Hoppa till huvudinnehåll

Skolskjuts förskoleklass och grundskola

Skolskjuts i form av upphandlad skolskjuts, busskort eller skolskjuts i bil kan elever få om de antingen har en tillräckligt lång väg till skolan, om det finns farliga platser längs vägen, eller om eleven har funktionshinder. Det betyder att eleven kan få åka med buss eller bil till skolan istället för att gå eller cykla. Beslut kan du se i e-tjänsten Ombord.

Kriterier för att få skolskjuts

Det finns tre kriterier för att ha möjlighet att kunna få skolskjuts i Linköpings kommun. 

  1. Om eleven har en lång väg till skolan
  2. Om det finns farliga platser längs vägen
  3. Om eleven har funktionshinder

Det betyder att eleven kan få åka med buss eller bil till skolan istället för att gå eller cykla.

Det ska vara ett visst avstånd mellan hemmet och den närmaste kommunala skolan för att eleven ska ha rätt till skolskjuts.

Skolskjuts anordnas mellan hemmet och skolan för elever i:

  • förskoleklass om skolvägen överstiger 2 kilometer
  • årskurserna 1 – 3 om skolvägen överstiger 2 kilometer
  • årskurserna 4 – 6 om skolvägen överstiger 3 kilometer
  • årskurserna 7 – 9 om skolvägen överstiger 4 kilometer

Elever som åker skolskjuts får ha maximalt 2 kilometer till sin hållplats.

Det går att se vilken som är ditt barns närmaste skola genom mätverktyget Avståndsökning.

Mätverktyget Avståndssökning.

En elev i förskoleklass eller i grundskola kan ha rätt till skolskjuts även om inte avståndskriterierna uppfylls om det finns brister i trafiksäkerheten på skolvägen. Ansökan görs i e-tjänsten Ombord.

Man kan även få rätt till skolskjuts om eleven har behov utifrån medicinska eller psykiska skäl. I ansökan via e-tjänsten Ombord ska läkarintyg eller psykologintyg skickas med. Intyget ska inte vara äldre än 6 månader.

Elever folkbokförda i annan kommun och som går i förskoleklass eller grundskola i Linköpings kommun vänder sig till sin hemkommun för busskort.

Ansöka om skolskjuts?

Om ditt barn uppfyller kriteriet för avstånd kan det i vissa fall ha fått ett automatiskt beslut om skolskjuts. Gå in i e-tjänsten Ombord och kontrollera om ditt barn fått skolskjuts.

Om ditt barn inte fått ett automatiskt beviljat beslut om skolskjuts kan du som vårdnadshavare ansöka om skolskjuts. Till exempel om det finns brister i trafiken på skolvägen eller om barnet har någon form av funktionshinder.

Ansöka om skolskjuts för elever i resursskola och anpassad grundskola

Elever som går i resrusskola, anpassad grundskola eller gymnasieskola behöver inte ansöka om skolskjuts. Vårdnadshavare kan gå in i e-tjänsten Ombord och ta del av beslut om skolskjuts.

Om beslut saknas ber vi vårdnadshavaren göra ansökan i Ombord.

Vilka former av skolskjuts finns?

Det finns tre olika sorters skolskjuts i förskoleklass och grundskola:

  1. Upphandlad skolbuss
  2. Skolskjuts i bil
  3. Busskort (läsårsbiljett) med Östgötatrafikens kollektivtrafik.

Utöver de tre formerna för skolskjuts finns även möjligheten till att själv skjutsa eleven till skolan. Ersättningen motsvarar då kostnaden för ett busskort.

Tidtabell för upphandlad skolbuss

Nya turlistor för höstterminen 2024 och vårterminen 2025 kommer uppdateras inför terminsstart i e-tjänsten för skolskjuts Ombord.

Om kompisåkning för upphandlad skolbuss

Linköpings kommun erbjuder kompisåkning för elever med upphandlad skolbuss. Erbjudandet innebär att eleven kan låta en kompis åka med hem efter skolan på skolbussen, om eleven med skolbuss har lämnat in en underskriven blankett om kompisåkning till chauffören dagen innan.

  • Dagen innan kompisen ska åka med ska eleven lämna blanketten till chauffören på skolbussen och får då veta om det finns plats på bussen.
  • Om två elever som vanligtvis åker med samma upphandlade skolbuss vill följa med den ene hem så ska eleverna informera chauffören om vilken av elevernas ändhållplatser de båda ska gå av på. Båda eleverna måste sen blippa sitt busskort vid den hållplats som de går av på för dagen.

Ersättning självskjuts

Ersättning för självskjuts avser att täcka kostnaderna för transport av elever till och från skolan när de bor tillsammans med sina vårdnadshavare. Ersättningen varierar beroende på om resan sker inom eller utanför stadszonen och om elevens boendesituation är sammanboende eller växelvis. 

Ansökan om ersättning för självskjuts görs via e-tjänsten Ombord inför varje nytt läsår.

För läsåret 2024/2025 är ersättningen:

  • inom stadszon 5 285 kronor
  • utanför stadszon 6 115 kronor

För växelvist boende läsåret 2024/2025 är ersättningen:

  • inom stadszon 2 642 kronor
  • utanför stadszon 3 058 kronor

Sammanboende vårdnadshavare - resa inom stadszon:

Om eleven kan använda en biljett för stadszonen för att resa mellan hemmet och skolan, kommer ersättningen att motsvara kostnaden för en 365-dagarsbiljett för detta ändamål.

Sammanboende vårdnadshavare - resa utanför stadszon:

Om eleven måste resa utanför stadszonen för att nå skolan, kommer ersättningen att motsvara den kostnad som kommunen har för en biljett under ett läsår.

Ersättning från växelvis boende - resa inom stadszon:

Om eleven kan använda en biljett för stadszonen för att resa mellan någon av vårdnadshavarna och skolan, kommer ersättningen att täcka hälften av kostnaden för en 365-dagarsbiljett.

Ersättning från växelvis boende - resa utanför stadszon:

Om eleven behöver resa utanför stadszonen för att nå skolan kommer ersättningen att täcka hälften av kommunens kostnad för en biljett under ett läsår.

Vad är en skolskjutsskola?

Alla elever har en så kallad skolskjutsskola. Elevens skolskjutsskola är alltid den närmaste kommunala skola, från folkbokföringsadressen, där aktuell årskurs finns.

Alla elever har en så kallad skolskjutsskola.

Elevens skolskjutsskola är alltid den närmaste kommunala skola, från folkbokföringsadressen, där aktuell årskurs finns. 

Är skolskjutsskolan full placeras eleven på den närmaste kommunala skolan med ledig plats.

Om det inte finns plats på andra önskade skolor, eller om inga önskemål har lämnats in, kommer eleven i första hand placeras på sin skolskjutsskola. 

Det går att se vilken som är ditt barns närmaste skola genom mätverktyget på Linköpings kommuns hemsida. 

Så påverkar ditt önskemål om val av skola möjlighet till skolskjuts

Om eleven bara har önskat sin skolskjutsskola men inte får placering där kommer kommunen att placera eleven på den närmaste kommunala skolan med ledig plats.

Då följer även rätt till skolskjuts med dit. Elever som går på sin skolskjutsskola har rätt till skolskjuts om de behöver det utifrån avstånd* mellan hem och skola, trafikförhållande, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet.

Välj gärna fler skolor än er skolskjutsskola för det ger större chans att ni får plats på den skola ni önskar. Tänk på att om det är viktigt för er att få skolskjuts måste ni önska skolorna i närhetsordning på det sätt som de syns när ni gör avståndssökningen.

Om eleven har önskat andra skolor än enligt avståndssökningen och får placering på någon av dessa har eleven bara rätt till busskort för kollektivtrafik, om avståndskriterierna* uppfylls mellan hemmet och skolan. Detta ges som en kommunal service i Linköpings kommun. Eleven har däremot inte rätt till exempelvis skolskjuts i bil eller skolbuss.

Busskortet kan även växlas mot ersättning för självskjuts, där busskortets värde istället betalas ut som ett bidrag för att vårdnadshavaren kör barnet till och från skolan.

* Avståndet mellan folkbokföringsadress och skolan är minst två kilometer för förskoleklass till och med årskurs 3, minst tre kilometer för årskurs 4-6 och minst fyra kilometer för årskurs 7-9. 

På länken nedan till sidan om skolskjuts kan du läsa mer om skolskjutsregler och avståndskriterier.

Appen: Ombord Förälder

Som vårdnadshavare till barn som åker upphandlad skolbuss med Kanalbuss eller Stångåbuss, kan du använda dig av Ombord Förälder för att följa ditt barns skolskjuts.

Genom Ombord Förälder kan du:

  • Se tidpunkt samt få en notis för när eleven klivit ombord samt när de klivit av skolskjutsfordonet.
  • Se skolskjutsfordonet som eleven reser med i realtid i en kartvy.
  • Se reseschemat samt boka av planerade resor.

Senast uppdaterad den 13 augusti 2024