktas vårdnadshavare till eleven. Eleven tas hand om hand av personal. Möjlighet till rådfrågning finns via Beroendekliniken S:t Larsmottagningen  (Brigadgatan: 013-20 68 99, US ingång 46: 013-22 54 80).  Om behov finns tillkallas polis. För straffmyndiga elever (from 15 år) har polis befogenhet enligt narkotikastrafflagen att ta med eleven till polisstationen för provtagning. Anmälan enligt socialtjänstlagens 14 kap 1 § görs. Avstängning enligt gymnasieförordningens 6 kap kan komma ifråga.

Förebyggande tar vi hjälp av hunden Disco 1-2 gånger per år för att se till att det inte finns droger i våra lokaler.

Senast uppdaterad den 17 mars 2023