Frågor och svar om skolskjuts
Vanliga frågor och svar om ansökan och beviljande av skolskjuts. Om busskort för skolskjuts. Vem du kontaktar om du blir sjuk och inte kan åka med skolbussen eller om skolbussen inte kommer. Frågor och svar om skolskjuts gäller för förskoleklass och grundskola, samt elever i anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola.
Du ansöker om skolskjuts via e-tjänsten Ombord, som du loggar in med hjälp av BankID.
När du är inloggad kan du ansöka om skolskjuts, se dina pågående ansökningar, ta del av fattade beslut och se utförandet av den skolskjuts som ditt barn blivit beviljad.
Har du inte tillgång till BankID eller om ditt barn har skyddade personuppgifter kan du:
- Gå in under självservice och ladda ner blanketten "Ansöka om skolskjuts (LK2270)".
- Hämta en ansökningsblankett hos Kontakt Linköping.
- Elever i förskoleklass som inte uppfyller avståndskraven men vill ansöka på grund av trafikförhållanden (kan få skolbuss, busskort, skolskjuts i bil eller ersättning självskjuts)
- Elever i grundskolan som saknar beslut om skolskjuts från växelvis boende
- Elever i grundskolan som önskar ersättning självskjuts i stället för skolskjuts i bil eller busskort
- Elever i vald grundskola som uppfyller avståndskraven och vill få åka med skolbussen i mån av plats
- Elever i grundskolan som har behov av skolskjuts på grund av funktionsnedsättning (kan få skolbuss, busskort, skolskjuts i bil eller ersättning självskjuts)
- Elever i grundskolan som inte tidigare har haft skolskjuts till omsorg på kvällar, nätter eller helger (kan få skolskjuts i bil).
Om eleven ska åka skolbuss skickar skolan information till eleven i augusti. Information om skolskjutsen skickas ibland via Unikum.
Morgonturlistorna finns även att hitta via länk på den här sidan. Eftermiddagstiderna läggs ut på respektive skolas webbsida.
Information till elev som ska åka skolskjuts i bil (skoltaxi) skickas ut i augusti.
Om eleven istället ska åka kollektivtrafik med Östgötatrafiken (med läsårsbiljett) skickas information hem i augusti. Vissa skolor delar istället ut busskorten första skoldagen.
Om du ska åka kollektivtrafik med Östgötatrafiken finns mer information om hållplats och tider på deras hemsida:
Sista ansökningsdatum för att skolskjutsen garanterat ska fungera från första skoldagen på det nya läsåret är den 2 juni. Om du ansöker efter 2 juni kan inte skolskjuts garanteras från och med skolstart.
Det kommer att vara möjligt att åka med kollektivtrafik utan giltig skolbiljett under perioden 13 - 22 augusti.
Som grundregel får eleven bara skolskjuts om hen går på sin skolskjutsskola. Undantag kan göras om eleven har önskat sin skolskjutsskola men inte får placering där, och inte heller på annan önskad skola. Då placeras eleven på den närmsta kommunala skola med ledig plats och har rätt till skolskjuts, om avståndskriterierna uppfylls.
Har eleven valt en annan skola, och kommit in där, får hen istället för skolskjuts ett busskort för allmän kollektivtrafik, om avståndskriterierna uppfylls. Detta ges som en kommunal service i Linköpings kommun.
Busskortet kan även växlas mot ersättning för självskjuts, där busskortets värde istället betalas ut som ett bidrag för att vårdnadshavaren kör barnet till och från skolan.
Ansökan om ersättning för självskjuts gör du via Ombord inför varje nytt läsår.
Om eleven går på sin skolskjutsskola och inte uppfyller avståndskraven kan eleven beviljas skolskjuts på grund av:
- Trafikförhållanden
- Funktionsnedsättning hos en elev kan motivera att skolskjuts ordnas, detta ska styrkas med intyg
- Andra särskilda omständigheter.
Ni kan göra en ansökan om skolskjuts i bil via Ombord. Det görs sedan en individuell bedömning.
Om eleven uppfyller avståndskriterierna får eleven busskort utan att ansöka.Elever i grundskola som har behov av skolskjut på grund av sin funktionsnedsättning kan ansöka via Ombord.
Du måste inkludera ett läkarintyg i din ansökan. Läkarintyget får inte vara äldre än 6 månader och ska beskriva och förklara elevens förmåga och begränsningar när det gäller att gå, cykla eller åka buss till och från skolan.
Mitt barn måste gå långt på trafikerad väg, vem bestämmer var hållplatserna ska ligga, och vilken hållplats mitt barn hänvisas till?
Det görs i samråd med trafikingenjörer, som gör en bedömning utifrån trafiksäkerheten. Går eleven på sin skolskjutsskola kan ni skicka in ansökan via Ombord och uppge trafikförhållanden som orsak, så görs en individuell bedömning utifrån ansökan.
Om du är nyinflyttad i Linköpings kommun ansöker du om skolskjuts via e-tjänsten Ombord.
För att kunna göra ansökan om skolskjuts behöver barnet vara folkbokfört i kommunen, eller bifoga flyttanmälan från Skatteverkets hemsida.
När du flyttar till en ny adress behöver du skicka in en ny ansökan om skolskjuts. Du behöver även bifoga intyg på flyttanmälan som du hämtar på Skatteverkets hemsida.
Om du inte längre behöver skolskjuts efter flytten meddelar du det till [email protected].
Elever i grundskolan, som bor på två adresser, har rätt till skolskjuts om vägen mellan någon av föräldrarnas folkbokföringsadresser och elevens skola uppfyller kommunens kriterier för skolskjuts.
Båda adresserna ska vara inom Linköpings kommun.
Ansökan om skolskjuts gör du via Ombord.
Om du som vårdnadshavaren hellre skjutsar eleven till och från skolan kan du ansöka om ersättning för självskjuts. Då får du samma belopp som en läsårsbiljett kostar.
Om fler syskon går på samma skola, och bor på samma folkbokföringsadress, kan endast en ersättning ges per familj.
Ansökan om ersättning för självskjuts sker via Ombord och görs inför varje nytt läsår. Ersättningen betalas ut i april.
För att ansöka om självskjuts i Ombord väljer du "Annan orsak" och skriver "Ersättning självskjuts" i fritextfältet. Skriv även bank, clearing- och kontonummer för utbetalning.
Det är viktigt att poängtera att det inte är självklart att man får ersättning för självskjuts. Grunden är att ersättning ges om eleven har rätt till skolskjuts i bil eller busskort för Östgötatrafiken. Ersättning ges inte om barnet kan åka med upphandlad skolbuss.
Till och från fritids finns det ingen skolskjuts. Det är bara till och från skolan.
Ja, ni behöver fylla i en ansökan för läsåret och en ansökan för sommarlovet. Ansökan om skjuts mellan skola/fritids och omsorg gör ni via Ombord, bifoga vårdnadshavarens arbetsschema.
I beskedet om skolskjuts finns anvisningar hur du kan överklaga. Det går till på olika sätt beroende på orsak:
- Du har ansökt om skolskjuts till ditt barns skolskjutsskola men fått avslag. Då överklagar du enligt den instruktion som finns i beskedet om beslut.
- Du har ansökt om skolskjuts till annan vald skola och fått avslag. Då överklagar du genom en så kallad laglighetsprövning. Överklagan skickas då direkt till förvaltningsrätten i Linköping.
Vid övriga frågor ta kontakt med Kontakt Linköping 013-20 60 00.
I den upphandlade skolbussen delar chauffören ut ett busskort till elever som börjar resa med den upphandlade skolbussen.
Om elevens busskort har försvunnit eller skadats behöver det ersättas. Hanteringen av nya busskort sköts av bussbolaget.
För att ersätta busskortet ska du skicka 200 kronor via Swish till det bussbolag som kör eleven. Om du inte vet vilket bolag som kör, kontakta skolan.
- Kanalbuss Swishnummer: 123 012 37 60.
Nytt busskort delas ut inom några dagar av chauffören. - Stångåbuss Swishnummer: 1234 1999 80.
Busskort skickas till elevens adress.
Skriv elevens namn i rutan för meddelanden.
Om eleven reser utan busskort vid upprepade tillfällen kommer en påminnelse om betalning skickas ut. Om betalning inte sker kommer en faktura på 200 kronor skickas till vårdnadshavare.
Det är viktigt att du alltid blippar busskortet när du kliver på och av skolbussen.
Det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv då chauffören ska kunna trygga säkerheten för alla elever om olyckan skulle vara framme. Chauffören använder informationen som genereras vid blippandet för att veta om alla elever har kommit ut från bussen.
Handläggningstiden för busskort/läsårsbiljett är cirka tre veckor.
Om du flyttar behöver du göra en ansökan om busskort/läsårsbiljett från den nya adressen via Ombord.
Elever i grundskolan som skulle fått busskort till sin skolskjutsskola har rätt till busskort, även till annan kommun.
En läsårsbiljett gäller från terminsstarten i augusti till vårterminens slut, och är giltig måndag-fredag, mellan klockan 05:00 och 19:00. Biljetten är inte giltig under sommarlovet.
Ja. Du kan resa utanför Linköpings kommun. Busskorten gäller inom hela länet under tiden som busskortet är giltigt.
Du tar kontakt med skolexpeditionen. Det kostar 200 kr att få ett nytt.
Nej det går tyvärr inte. Men det finns andra biljetter som Östgötatrafiken erbjuder som kan fungera som komplement till skolbiljetten.
Nej. Kompisen behöver ha ett eget busskort eller lösa egen biljett, om ni åker med Östgötatrafiken.
Avboka resor på Östgötatrafikens beställningscentral:
Måndag-fredag klockan 07:00 - 15:30, telefon 013-21 12 00
Alla dagar klockan 06:00 - 23:00, telefon 0771-71 10 20
När du avbokar via e-post uppge namn och personnummer på den som skulle resa samt vilken resa det gäller.
Du kan också avbeställa skolskjuts i bil via en särskild app. Se Östgötatrafikens hemsida.
Om eleven åker upphandlad skolbuss har eleven fått information hemskickad från skolan, med kontaktuppgifter till det bussbolaget som kör bussen. Ta kontakt direkt med bussbolaget.
Skolskjuts i bil ska ta kontakt med Östgötatrafikens beställningscentral
013 - 21 12 00 måndag-fredag kl 07:00 - 15:30
0771 – 71 10 20 alla dagar kl 06:00 - 23:00
Har eleven busskort och åker med kollektivtrafiken, felanmäl hos Östgötatrafiken:
En elev som skadar sig kan via kommunens försäkringsbolag få ersättning för tillfällig taxi till och från skolan, om skadan hindrar eleven från att ta sig till och från skolan på egen hand.
Tillfällig taxi som ersätts av ett försäkringsbolag inräknas inte i kommunens skolskjutsverksamhet och det är föräldrarna, som i samråd med försäkringsbolaget beställer och organiserar taxiresorna.
Mer information om kommunens försäkringsbolag hittar du här:
Både Linköpings kommun, elevens skola, bussbolaget, föräldrarna och eleven har alla del i ansvaret under resan mellan hemmet och skolan.
Elevens ansvar
Elevens ansvar är att följa föreskrivna regler, som till exempel bältesanvändning, ordningsregler med mera.
Förälderns ansvar
Föräldern har ansvar för eleven på vägen mellan hemmet och skolskjutshållplatsen, till dess att eleven stiger på skolskjutsen.
Samma ansvar gäller när eleven stigit av skolskjutsen vid hemfärd. Föräldern har ansvar för att eleven kommer i tid till skolskjutshållplatsen.
Entreprenörens ansvar
Under transporten är det entreprenören (buss-/taxibolaget) som ansvarar för eleven och att gällande trafikbestämmelser följs.
Föraren ska meddela skolan om ordnings- eller säkerhetsproblem uppstår under transporten.
Det är inte tillåtet för föraren att släppa på eller av elever på andra ställen än fastställda skolskjutshållplatser.
Skolans ansvar
När eleven kommer till skolan är det personalen vid skolan som ansvarar för tillsyn och för att ordnings- och säkerhetsregler efterföljs. Detsamma gäller vid hemfärd, då skolan ansvarar tills eleven går på skolskjutsen.