Byte av skola
Här hittar du information om vad som gäller om man önskar byta skola. Byte av skola sker via e-tjänsten Mitt skolval. Ansökan om skolbyte görs i första hand under läsårets tre bytesperioder men i vissa fall kan önskemål behandlas löpande under året.
Bytesperioder för läsåret 2024-2025
Under ett läsår finns tre bytesperioder. Föjande bytesperioder är anmälan öppen för att ansöka om att byta skola.
- 11 mars till 24 mars 2024
- 16 september till 29 september 2024
- 4 november till 17 november 2024
När får barnet börja på den nya skolan?
Om ett byte blir beviljat i första bytesperioden får barnet starta på den nya skolan efter sommarlovet.
Om ett byte blir beviljat i andra bytesperioden får barnet starta på den nya skolan efter höstlovet.
Om ett byte blir beviljat i tredje bytesperioden får barnet starta på den nya skolan efter jullovet.
Till ansökan i Mitt Skolval
E-tjänsten är öppen för ansökan om byte av skola i de tre bytesperioderna. Tjänsten är alltid öppen för ansökan för byte från fristående till kommunal grundskola eller vid byte av skola på grund av flytt inom kommunen.
Inloggning görs med mobilt bankID. Skulle du ha problem att logga in i e-tjänsten, använd Google Chrome som webbläsare.
Vårdnadshavare ansöker om byte av skola
Det är du som vårdnadshavare som måste göra ansökan om byte av skola i e-tjänsten Mitt Skolval.
Om barnet har två vårdnadshavare måste båda gå in i e-tjänsten för att den ska vara komplett och gå att behandla. Den ena lägger till önskemålen om ny skola och den andra godkänner/samtycker till dessa.
Så här gör du:
- Logga in på e-tjänsten Mitt Skolval
- Välj Aktuella ansökningar och klicka på den som gäller för byte med start på ny skola direkt efter det aktuella lovet.
- Om ansökningsperioden inte syns för ditt barn när du klickar på barnets namn i e-tjänsten Mitt skolval, kan du enkelt lägga till barnets namn genom att klicka på knappen som heter "Lägg till barn/ansök i ny kommun". Välj Linköpings kommun och skriv sedan in barnets personnummer.
- Önska obegränsat antal skolor, varav högst två profiler/spetsutbildningar.
- Placera önskelmålen i den ordning barnet helst önskar få sin placering.
Observera att bytet inte går att ångra. Istället görs ansökan om byte på nytt under nästa bytesperiod.
Byte utanför ordinarie bytesperiod
Det är i vissa fall möjligt att ansöka om skolbyte utanför bytesperioderna. Ett sånt byte, så kallad löpande runda (i Mitt skolval), kan göras:
- Vid byte från fristående till kommunal grundskola
- Vid flytt inom kommunen
Byta från fristående till kommunal skola
Ansöka om byte från fristående till kommunal skola kan du göra när du vill. Ansökan gör du på Mitt Skolval.
Byta skola vid flytt inom kommunen
Om ni flyttar till en ny adress inom kommunen, och önskar skolbyte, går det att ansöka om ny skolplacering. Skicka in ansöka några veckor innan ni önskar byta skola, så att kommunen hinner hantera er ansökan. I e-tjänsten har ni möjlighet att ange att ni ska flytta, och ni måste därefter ladda upp en kopia på ert bostadskontrakt eller kopia på flyttanmälan från Skatteverkets hemsida, för att kommunen ska kunna ta hänsyn till den nya adressen inför skolplaceringen.
Vad händer efter ansökan?
Du som vårdnadshavare kommer att få en notifiering via mejl att ett beslut är taget och går att ta del av i e-tjänsten. Om du har skickat in ansökan via papper kommer beslutet att skickas till din hemadress per post. Ansökan blir antingen beviljad eller får avslag. Om ansökan om byte blir beviljad har eleven inte längre kvar sin tidigare skolplacering.
- Bytet går inte att ångra, istället görs ansökan om byte på nytt under nästa bytesperiod, om det inte gäller byte från fristående skola.
- Om ansökan får avslag behåller eleven sin nuvarande skolplacering.
- Om ansökan får avslag går det bra att ansöka på nytt via e-tjänsten.
Byta till fristående skola
Vid byte till fristående skola är det den fristående skolan som sköter skolbytet. Inga beslut om byte till fristående skola tas av Linköpings kommun. Ansökan till fristående skolor kan göras via e-tjänsten eller direkt till respektive skola.
Observera att när du ansöker om plats på en fristående skola via kommunens e-tjänst behöver du även kontakta skolan, för att ställa dig i deras kö samt för att få mer information om skolan.
Placering
Den önskade skolan tar emot om det finns plats. Om det är fler sökande än antal platser används relativ närhet som urvalsgrund. För profiler och spetsutbildningar används resultaten på färdighetsprov som urvalsgrund.
Elever i anpassad grundskola (före detta särskola)
Elever som går i anpassad grundskola i årskurs 6 och ska fortsätta att göra det ska inte ansöka i e-tjänsten. Vid frågor kontaktas samordnare elevhälsan på telefon 013-20 78 90.
Skolskjuts vid byte av skola
Om barnet har skolskjuts och byter till en annan skola kan beslutet om skolskjuts förändras. Detta kan till exempel bero på att avståndet till den nya skolan inte uppfyller kriterierna för skolskjuts. Om du har frågor om skolskjuts och hur det kan påverkas kan du läsa mer på den länkade sidan här under.
Det går även bra att kontakta Kontakt Linköping om du inte hittar svar på just din fråga.
Kontakt
Vid frågor kontakta kommunens kontaktcenter Kontakt Linköping:
Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon:
013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)