Hoppa till huvudinnehåll

Till dig som elev

Under två veckor i årskurs 8 kommer du att göra prao (Praktisk arbetslivsorientering) på en arbetsplats. Det brukar vara både en rolig och lärorik period. Här finns information som du kan ha nytta av.

Varför är PRAO viktigt för dig?

  • Den underlättar ditt studie- och yrkesval
  • Den bidrar till ökad kontakt mellan olika generationer
  • Den ökar din kunskap om arbetslivet och dess krav och möjligheter
  • Den bidrar till ökad självkännedom och självinsikt hos dig.

Välja praoplats

Det finns två sätt att få en praoplats. Antingen kan du välja plats via skolan (praobanken), på webbplatsen tillarbetslivet.nu, eller så skaffar du själv en praoplats.

Praoplats genom skolan

Du loggar in med samma användarnamn som du använder på fronter. Det är viktigt att veta att praobanken har ett begränsat antal platser.
Du kan välja mer än en plats, då rangordnar du dina val efter intresse. Förhoppningen är att du och dina klasskamrater ska kunna få en plats utifrån just era önskemål. Innan praoperioden börjar komma att få veta var du ska vara och vem du ska kontakta för mer information om praoplatsen.

Egen praoplats

Ny funktion har lagts på sidan Tillarbetslivet.nu:

Godkännande med BankID för egen praoplats- Arbetsgivare, vårdnadshavare och skolhuvudman kan signera bekräftelse för praoplatser digitalt. 

Arbetsplatsen fyller i det digitala formuläret som vanligt.

Om en del inte kan eller vill signera digitalt går det självklart att kombinera digital och fysisk signering på papper.

Elever kan antingen ladda ner och skriva ut blanketten i form av PDF-fil eller så kan han/hon fylla i formuläret digitalt. Formuläret finns i PRAO-verktyget Tillarbetslivet.nu

Om de fyller i formuläret digitalt så kommer en bekräftelse upp som ska skrivas under av vårdnadshavare samt arbetsplats och sedan ges till skolans studie- och yrkesvägledare.

Praoperioder hösten 2024

Vecka 40-41, 10 dagar, 30/9- 11/10 Nya Munken

Vecka 42-43, 10 dagar, 14/10- 25/10 Engelska skolan

Vecka 45-46, 10 dagar, 4/11- 15/1 Elsa Brändströms skola

Vecka 47-48, 10 dagar, 18/11- 29/11 Berzeliusskolan

Vecka 49-50, 10 dagar, 2/12- 13/12 Ekholmsskolan

Arbetstider

Arbetstiden får omfatta högst 7 tim/dag och högst 35 tim/vecka (inklusive minst en halvtimmes rast/dag), fördelade på fem dagar. Arbetstiden bör följa arbetsplatsens tider, men elva får inte börja före klockan 06.00 och inte sluta efter klockan 20.00.

Resor

Det är viktigt att du talar om för studie- och yrkesvägledare på skolan om du behöver busskort när du vet mer om arbetsplatsen.
Du som bor i Linköpings kommun och har mer än 4 km från bostaden till Prao-platsen får ett busskort som gäller i länet. Kortet aktiveras när du använder den första gången och gäller sedan under din praotid. Om det inte går några bussar eller du har din praoplats på annan ort kan du få ersättning motsvarande ett busskort. Om du gör din prao utanför Linköping ska dina vårdnadshavare godkänna detta. 

Lunch under praoveckan

Under praoveckan kan du äta på samma arbetsplats som dina arbetskamrater. Det finns även en möjlighet att äta lunch på din skola. Oavsett om du äter på arbetsplatsen eller om du tar med dig matsäck hemifrån så får du 20 kr för varje arbetsdag.

För att få ersättningen ska du efter din prao fylla i en matersättningsblankett. Den hittar du på den här sidan och den ska lämnas till din studie- och yrkesvägledare senast två veckor efter avslutad prao. Ersättningen sätter vi då in på ditt bankkonto efter avslutad prao.

Försäkringar

Du som elev är försäkrad genom skolan även under praoveckan. Mer information hittar du via länken.

Blanketter och information

Senast uppdaterad den 18 april 2024